Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Zapovjednik Labaš: Varaždinskom vatrogastvu hitno treba obnova

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA SJEDNICA STOŽERA

– Pokazali smo da u slučaju bilo kakvog stradavanja civilnog stanovništva varaždinsko vatrogastvo može odgovoriti u najkraćem mogućem roku – izjavio je danas zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina Ivica Labaš na svečanoj sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Sjednica se održala u prostorijama 1. Hrvatskog vatrogasnog zbora povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite koji se obilježava 1. ožujka.

– Danas smo pokazali dio onog što imamo, ali treba još puno ulagati u vatrogasnu postrojbu kako bi bila spremna za sve izazove – rekao je zapovjednik Labaš te istaknuo kako je najpotrebnije obnoviti vozni park vatrogastva koji trenutno broji 19 vozila.

– Općenito, treba nam obnova u vrijednosti 15 milijuna kuna. Nadam se da ćemo krajem ove godine krenuti s obnovom voznog parka kako bi bili kompletno spremni na ono što nam pravilnici nalažu – kazao je Labaš koji Javnu vatrogasnu postrojbu vodi 19 godina.

Postrojba u Varaždinu osnovana je 1959. godine te ima 58 zaposlenih, od čega je zaposleno 55 profesionalnih vatrogasaca.

– Vatrogasci svakodnevno rade na kondiciji, treniraju prema posebnim propisanim programima te pohađaju nastavu, tako da su uvijek spremni na intervenciju – objasnio je zapovjednik Labaš. Osvrnuo se i na preseljenje postrojbe na novu lokaciju.

– Rješenje o preseljenju je osmišljeno, parcela postoji. Cijeli projekt preseljenja teži 85 milijuna kuna i to je tvrd orah koji politika treba uzeti na svoj teret kako bi vatrogastvo konačno nekud krenulo – kazao je Labaš.

Nagrada članu HGSS-a

Posebnu zahvalnicu na održanoj sjednici dobio je član Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Varaždin Alan Rinkovec. Nagrada je uručena za suradnju i pomoć u razvoju sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije.

– Ova nagrada cijeloj stanici HGSS-a mnogo znači jer pojedinac u ovoj priči nije bitan, već cijeli tim – izjavio je Alan Rinkovec koji obavlja ovaj volonterski posao zbog osobnog zadovoljstva.

– Prvi puta imamo samo jednog pripadnika koji je primio nagradu i to govori da je prošla godina bila godina u kojoj srećom nije bilo puno problema u Županiji. Bila je to daleko najmirnija godina – izjavio je Alen Kišić, zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje te dodao kako su vatrogasci najčvršći temelj sustava civilne zaštite.

 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Hrvati dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani Hrvatske dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine te velika većina (njih čak 88 posto) tvrdi da će na njihovu odluku o odabiru političke opcije u najvećoj mjeri utjecati programi usmjereni na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Konkretno, ocjena zdravstva koja je 2020. bila prosječnih 3.3 danas je pala na jako niskih 2.7, piše index.hr.

Pri tome, samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, a gotovo nitko odličan, dok tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta.

Najvažniji su to nalazi istraživanja o stanju zdravstvu u Hrvatskoj koje je prošlog mjeseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Osim što su, ocjenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sustavom, građani ističu da su iznimno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 posto građana ocjenjuje ih visokom ocjenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 posto daje visoku ocjenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala riješiti pitanje lista čekanja jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utječe na njihov odabir političara odnosno stranaka na proljeće.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović uopće ne smije biti kandidat za premijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio da Zoran Milanović mora dati ostavku ukoliko se namjerava kandidirati, odnosno biti na listi SDP-a.

-Ustavni sud je na današnjoj sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud razmotrio je izjave predsjednika i na njegovoj Facebook stranici. Ustavni sud dužan je upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu. Predsjednik predstavlja RH u zemlji i inozemstvu, brine za stabilnost državne vlasti, brine za teritorijalnu cjelovitost RH, vrhovni je zapovjednik i daje mandat osobi koja. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Ako se kandidira ili istupa kao kandidat, odmah mora podnijeti ostavku – Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, prenosi Telegram.

Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje