Povežite se s nama

Crna kronika

Jedna kokoš zadavljena, uokolo razasute kokošje glave

Objavljeno:

- dana

U Štefancu i okolici u jednoj noći ukradeno dvjestotinjak kokoši

Prizor koji je u nedjelju ujutro dočekao Mariju i Zvonka Špoljarića u njihovu dvorištu u Štefancu sličio je bizarnoj sceni iz horor filmova ili okultnom ritualu neke sekte.

Jedna kokoš zadavljena, uokolo razasute kokošje glave… Posvuda krv. Od 23 kokoši tek dvije male nesilice u kutu i pijetao. Nakon prvog šoka, domaćinima je postalo jasno da je riječ o lopovluku.

– Vrata od kokošinjca su bila razvaljena pajserom. Očigledno je da smo krčenjem puta od makadama uz Dravu do kuće pomogli lopovima – priča Zvonko Špoljarić, ističući da prizor koji je zatekao neće tako skoro zaboraviti.

– Tu smo se noć digli u dva ujutro kako bismo djecu otpratili na more. Iako nam je bilo čudno što su vrata kokošinjca otvorena, mislili smo da ih je netko od nas zaboravio zatvoriti. Šetao sam do pola četiri po dvorištu i pošao na spavanje.

Poklali zaštićene hrvatice

Nakon nemirnog sna, u pola sedam šok – kaže Zvonko, a Marija nastavlja.

– Odnijeli su i dvije patke. Da ih noćnim ispraćajem nismo prekinuli, sigurno bismo ostali bez svih. Šteta je time veća što je riječ o kokošima hrvaticama, zaštićenoj i puno skupljoj sorti od običnih – priča Marija. Jedna hrvatica, naime, košta 60-ak kuna, njezino jaje tri, a pilići 15 kuna, za razliku od pet kuna kolika je uobičajena cijena pilića.
Pozvana je policija, napravljen zapisnik, obećano da će netko doći pomnije pogledati, ali niti pet dana nakon događaja, iz policije se nije pojavio nitko. S obzirom na to da je provaljeno, riječ je o težem djelu – provalnoj krađi. Špoljarići su u međuvremenu saznali da je istu noć u Štefancu i okolici sveukupno nestalo oko 200 kokoši. Samo u njihovu susjedstvu tri su domaćinstva krađu živadi prijavila policiji. U službenom zapisniku piše kako je riječ o 70 kokoši, dok vlasnici još njih tridesetak nisu prijavili krađu.

– Neki su susjedi zvali policiju, drugi nisu – govori Zvonko Špoljarić.

Štetu u svojem dvorištu procjenjuje na oko 1000 kuna u ovome trenutku, no realna je šteta (dosadašnjeg othranjivanja) oko 2500 kuna. Da su odnijeli i patke, Špoljarići bi izgubili oko četiri tisuće kuna. Prema gruboj procjeni, krađom svih ukradenih kokoši u Štefancu – njih stotinjak – šteta iznosi oko tisuću eura.

Nesigurnost

Niti kokoši, niti šteta, niti obijanje nisu ono što najviše uznemiruje Špoljariće.

– Najviše nas muči i boli osjećaj nesigurnosti. Kokoši će biti, ali sigurnosti više nikada. Jer sigurno je netko nešto vidio, ali nikoga nije obavijestio. Štoviše, ribiči su nam rekli kako su vidjeli parkirani automobil i ljude kako, osvjetljavajući si put lampama na trakama oko glave, nešto trpaju u njega. Nije im palo na pamet pozvati policiju. Da su to učinili, vjerojatno bi lopovi bili uhvaćeni na djelu. Kako su mogli znati da se ne događa nešto puno gore? – pita se Zvonko Špoljarić. Jednako je kivan i na policiju.

– Ponavljam, nisu toliko bitne kokoši, nego odnos policije. Nako prvoga dana i obećanja, nitko više nije došao. Kako da se osjećamo sigurnima ubuduće? Ne pomažu vam ljudi, policija… Naš lesi Bogi nije uopće lajao, a poslije je dva sata spavao kao omamljen, po čemu zaključujemo da je bio drogiran. Sada smo svugdje stavili lokote i lance. Ne znamo više kome bismo vjerovali. Nije to više normalan život – rezignirano zaključuju Marija i Zvonko Špoljarić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

Lepoglava: 89-godišnjak stavio pepeo od roštilja u plastičnu kantu pa mu izgorio dio kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 15. travnja, u Lepoglavi, došlo do požara obiteljske kuće u vlasništvu 89-godišnjaka, javila je PU varaždinska.

Do požara je došlo tako što je 89-godišnjak pepeo s roštilja od prijašnjeg dana stavio u pvc kantu s vanjske strane verande pored koje je bilo složeno ogrjevno drvo. Uslijed jakog vjetra došlo je do zapaljenja pvc kante te se požar proširio na drva, a potom i na verandu te dio kuće.

U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, dok su istog ugasili vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društva Lepoglava i Kamenica. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Iz kuće kod Štrigove ukraden nakit vrijedan nekoliko tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučer, 15. travnja, u prijepodnevnim satima u Leskovcu, nepoznati počinitelj iskoristio je kraću odsutnost 81-godišnje vlasnice te iz nezaključane kuće ukrao razni nakit.

Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća eura, javila je PU međimurska.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela krađe, podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje