Povežite se s nama

Crna kronika

Godinu i pol dana tražila kome plaćati rate kredita, a sada počeli pozivi i prijetnje!?

Objavljeno:

- dana

LIHVARI NE MIRUJU

U apsurdnoj situaciji našla se čitateljica (podaci poznati redakciji) iz Varaždina: već više od godinu dana pokušava plaćati rate kredita, ali ne zna kome i na koji račun bi novac uplaćivala. U srpnju je počela primati pozive, a potom je dobila poruku u kojoj su joj nepoznate osobe poručile da plati dugove do kraja kolovoza, jer će “sjesti” na njezinu imovinu!

Ugovor o zajmu je u ožujku prošle godine potpisala u kreditnom uredu u Gajevoj ulici. Samo dva mjeseca kasnije ured je zatvoren nakon velike akcije USKOK-a i policije u kojoj je u Varaždinu i još šest gradova uhićeno 20-ak osoba osumnjičenih za lihvarstvo.

To je otkrila kada je toga svibnja stigla u Gajevu ulicu kako bi platila treću ratu kredita, za koji je tada već shvatila da je lihvarski i da su joj ga na potpis dali na prevaru.

– Susjedi su mi rekli da je djelatnike odvela policija. Nisam znala gdje bih i kome uplaćivala rate. Sve sam prijavila policiji i državnom odvjetništvu, a angažirala sam i odvjetnika. On već godinu i pol dana pokušava pronaći muškarca navedenog kao zajmodavca i tvrtku čiji je pečat na dvije uplatnice. Sve je bilo bezuspješno – kaže čitateljica.

Dobila 13.000 kn, a mora vratiti više od 30.000 kuna

Ona je jedna od brojnih žrtava lihvara koji su radili diljem Hrvatske. Novac joj je hitno trebao i, na njezinu nesreću, ušla je u tadašnji kreditni ured u Gajevoj ulici. Kući je došla s 13.000 kuna. Što je potpisala, shvatila je tek kad je ugovor pročitala njezina kćer.

– Bilo je dogovoreno da ću otplatiti 17.000 kuna, ali je u ugovoru o zajmu bilo navedeno da moram vratiti dvostruko više novca. Bila sam u šoku, jer sam tada shvatila da moram platiti 25 rata u iznosu od po 1.500 kuna – ispričala je.

Čitateljica iz Varaždina prevarena je po istom scenariju kao i brojne druge žrtve diljem Hrvatske: u kreditnom uredu bio im je predočen ugovor na dogovoreni iznos, ali im je na potpis dan ugovor s dvostruko pa čak i s trostruko višim iznosom. Pritom je svim slučajevima zajedničko da nitko nije dobio broj računa na koji bi uplaćivao novac, nego su gotovinu morali osobno donositi u urede, a na uplatnicama su bili pečati različitih tvrtki.

Iako naša čitateljica rate od USKOK-ove akcije u svibnju prošle godine nije imala kako platiti, telefonski pozive su ona i kćer počele primati u srpnju.

– Nazovu i ako se istog trenutka ne javimo više ih ne možemo dobiti. Jednom sam natrag zvala odmah i već mi je javljalo da je taj broj mobitela deaktiviran. Uspjele smo dvaput s njima razgovarati, jednom je bilo navedeno da zovu iz Zadra, a drugi puta iz Osijeka. Rekle smo im da će ih kontaktirati naš odvjetnik kojem neka dostave podatke gdje uplaćivati rate. Međutim, to se nije dogodilo. Umjesto toga, stigao je SMS s porukom da će nam sjesti na imovinu i pokrenuti ovrhu – ispričala je kćer, koja kaže da su i to prijavile policiji.

Odvjetnik ishodio zabranu otuđenja nekretnine

Slično kao i u brojnim drugim slučajevima, kreditori su na stan Varaždinke upisali fiducijarno založno pravo. Iako je njihov odvjetnik ishodio zabranu otuđenja stana dok sudski postupak ne završi, ona i majka su u strahu.

– Odvjetnik nam je rekao da nam ništa ne mogu, ali teško je. U strahu smo svaki put kada zazvoni telefon – kažu Varaždinke.

Iz toga je jasno da su se sumnjivci opet “probudili” nakon masovnih uhićenja zbog sumnje u lihvarstvo prošle godine. Naše čitateljice se nadaju da će policija zaštiti u slučaju novih maltretiranja i prijetnji.

 

PU varaždinska: Ako su prijetnje ozbiljne, prijavite ih policiji

– Kada je, kao u slučaju vaše čitateljice, slučaj vezan uz sporni zajam već prijavljen policiji i odvjetništvu, a primaju se pozivi kreditora ili nepoznatih osoba sa prijetnjama, te ukoliko su te prijetnje ozbiljne, upućujemo građane koji su istima izloženi da ih prijave policiji. Policijski će službenici u tom slučaju pokrenuti kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili elemente kaznenog djela, te kasnije državno odvjetništvo eventualno procesuiralo počinitelja.

Prema Kaznenom zakonu, kazneno djelo prijetnje čini onaj: tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, odnosno: tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, oduzeti slobodu ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak.

S obzirom da, kako navodite u upitu, čitateljica u navedenom slučaju ima odvjetnika, skrećemo pozornost da je upravo odvjetnik kompetentna osoba da savjetuje takvog svog klijenta što u kojoj situaciji napraviti, što prijaviti policiji a što ne, odnosno isti je ujedno i plaćen od strane stranke da poduzme sve pravne radnje kako bi zaštitio imovinske interese svojih klijenata.

Što se tiče savjeta, upućujemo građane koji sumnjaju da su prevareni, da sve takve slučajeve prijave policiji ili državnom odvjetništvu. Najvažniji savjet je da ne uzimaju zajmove i kredite od sumnjivih pravnih i fizičkih osoba i da se o tome prethodno savjetuju s odvjetnicima, što u konačnici bude puno efikasnije i jeftinije jer se preveniraju slučajevi kao što je predmetni – navode iz PU varaždinske u odgovoru koji potpisuje načelnik Darko Jurčec.

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: sheknows.com

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje