Povežite se s nama

Crna kronika

Državna revizija kaže da nije u redu, revizorska kuća smatra da je u redu

Objavljeno:

- dana

AFERA PARKOVI: SVJEDOCI O PTIČEKOVIM MENADŽERSKIM BONUSIMA

Danas je na varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno maratonsko ispitivanje svjedoka obrane tj. optuženog bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka. Među svjedocima je bila i bivša predsjednica  nadzornog odbora Darinka Hajduk Vučić.

Bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka se, između ostalog, tereti i da je tijekom 2009. i 2010.  naredio da mu se na ime posebne nagrade za 2008. isplati iznos od 623.220 kuna, što je pet posto iznosa prijenosa realizirane revalorizacijske rezerve u zadržanu dobit, iako je znao da nema pravo na isplatu tog iznosa. Naime, zarada od blizu 20 milijuna kuna nije nastala iz redovnog poslovanja Parkova, već izvanrednim priljevom od prodaje (gradskog) zemljišta trgovačkom lancu – Mercatoru.

Te je nepravilnosti utvrdila državna revizija, no Ptičekovi svjedoci: tadašnji odvjetnik Parkova Oleg Uskoković, bivša predsjednica nadzornog odbora Darinka Hajduk Vučić kao i direktor revizijske kuće Stjepan Šargač tvrde da su isplaćeni bonusi nisu sporni.

– Kada mi je predočeno izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Državnog ureda za reviziju mogu reći da ja i nadalje ostajem kod svog stručnog mišljenja da je optuženiku temeljem ugovora trebalo isplatiti bonus po osnovi realizirane revalorizirane rezerve, a uporište je u tome da je s naslova te transakcije prodaje mogao nastati gubitak – rekao je Šargač.

“Državna revizija ima drugačiju metodologiju”

Kada ga je zamjenik županijskog državnog odvjetnika pitao da li to znači da se ne slaže s mišljenjem državne revizije Šargač je odgovorio da se državna revizija služi drugačijom metodologijom od njih.

ex predsjednica nadzornog odbora: samo dobro o Ptičeku

Hajduk Vučić potvrdila je da Ptiček na nju nije vršio nikakav pritisak za isplatu bonusa, ali i da nikada nije čula da bi on na nekim od radnika vršio mobbing, a pogotovo nad ženama. Sudu je ispričala da je poslovanje Parkova za vrijeme Ptičekova mandata bilo jako dobro. – U odnosu na prethodno razdoblje povećan je ukupni prihod, dohodak i dobit, a da je poslovanje pozitivno i uspješno proizlazilo je i iz revizorskih izvješća. Mogu napomenuti da je dobit bila u iznosu od 1,2 milijuna prosječno godišnje. Ovo mogu usporediti s današnjom situacijom jer sam nedavno pročitala da je sada dobit TD Parkovi oko 100.000,00 kn, a u razdoblju prije nego što je optuženik došao na mjesto direktora dobit se kretala oko 200.000,00 kn – izjavila je Vučić.

Zastupnik optužbe prigovorio je iskazu Hajduk Vučić. – Svjedokinja je željela zaštititi optuženika. Ima selektivno sjećanje pa se sjeća isplate bonusa po jednoj dobiti, dok se ne sjeća isplate bonusa po drugoj dobiti. Očito je da ovakvim svojim svjedočenjem želi otkloniti postojanje odgovornosti optuženika. Osim toga, svjedokinja je određene podatke vezano uz uspješnost poslovanja crpila iz novinskih izvora što nije relevantan podatak – ustvrdio je tužitelj.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

S prostora nogometnog igrališta u Beretincu ukradene biljke japanske šljive

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U vremenu od 4. do 24. travnja u Varaždinskoj ulici u Beretincu, na prostoru uz nogometno igralište, nepoznati je počinitelj iskopao i otuđio više komada biljke japanske šljive.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 300 eura, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Ivanca nastavio mlatiti svog brata i nakon što je ovaj pao u cestovni kanal te ga teško ozlijedio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. travnja 2024., provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina starog 62 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 62-godišnjak 17. travnja 2024., na cesti u mjestu kraj Ivanca, šakama više puta udario svojeg brata (rođenog 1951.) u glavu i tijelo te ga oborio u cestovni kanal gdje mu je zadao više udaraca po licu i nanio mu teške ozljede – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenog 62-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje