Povežite se s nama

Crna kronika

“Kuhar tjedno uzimao 300, 400 kuna za sir”

Objavljeno:

- dana

SUĐENJE U SLUČAJU BAZENI

– Na recepciji Gradskih bazena počeo sam raditi 2005., dva tjedna prije nego što su otvoreni, a od početka nam se govorilo da u gradskom proračunu nema dosta novca za poslovanje i da bi nam mogle biti smanjene plaće i druga davanja.

Zato smo na pribavljanje studentskih ugovara isprva gledali kao na način da se uštedi za trenere, jer se tako plaćalo manje poreza. No kasnije je postalo čudno da se potpisuje tako velik broj studentskih ugovora. Za plaćanje trenera koji su doista radili bila su, po našoj računici, mjesečno dovoljna dva do tri ugovora. Ja sam se uključio u pribavljanje ugovora, jer sam opet počeo studirati. Prvo sam pribavljao po jedan-dva mjesečno, a kasnije i desetak – svjedočio je Nikola Jozić, zaposlenik Javne ustanove Gradski bazeni u ponedjeljak na Županijskom sudu u Varaždinu, kada je počelo suđenje u slučaju Bazeni.

Fiktivni ugovori

I dok je Jozić priznao krivicu za počinjenje kaznenog djela pomaganja u utaji poreza ili carine, baš kao i Velimir Mudri, koji je također svjedočio u ponedjeljak, na temelju čega su im lani izrečene uvjetne kazne u trajanju od pet, odnosno osam mjeseci kazne zatvora, sada je počelo suđenje bivšoj ravnateljici Nataliji Žetko, njezinom zamjeniku Željku Čengiću, administrativnoj blagajnici Ljiljani Golić Domislović i računovodstvenoj referentici Lidiji Kojdić.

Županijsko državno odvjetništvo ih tereti da su Gradske bazene oštetili za 1,3 milijuna kuna.

– Dokazat ćemo da su Žetko i Golić Domislović, iako su bile dužne brinuti o imovini Gradskih bazena, poduzimale upravo suprotne radnje, u vlastitu korist. Četiri i pol godine su koristile svoje  ovlasti za počinjenje kaznenih djela i to izvlačenjem novca putem fiktivnih studentskih ugovora te zadržavanjem novca koji je ustanova naplaćivala za pružanje svojih usluga. Dokazat ćemo i da je Žetko poduzimala radnje kojima je oštetila državni proračun, pri čemu su joj pomogli Čengić i Kojdić – istaknula je Nataša Kramarić Tot iz ŽDO-a.

 

Jozić: Prvo smo mislili da su studentski ugovori način štednje, onda je postalo čudno

I dok su se Žetko, Čengić i Kojdić izjasnili da nisu krivi po svim točkama optužnice, Golić Domislović se izjasnila da se ne osjeća krivom zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, ali se osjeća krivom zbog pomaganja u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službene isprave.

Novac u koverti

Nikola Jozić je svjedočio da je od Golić Domislović, od Natalije Žetko i Čengića, ali i od voditelja restorana Ivice Štebiha dobio naredbe da putem paragon-blokova naplaćuje usluge obuke neplivača i treniranja u Klubu Barakude.

– Sav novac koji su recepcionari naplaćivali od roditelja stavljali su koverte, koje nisu bile u sefu koji se nalazi kod recepcije, nego u ladici koja se zaključavala. Novac nikada nije nestao, niti su nadređeni ikada rekli da je nešto nestalo. Po novac bi nekada došla Nina (Ljiljana Golić Domislović, op. a.) ili Vec (Velimir Mudri, op.a.), a predavali smo ga i zaposlenicima restorana. Voditelj restorana Ivica Štebih je, koliko se sjećam, otprilike svaka dva tjedna podizao po kojih 400 kuna za gorivo za auto. No dolazio je i šef kuhinje Siniša, koji je novac podizao za sir. Tjedno je za sir podizao po 300 ili 400 kuna, pa smo se zbog tog sira znali i šaliti – ispričao je Jozić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Tko je tijekom noći provaljivao u ugostiteljske objekte u Gornjem Kućanu i Kućan Marofu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađi i provala.

Mi smo izdvojili neke.

Tijekom noći, 15/16. travnja, u Gornjem Kućanu, nepoznati je počinitelj provalio u ugostiteljski objekt i otuđio novac. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Iste noći u Kućan Marofu, nepoznati je počinitelj pokušao provaliti u jedan ugostiteljski objekt te je odustao od daljnje namjere. Visina materijalne štete nastale provalom procjenjuje se na više stotina eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Varaždinu biciklisticu (80) na zebri udarilo teretno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 16. travnja, oko 9.20 sati, u Ulici parka Ivana Pavla II. u Varaždinu, ozlijeđena je 80-godišnjakinja, javila je PU varaždinska.

Ona je upravljala biciklom pješačko-biciklističkom stazom. Dolaskom do pješačkog prijelaza, nastavila se biciklom kretati ravno te se uključila u promet sa nogostupa na kolnik, a da se nije uvjerila da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Tom prilikom je na zadnji dio njezinog bicikla sa prednjim lijevi djelom naletio teretni automobil kojim je upravljao 55-godišnjak.

Od udarca 80-godišnjakinja je pala na kolnik i zadobila ozlijede. Medicinska joj je pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a njezine ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje