Povežite se s nama

Crna kronika

Bivša direktorica Dukata Milka Drljača mora vratiti 3,2 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

TREĆA PRESUDA U 13 GODINA

Nakon 13 godina i dvije presude kojima je oslobođena krivnje bivša direktorica Dukata Milka Drljača danas je nepravomoćnom presudom proglašena krivom. Uz vraćanje novaca izrečena joj je kazna od četiri godine zatvora.

Punih 13 godina trajalo je suđenje protiv bivše direktorice štedionice Dukat Milke Drljače. Prvi proces počeo je 2001. kada je to društvo i otišlo u stečaj. U međuvremenu preminuo je Ladislav Bakšaj koji je zajedno s Drljačom bio vlasnik Dukata, ali donesene su i dvije presude, a suđenje je ponavljano tri puta. Obje presude, do ove, bile su oslobađajuće za Drljaču. Prošlog petka sudsko vijeće Županijskog suda u Varaždinu proglasilo je Drljaču krivom, odredilo joj četiri godine zatvora te naložilo da vrati 3,2 milijuna kuna u stečajnu masu Dukata.
 

otpisala je kredite sebi, suvlasniku Dukata, prijateljima i znancima

 
Naime, Drljača je nepravomoćnom presudom proglašena krivom za zlouporabu gospodarskog poslovanja i zlouporabu povjerenja u produljenom trajanju, a čitav postupak vrtio se oko toga da je sebi, prijateljima i znancima otpisivala kredite uzimane od 1996. do 2001. godine te da je tako utjecala na tešku financijsku situaciju u društvu što je Dukat dovelo prvo do blokade, a nakon toga i do stečaja. Konkretno, radilo se o kreditima koje je otpisala sebi, Ladislavu Bakšaju, bivšim zaposlenicima Zoranu Bakšaju i Zoranu Valentiću (svom nećaku) te još dvojici – Davoru Riseku i Avdiji Jašaru. Sve zajedno, otpisani krediti bili su vrijednosti 2,02 milijuna kuna. Uz kredite okrivljena i za to što je u vrijeme kad je društvo bilo u blokadi sebi, Bakšaju, poznanicima i prijateljima isplaćivala deponirana sredstva putem blagajne čime je Dukatu prouzročila štetu od 1,2 milijuna kuna.
 
– Vijeće smatra da nije bilo potrebno otpisivati ta sredstva, da za to nije bilo nikakve osnove pogotovo stoga što je poslovanje bilo problematično – pojasnila je predsjednica sudskog vijeća Ljiljana Kolenko. Odvjetnik okrivljene Drljače najavio je da će uložiti žalbu na presudu. Postavlja se pitanje kako će Drljača koja je nakon Dukata otišla na burzu pa u mirovinu uopće vratiti ove milijune.
 

Stečajni upravitelj: Nema smisla više govoriti o naplati potraživanja
– Nakon 13 godina govoriti o nekakavoj naplati potraživanja  nema smisla – kaže upravitelj stečajne mase Dukata Stanko Makar. Naime, stečaj je u Dukatu otvoren još davne 2001., a zaključen je 2005. godine. Potraživanja su bila 42 milijuna kuna od kojih je naplaćeno svega pet milijuna kuna i to prodajom sve imovine, kako pokretnina, tako i nekretnina.

 
 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Crna kronika

S nepoznatim muškarcem dogovorio odvoz metalnog otpada, ali dosad novac nije dobio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu 62-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

On je, prema prijavi, dana 13. ožujka, s nepoznatom muškom osobom dogovorio prodaju veće količine raznog metalnog otpada. Nepoznati je muškarac po dogovoru, odvezao metalni otpad, ali do dana prijave 62-godišnjaku nije isplatio novac, javila je PU varaždinska.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Bio je ponedjeljak ujutro, no on je kod Ivanca vozio s 1,87 promila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novakima kod Ivanca u ponedjeljak, 22. travnja, oko 9.20 sati policijski su službenici zaustavili osobno vozilo kojim je pod utjecajem alkohola od 1,87 promila upravljao 61-godišnjak.

Isti je zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, priveden u Policijsku postaju Ivanec i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja alkohola.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje