Povežite se s nama

Crna kronika

Najveća zla: EE otpad i lijekovi loše kvalitete

Objavljeno:

- dana

Tribina “Interpol i kaznena djela protiv okoliša” na GTF-u

U Hrvatskoj, koja se priključila Interpolovom NEST-u, sljedeće godine na snagu stupa novi Kazneni zakon i puno strože kazne za (ne)djela protiv okoliša.

Zateknu li inspektori zaštite okoliša bilo koga da uništava zaštićene biljke ili životinje, na njega mogu uperiti – pištolj.

Nismo educirani

Ovakva situacija je normalna u SAD-u u slučaju bilo kakvog kaznenog djela protiv okoliša: Agencija za zaštitu okoliša (EPA), koja djeluje u sklopu savezne vlade, ima vlastite oružane snage, a njihovi pripadnici nose pištolje i smiju pucati. Ekvador ima okolišnu policiju, a u Belgiji su djela protiv okoliša u nadležnosti – carinske službe.
 
U Hrvatskoj je ovo područje u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u sklopu kojeg djeluje i inspekcijska služba. No u odnosu na navedene zemlje, mi smo u “povojima”.

prof. Kniewald: kod nas je procesuirano vrlo malo djela protiv okoliša

– U Hrvatskoj je dosad procesuirano vrlo malo djela protiv okoliša, pri čemu je najveći problem needuciranost – istaknuo je prof. dr. sc. Goran Kniewald na tribini “Interpol i kaznena djela protiv okoliša”, koja je prošli utorak održana na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.
 
Prof. Kniewald je znanstveni savjetnik s Instituta “Ruđer Bošković”, koji je postao član ekspertne skupine Interpola za kaznena djela protiv okoliša. Izvijestio je da je Hrvatska krajem ožujka na Interpolovom sastanku u Lyonu prihvatila sudjelovanje u NEST-u (Nacionalne operativne grupe za sprečavanje kaznenih djela protiv okoliša), čiji je cilj jačanje i poboljšanje suradnje na otkrivanju ove vrste kaznenih djela.
 
– U zakonodavstvima zemalja članica Europske unije većina djela protiv okoliša su iz zakona o prekršajima prešla u kazneni zakon. U novom hrvatskom Kaznenom zakonu, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine, za djela protiv okoliša predviđene su dosta visoke kazne, koje su doista demotivirajuće – rekao je prof. Kniewald.

Policajci i suci

Problem Hrvatske jest, ustvrdio je, što nema dovoljno ljudi koji bi se bavili ovim područjem i što nisu educirani. – Važno je educirati sve koji sudjeluju u procesu, od policijskih službenika koji bi trebali identificirati situaciju, preko edukacije kako na terenu uzimati uzorke pa sve do edukacije tužitelja i sudaca – napomenuo je.
 
U odnosu na afričke i azijske države u kojima se opet “razmahao” ilegalni ulov zaštićenih životinja, u Europi su češća kaznena djela protiv onečišćenja okoliša, vode, zraka i tla. – Poseban napor se ulaže u zaustavljanje trgovanja električnim i elektroničkim (EE) otpadom, koji postaje sve veći problem. Transportira se i skladišti ilegalno, što se želi zaustaviti, jer sadrži teške metale koji su izuzetno toksični i velika su opasnost po zdravlje ljudi. U posljednjih 10-ak godina veliki problem su i nelegalni farmaceutski proizvodi, lijekovi loše kvalitete – istaknuo je profesor.

“Katastrofa zbog bala”

– Iako je hrvatski Kazneni zakon u dijelu koji se odnosi na djela protiv okoliša rigorozniji nego u drugim zemljama, u praksi je problem da nije jasno za što je nadležna policija, a za što inspekcija zaštite okoliša zbog čega se nekad javlja sumnja u naš rad – rekla je djelatnica PU varaždinske na tribini. 

Ustvrdila je da u Varaždinu policija čak i dobro surađuje s inspekcijom zaštite okoliša. Doc. dr. sc. Lavoslav Sekovanić se s tim nije složio. 

– Pogledajte si otpad u Brezju. Nitko nije ništa poduzeo. Ogromne količine, 100.000 tona otpada slijevaju se u podzemni dio vodonosnika i zagađenje će biti dramatično i katastrofalno. To je moja prognoza – ustvrdio je.

 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Zapaljeni navijački transparenti nakon utakmice u Čakovcu, policija privela 11 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU međimurska

Jučer, 28. ožujka, oko 18:30 sati u Čakovcu, ispred sportske dvorane u Športskoj ulici, neposredno nakon odigravanja prvenstvene utakmice 1. hrvatske rukometne lige za žene, između ŽRK “Zrinski” iz Čakovca i RK “Podravka Vegeta”, nepoznati počinitelj tzv. “bengalkom” zapalio je navijačke transparente.

U događaju, osim spaljenih transparenata, nije nastala druga materijalna šteta te nije bilo ozlijeđenih osoba, javila je PU međimurska.

U prostorije Policijske postaje Čakovec privedeno je 11 osoba koje se dovode u vezu s opisanim događajem, odnosno počinjenjem prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždin: vozio Zagrebačkom ulicom s 2.14 promila pa je uhićen i oduzet mu je auto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 29. ožujka, u 0.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, policijski su službenici u kontroli prometa zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao 40-godišnjak, pod utjecajem alkohola od 2.14 promila.

Također je utvrđeno da je isti višestruki počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te da vozilom upravlja za vrijeme pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Zbog toga je uhićen i priveden u Policijsku upravu varaždinsku i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje te će se tijekom današnjeg dana privesti na Općinski sud u Varaždinu, javila je PU varaždinska.

Od navedenog je privremeno oduzeto osobno vozilo kojim je upravljao.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje