Povežite se s nama

U fokusu

Zbog prijevoza srednjoškolaca svađa između HNS-a i SDP-a

Objavljeno:

- dana

SUKOBI

Zbog prijevoza srednjoškolaca zaoštrili su se odnosi između HNS-a i SDP-a u Varaždinskoj županiji. I dok se dosad o tome sve glasnije “šuškalo“, koalicijski partneri – koji vlast zajedno obnašaju u Županiji i državi – prošli tjedan su opet javno pokazali da su u ozbiljnoj svađi.

Sve je “zakuhao“ župan Predrag Štromar koji je u četvrtak sazvao konferenciju za novinare i to na inicijativu načelnika Općine Bednja Mirka Bistrovića, također člana HNS-a. Bistrović je izrazio zabrinutost da će, ne osigura li Vlada i ove školske godine sufinanciranje prijevoza, čak 60 posto srednjoškolaca iz njegove općine morati odustati od daljnjeg školovanja.

– Roditelji, ne brinite! Mjesečna karta roditelje će, kao i prošle školske godine, stajati 100 kuna za autobus i 30 kuna za vlak. Vlada je osigurala sredstva za subvencioniranje prijevoza u proračunu, ali još nije donijela formalnu odluku. Apeliram na Ministarstvo obrazovanja da što prije Vladi uputi prijedlog za subvencioniranje prijevoza kako bi se s tim krenulo odmah od početka školske godine – poručio je Štromar.

 

Mjesečna karta za autobus roditelje bi trebala stajati 100 kuna, a za vlak 30 kuna

Već na konferenciji za novinare je bilo jasno da je riječ o predizbornom potezu kojim se Štromar pred biračima htio pokazati kao ključna osoba koja će intervenirati u Zagrebu i rasteretiti kućne budžete roditelja srednjoškolaca. Naime, doista je teško povjerovati u to da varaždinski župan nije imao informaciju da daljnje sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, odnosno donošenje formalne odluke, nije upitno. Da o temi konferencije za novinare nije razgovarao sa svojim zamjenikom Alenom Kišićem iz SDP-a, postalo je jasno već sljedeći dan, u petak, kada je stiglo priopćenje iz županijskog SDP-a. Napomenuli su da ih “iznimno čude neki napisi“, iz čega se moglo zaključiti da su bijesni na Štromarove pokušaje pridobivanja glasova iza njihovih leđa.

– Ta je tema potpuno bespredmetna i razgovara se o nečemu o čemu je još prilikom donošenja proračuna sve rečeno odlukom Vlade – istaknuli su u priopćenju predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek te SDP-ov dožupan Kišić.

Štromar: Nema sukoba

Posebno su napomenuli da nastavak sufinanciranja prijevoza ni u jednom trenutku nije bio upitan. – Kao što je poznato, u proračunu za ovu godinu Vlada je osigurala potrebna sredstva i nema razloga za zabrinutost i neizvjesnost oko toga nastavlja li se sufinanciranje ili ne – poručili su. 

Iz toga se čini da je SDP-ovcima dosta HNS-ovih „izleta“ i da više neće šutjeti. No župan Štromar u javnosti i dalje želi zadržati sliku idiličnih odnosa. U subotu je ustvrdio da nema nikakvih sukoba između HNS-a i SDP-a, a da je SDP-ovo priopćenje „korektno i istinito“. – U priopćenju se uopće ne spominje HNS, nego je jedan medij na čudan način najprije izvijestio s naše konferencije za novinare, a onda i o SDP-ovom priopćenju – rekao je Štromar.
 No malo je onih koji su povjerovali županu.

“Možda župan ne zna da je na vlasti“

– Posebno je žalosno da prošle godine, kad se za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca trebalo izboriti, župan Štromar uopće nije reagirao, a ove godine je zabrinut što će se i kada dogoditi. Možda bi bilo dobro da ga netko obavijesti da je HNS stranka koja je u Vladi, a ne u oporbi, i da samo treba donijeti odluku, a ne biti “zabrinut“ i u “neizvjesnosti“ – komentirao je predsjednik županijskih Reformista Tomislav Paljak u priopćenju.

Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a, je pak rekao da je jasna sve veća nervoza u Kukuriku koaliciji, jer su izbori pred vratima, a pozitivnih rezultata nema. – Ne treba čuditi što rezultata nema, jer se, nažalost, bave svađama i prepucavanjima unutar koalicije, a sada to neuspješno pokušavaju nadomjestiti PR potezima – zaključio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje