Povežite se s nama

Crna kronika

Kriminalitet u Lepoglavi gotovo zanemariv

Objavljeno:

- dana

Lepoglava-kriminalitet

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave rezimiralo je stanje sigurnosti na gradskom području u godini na izmaku te donijelo smjernice rada za slijedeću godinu.

Prema iznesenim podatcima stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave više  je no zadovoljavajuće. Štoviše, Grad Lepoglava prednjači u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji po smanjenju broja kaznenih djela.

– Na području Grada Lepoglave evidentirano je svega 28 kaznenih djela. To je četiri kaznena djela više u odnosu na lani.

Na području Grada Lepoglave evidentirano je svega 28 kaznenih djela. To je četiri kaznena djela više u odnosu na lani.

Kontinuirani pad kriminaliteta

Broj kaznenih djela u Lepoglavi u kontinuiranom je opadanju. U posljednjih pet godina pao je za gotovo 100 posto. Rezultat je to preventivnih, ali i represivnih aktivnosti koje smo provodili. Ono što je posebno dobro u toj statistici je kontinuirani pad kaznenih djela općeg kriminaliteta.

Prvenstveno se to odnosi na krađe, teške krađe ili pak razbojstva, silovanja i ubojstva. Za razliku od Lepoglave , gotovo na cijelom području Varaždinske županije bilježimo njihov porast. U 11 mjeseci na lepoglavskom gradskom području zabilježili smo samo devet djela općeg kriminaliteta – istaknuo je načelnik Policijske postaje Ivanec Boris Divjak.

Sve više neplatiša alimentacije

Broj kaznenih djela u Lepoglavi u kontinuiranom je opadanju. U posljednjih pet godina pao je za gotovo 100 posto. 

Od negativnih trendova evidentiran je porast  kaznenih djela na štetu maloljetnika. Tu se, u većini slučajeva, radi o neplaćanju alimentacije i zanemarivanju.

Stanje u prometu je također zadovoljavajuće, budući je prisutan trend smanjenja broja prometnih nesreća. Konkretno, na području Grada Lepoglave evidentirano su 34 prometne nesreće u kojima je ozlijeđena 21 osoba, od kojih su dvije zadobile teške tjelesne ozljede. 

“Dobra ljudska priča”

Policija je evidentirala 22 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je, obzirom na broj događanja na području Grada Lepoglave zanemarivo,

istaknuto je na Vijeću. Pri tom se veliki dio slučajeva narušavanja javnog reda i mira odnosi na samo jednu obitelj, koja je već ranije evidentirana kao problematična.
U izvješću o stanju sigurnosti navodi se i kako na području cijele Policijske uprave varaždinske nije bilo zapljene opojnih sredstava, osim marihuane, koje bi bile povezane s građanima Lepoglave.

– Drago mi je vidjeti da su statistički podaci za područje Grada Lepoglave pozitivni. Vidi se da društvo u cjelini – građani, organizacije civilnog društva te razne institucije, svaka u svom dijelu, mijenjaju stav prema lokalnoj zajednici pa ima sve manje devijantnog ponašanja i eskalacije raznog nasilja, posebice u kontekstu manifestacija koje imamo. To je još jedna dobra lepoglavska priča. Lepoglava je sigurno mjesto za život, kod nas nema problema iz domene sigurnosti građana i na tome možemo graditi zdravu i sretnu budućnost – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, koji je najavio i smjernice rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta za razdoblje koje dolazi. 

Siguran grad

“Lepoglava je sigurno mjesto za život”, H. Kovač

– Cilj na je približiti rad policije i policijskih službenika u preventivnom smislu. Planiramo kroz taj sustav uvođenja policije u zajednicu educirati i mlade. Dakle, kada govorimo o sigurnosti građana možemo reći da smo zaista siguran grad – zaključio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje