Povežite se s nama

Crna kronika

Djeca kriminalci: optuženi su za krađe, drogu, pokušaj ubojstva

Objavljeno:

- dana

MALOLJETNIČKI KRIMINALITET

U obiteljskoj je kući u Grešćevini 14. studenoga 17-godišnjak nakon prepirke odgurnuo rukama svog djeda koji je izgubio ravnotežu i prilikom pada glavom udario o pod te zadobio frakturu lubanje, od čega je preminuo.

Ovog je travnja u domu 17-godišnjaka iz Pribislavca pronađeno više od tisuću doza LSD-a i više od 40 grama marihuane, sve namijenjeno prodaji u kojoj su sudjelovala još dva maloljetnika. Mladić 1998. godišta je od srpnja 2013. do rujna 2014. godine provalio u 19 obiteljskih kuća diljem Međimurske i Varaždinske županije te iz njih ukrao novac, nakit i druge predmete ukupne vrijednosti veće od 90.000 kuna. Ovi izdvojeni slučajevi samo su dio popriličnog popisa maloljetničkog kriminala na našem području. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u 2014. godini 15 županijskih državnih odvjetništava donijelo je odluku u povodu prijave za 1.952 maloljetna počinitelja kaznenih djela, što je za 23,5% manje nego u 2013. godini. Međutim, na našem području maloljetnički kriminalitet ne pada, nego čak i raste, pa je upravo u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu podnesen najveći broj prijava. – Tijekom 2014. na području nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu prijavljene su ukupno 383 maloljetne osobe, što je u odnosu na 2013., kada je bila prijavljena 381 maloljetna osoba, neznatan porast broja prijavljenih. Evidentirano je i 104 djece, dakle osoba mlađih od četrnaest godina, kao počinitelja kaznenih djela, ali kazneno zakonodavstvo ne primjenjuje se prema djetetu koje u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije navršilo četrnaest godina – izvještavaju iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Muški počinitelji

Najveći broj prijavljenih maloljetnika u 2014. godini zabilježen je u Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu, gdje je prijavljeno 230 maloljetnih osoba. Međutim, s obzirom na to da je u 2013. godini tamo bilo prijavljeno 258 maloljetnika, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu bilježi pad broja prijavljenih maloljetnih osoba za gotovo 11 posto. – Gledajući broj prijavljenih po dobnoj strukturi, uočava se približno jednak broj starijih i mlađih maloljetnih osoba, s obzirom na to da je starijih maloljetnih osoba prijavljeno 190 ili 49,7%, a mlađih maloljetnih osoba 193 ili 50,3% – napominju iz ŽDO-a Varaždin ističući da u ukupnom broju prijavljenih s 95,6 posto dominiraju muške osobe.

Sankcije

Što se tiče strukture kriminaliteta prijavljenih maloljetnih osoba u 2014. godini, u 76 posto slučajeva riječ je o kaznenim djelima protiv imovine. Sljedeća su po učestalosti kaznena djela protiv života i tijela – 7 posto, a potom i zlouporaba droga, što je zabilježeno u 4,7 posto slučajeva.

 

Najveći broj prijavljenih maloljetnika zabilježen je u Čakovcu

– Sud je u odnosu na maloljetne osobe prema kojima je stavljen prijedlog za sankciju donio ukupno 110 odluka, od čega se 104 odluke odnose na izrečene sankcije, dok je prema 6 maloljetnika postupak obustavljen po Sudskom vijeću. Što se tiče vrste izrečenih sankcija, u 10 slučajeva izrečene su kaznene sankcije u vidu maloljetničkog zatvora (4) i pridržaja maloljetničkog zatvora (6), a u preostalim slučajevima izrečene su odgojne mjere – podaci su ŽDO-a Varaždin. A što se poduzima kako bi se te brojke smanjile? – Kazneni progon protiv počinitelja i izricanje sankcija koje u postupku prema maloljetnicima imaju svrhu da se pružanjem zaštite, brige, pomoći i nadzora te osiguranjem opće i stručne naobrazbe maloljetnog počinitelja kaznenog djela utječe na njegov odgoj, razvijanje njegove cjelokupne ličnosti i jačanje njegove osobne odgovornosti radi suzdržavanja od ponovnog činjenja kaznenih djela, kao i da se utječe na ostale da ne čine kaznena djela – ističu.

 

76 posto kaznenih djela koje su počinii maloljetnici odnose se na krađe, odnosno djela protiv imovine, a zlouporaba droga zabilježena je u 4,7 posto slučajeva

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Protuzakoniti ribolov: usred noći muškarca kod Sv. Đurđa zaustavila policija, a evo što su našli

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakoniti lov i ribolov.

On je u utorak, 26. ožujka, oko 3.15 sati, u Strugi, zatečen po policijskim službenicima kako upravlja osobnim vozilom u kojem je prevozio dvije ribarske mreže i desetak riba.

Isti je uhićen i priveden u Policijsku postaju Ludbreg, javila je PU varaždinska. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Kuršanca u jezeru pronađeno tijelo, riječ je o nesretnom 23-godišnjem Ivici Bogadiju iz Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska policija u srijedu, 27. ožujka pronašla je muško tijelo u akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Čakovec u Kuršancu.

Riječ je o mrtvom tijelu 23-godišnjeg Ivice Bogadija iz Sračinca.

– Prepoznavanjem je utvrđeno kako se radi 24-godišnjaku s područja Varaždinske županije, čiji je nastanak prijavljen 25. veljače ove godine policijskim službenicima Policijske postaje Varaždin. Obdukcijom je utvrđeno kako je uzrok smrti utapanje. O utvrđenim činjenicama obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo i Policijska uprava varaždinska – javila je danas i PU međimurska.

On je nestao 25. veljače. O tome je progovorio načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije početkom ožujka. Isticao je da je varaždinska policija objavila da je Bogadi u ranim jutarnjim satima vozilom sletio u kanal u blizini Hidroelektrane Varaždin kod Svibovca Podravskog. Vozilo je tad pronađeno, no tijelo vozača nije.

– U dubokoj boli javljamo vam da će posljednji ispraćaj našeg člana DVD Družbinec Ivice Bogadija biti u četvrtak, 28. ožujka na groblju Petrijanec u 15.00 sati – stoji na DVD Družbinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje