Povežite se s nama

Crna kronika

Donosimo: na kojim će cestama policijske kamere uskoro snimati vozače?

Objavljeno:

- dana

POLICIJA ŽELI SMANJITI BROJ NESREĆA

Voze li vozači u skladu s propisima ili su malo previše “stisnuli” gas, od kraja ovog mjeseca u Varaždinu će bilježiti videokamere! S uvođenjem videonadzora koji će snimati prebrze vozače počelo se prije mjesec dana, a pri kraju je postavljanje videokamera na stupove javne rasvjete na lokacijama koje su najkritičnije za događanje prometnih nesreća, a riječ je o prilaznim cestama prema Varaždinu.

Tako će kamere, u prvoj fazi, biti postavljene na pet lokacija: u Ulici braće Radić 166, u Zagrebačkoj ulici kod raskrižja s Cehovskom ulicom, u Turčinu u blizini benzinske postaje Kero benz, u Hrašćici nedaleko raskrižja s Ulicom Petra Zrinskog te u Trnovcu u Ludbreškoj ulici 24.

Glavni cilj videonadzora, koji je već zaživio u većim hrvatskim gradovima, je smanjenje broja prometnih nesreća i prebrze vožnje. Da je to itekako potrebno potvrđuje zadnji slučaj obijesne vožnje od 25. ožujka ove godine, kad je 32-godišnjak s BMW-om jurio 191 kilometar na sat u naselju gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat. Muškarac je imao 1,73 promila alkohola u krvi i prava je sreća da nije uzrokovao prometnu nesreću i nekoga usmrtio.

Nema praštanja. Svi prekršitelji bit će sankcionirani – najavio je Posavec strogi nadzor.

– Naš cilj je snimiti, a onda i sankcionirati prekoračenja brzine veća od 30 kilometara na sat od dopuštene brzine kretanja. Na temelju tablice djelatnici PU varaždinske će provjeravati tko je vlasnik vozila te će mu u roku do 15  dana poslati obavijest da je vozilo snimljeno u prekršaju i iznos kazne. Vlasniku vozila ponudit će se mogućnost da plati kaznu u roku od tri dana i, ako to učini u tom roku, moći će platiti 50 % kazne. Oni koji to učine u tom roku neće dobiti ni negativne bodove, niti će im se prekršaj evidentirati, međutim, ništa od spomenutog neće vrijediti u slučaju velikih prekoračenja dopuštene brzine kretanja, odnosno za iznose kazne veće od 2.000 kuna – rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj, i najavio strogi nadzor.

– U slučaju prebrze vožnje svi će biti sankcionirani, uključujući i vozače u vozilima stranih registarskih oznaka iz država EU, Srbije i BiH – najavio je. 

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj nada se da će videonadzor poboljšati stanje sigurnosti u prometu te smanjiti broj nesreća, posebno onih sa smrtno stradalim osobama, koje su posljednjih godina u porastu.

– Na razini Hrvatske u 2015. godini je u prometu poginulo 348 osoba, što je bilo 48 više nego godinu prije, a ove godine 79 osoba, što je 6 osoba više nego u istom razdoblju prošle godine. U Varaždinskoj županiji je lani bilo 10 prometnih nesreća s poginulim osobama, a ove godine u kratkom periodu četiri osobe poginule su u prometu – rekao je Posavec.

Druga faza

No, to nije kraj priče s postavljanjem videokamera u Varaždinu. Nakon prve faze uslijedit će druga, koja bi trebala završiti do kraja godine i tijekom koje će kamere biti postavljene na istočnoj obilaznici i u Međimurskoj ulici, gdje će se snimati sve prometne trake i svi smjerovi kretanja vozila.

BIG BROTHER Varaždinci, snima vas sedam kamera!

I Varaždin će uskoro nadzirati sedam videokamera s ciljem prevencije kriminaliteta, a i povećanja sigurnosti.
Kamere su postavljene na šest lokacija: Trg kralja Tomislava, Trg slobode, palača Herzer, palača Sermage, Ulica Silvija Strahimira Kranjčevića te Ulica Alojzija Stepinca, gdje će biti postavljene dvije kamere. 

– Slijedi puštanje u rad klijentskih aplikacija te instalacija i puštanje u rad klijentskog računala u MUP-u te edukacija za korištenje softwera – navode u Gradu Varaždinu.  Na prostorima koji će se snimati bit će postavljene obavijesti da se snima, a cilj je, napominju iz Grada, prevencija kriminaliteta i povećanje sigurnosti. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

S prostora nogometnog igrališta u Beretincu ukradene biljke japanske šljive

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U vremenu od 4. do 24. travnja u Varaždinskoj ulici u Beretincu, na prostoru uz nogometno igralište, nepoznati je počinitelj iskopao i otuđio više komada biljke japanske šljive.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 300 eura, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Ivanca nastavio mlatiti svog brata i nakon što je ovaj pao u cestovni kanal te ga teško ozlijedio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. travnja 2024., provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina starog 62 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 62-godišnjak 17. travnja 2024., na cesti u mjestu kraj Ivanca, šakama više puta udario svojeg brata (rođenog 1951.) u glavu i tijelo te ga oborio u cestovni kanal gdje mu je zadao više udaraca po licu i nanio mu teške ozljede – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenog 62-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje