Povežite se s nama

Crna kronika

Borović o presudi: Pravda je spora ali je i dostižna

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Danijel Borović bio je HNS-ov kandidat za načelnika Općine Gornji Kneginec na lokalnim izborima 2009. godine. No nešto prije nego što su se izbori održali, na njega su počeli napadi

U ljeto 2008. godine poštom je na kućnu adresu primio prijeteće pismo.
Na čestitki s križem, kojom se inače upućuje iskrena sućut, bio je ispisan, kako je Borović naglasio, neprikladan tekst. Ta je “čestitka” stigla i prije nego što je uopće i bio službeni kandidat za načelnika. Nakon što je postao kandidat za načelnika, pojasnio je, uslijedili su napadi na njega preko foruma na internetskoj stranici Općine Gornji Kneginec.
– Među brojnim uvredljivim napisima bio je i i ovaj: “Borović je početkom devedesetih kao pripadnik JNA prevozio zračnim putem vođe srpske pobune Babića, Martića i Jovana Raškovića iz Krajine u Beograd na razgovore s Miloševićem” – naglasio je Borović.

Prvo anonimno

No, u Borovićevom slučaju, nije se stalo na anonimnim uvredama. Nekoliko mjeseci kasnije, tvrdi, izdan je bilten “Rampa” općinskog odbora HDZ-a Gornji Kneginec gdje je objavljen intervju sa Stjepanom Adanićem u kojem on iznosi niz uvreda na Borovićev račun, a bilten je podijeljen na 1.600 adresa u Knegincu.
– Nakon što je HDZ pobijedio, očekivao sam ispriku, ali su nastavljeni napadi na mene, a u Regionalnom tjedniku je na račun poreznih obveznika Općina Gornji Kneginec platila članak u kojem jedna od udruga dobrovoljaca Domovinskog rata mene nastavlja blatiti – veli Borović.

Adanić je tužen zbog intervjua u HDZ-ovom biltenu Rampa koji se dijelio po Knegincu

Zbog svih tih napada, koji su, kaže, teško pogodili i njega i njegovu obitelj, Borović je pokrenuo privatnu tužbu na Županijskom sudu u Varaždinu još 2009. godine. Presuda je tek nedavno postala pravomoćna, a upravo je zbog dobivene presude Borović sazvao konferenciju za medije prošlog tjedna.
Stjepan Adanić, koji je bio gradonačelnik Varaždina, pomoćnik ministra obrane RH, pročelnik Vojnoga kabineta Ureda predsjednika RH, kao i državni tajnik Ministarstva obitelji i međugeneracijske solidarnosti, proglašen je krivim za klevetu, tj. za narušavanje ugleda i časti Danijela Borovića u intervjuu u HDZ-ovom biltenu.

Novčana kazna

Adanić je, kaže Borović, osuđen na novčanu kaznu koja iznosi 18.517,75 kuna, a mora nadoknaditi i sudske troškove. – Adanić će morati platiti 50 tisuća kuna. Ta avantura ga je skupo koštala. Inače, u svojoj obrani na sudu išao je tako daleko da je za svjedoke doveo i bivše zapovjednike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, generala Imru Agotića i Josipa Čuletića, čiji je iskaz sud ocijenio neuvjerljivim i iskonstruiranim – veli Borović.

Borović je primio čestitku “iskrena sućut” s križem na kućnu adresu

U žalbi na presudu, Adanić je tvrdio da je u doba kad je dao intervju za bilten Borović bio u političkoj kampanji i da je zato morao računati na to da je podložniji kritici, ali njegovu je žalbu sud odbacio.
– Pravda je spora, ali dotižna. Ovo je djelomična satisfakcija meni i mojoj obitelji za nanesenu sramotu. Inače, najvažniji dio presude je onaj koji treba odvratiti druge da ne pomišljaju na počinjenje takvih djela – zaključio je Borović.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Tko je tijekom noći provaljivao u ugostiteljske objekte u Gornjem Kućanu i Kućan Marofu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađi i provala.

Mi smo izdvojili neke.

Tijekom noći, 15/16. travnja, u Gornjem Kućanu, nepoznati je počinitelj provalio u ugostiteljski objekt i otuđio novac. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Iste noći u Kućan Marofu, nepoznati je počinitelj pokušao provaliti u jedan ugostiteljski objekt te je odustao od daljnje namjere. Visina materijalne štete nastale provalom procjenjuje se na više stotina eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Varaždinu biciklisticu (80) na zebri udarilo teretno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 16. travnja, oko 9.20 sati, u Ulici parka Ivana Pavla II. u Varaždinu, ozlijeđena je 80-godišnjakinja, javila je PU varaždinska.

Ona je upravljala biciklom pješačko-biciklističkom stazom. Dolaskom do pješačkog prijelaza, nastavila se biciklom kretati ravno te se uključila u promet sa nogostupa na kolnik, a da se nije uvjerila da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Tom prilikom je na zadnji dio njezinog bicikla sa prednjim lijevi djelom naletio teretni automobil kojim je upravljao 55-godišnjak.

Od udarca 80-godišnjakinja je pala na kolnik i zadobila ozlijede. Medicinska joj je pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a njezine ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje