Povežite se s nama

Crna kronika

Nije došao na sud jer u pritvoru čeka izručenje Njemačkoj

Objavljeno:

- dana

SUDNICA PUNA SVJEDOKA, NEMA OPTUŽENOG

Suđenje bivšoj šefici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanji Kalamburi te još četvero optuženih za zlouporabu položaja i ovlasti danas je odgođeno na varaždinskom Županijskom sudu.

Razlog je što je jedan od optuženih, četvertooptuženi Werner Trautmann, najvjerojatnije u ekstradicijskom pritvoru jer njegovo izručenje traži Republika Njemačka. Tu informaciju sa sudom je podijelila njegova bivša supruga Marina Vuković Trautmann koja je u slučaju Kalambura petooptužena. Naime, njegova odvjetnica nije imala saznanja o njegovom uhićenju jer, kako je rekla, “mobitel mu je ugašen”.

Trautmann je inače Nijemac koji je u Hrvatskoj već 20 godina, a njegovo izručenje putem europskog uhidbenog naloga tražila je Republika Njemačka.

Na današnjem suđenju trebao je danas biti kao svjedok ispitan bivši direktor Fonda Vinko Mladineo te svjedoci Vanja Oštirć, Božica Šorgić i Branimir Kodarić. Ovo je ročište odgođeno, a sljedeće ročište održat će se u petak 17. siječnja. Tada bi Trautmanna trebali dovesti iz pritvora.

Fond oštećen za 329 tisuća kuna
USKOK tereti Sanju Kalamburu, bivšu voditeljicu programa projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Božu Milkovića, Srđana Černija i Wernera Trautmana te marinu Vuković Trautman za zlouporabu položaja i ovlasti u razdoblju od prosinca 2005. do prosinca 2007. godine.
Nakon što se u prosincu 2005. Općina Perušić obratila Fondu radi rješavanja problema nelegalnih odlagališta smeća, Kalambura je, tvrdi USKOK, preporučila da se s time pričeka te se najprije nabave kontejneri za zbrinjavanje smeća. Isto tako uputila je općinare na trećeokrivljenog Černija kao stručnu osobu koja poznaje cijelu proceduru i koja je već surađivala u izradi prve projektne dokumentacije za sanaciju otpada u Općini Perušić po njezinoj preporuci, iako nije bio zaposlenik Fonda. Sukladno tome, pročelnik za komunalne poslove u Općini Božo Milković stupio je u kontakt s Černijem, a zatim se Općina javila na natječaj Fonda za nabavu kanti i kontejnera sukladno uputi Kalambure te specifikaciji koju je napravio Černi.
Općina Perušić je u svibnju 2006. zamolila Fond za pomoć kod nabavke kanti i kontejnera u vezi čega je Kalambura dala pozitivno mišljenje, nakon čega je Fond zatražio od općinara da dostave najpovoljniju ponudu sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Prema uputi Kalambure i Černija, Općina je u srpnju zatražila ponude za nabavu komunalne opreme s troškovnicima od 5 poduzeća s time da je Černi drugookrivljenom Milkoviću prethodno dostavio te popise. Najpovoljniji je za općinare bio Wemar u kojem je direktor četverookrivljeni Trautmann Werner.
Nakon što je Wemar izabran, prema uputama Kalambure i Černija, Milković je potpisao otpremnice kojima je potvrdio da je Općina Perušić zaprimila 1200 kanti i 169 spremnika vrijednih 573.375 kuna. Kante i spremnici nisu došli do Perušića.
Milković je u listopadu 2006. dostavio Fondu, tj. Kalamburi na ruke odluku o ponuditelju s računima za robu te je to Fondu bilo dovoljno da im sufinancira kupnju.
Kalambura je, tvrdi USKOK, znala da kante i spremnici nisu dostavljene, ali je svejedno potpisala da će Fond dati 70 % novaca tj. 401.362 kune, a 172.012 kuna dat će Općina.
U listopadu 2006. je novac Općina i dobila od Fonda nakon čega je po naputku Kalambure i Černija Milković, pošto je račun TD Wemara bio u blokadi, predložio načelniku Ivici Turiću da uplati taj iznos na račun tvrtke Wemar Trans koji vodi petookrivljena Marina Vuković Trautmann.
Trautmanni su tada 39 tisuća kuna uplatili tvrtki Makale po uputi Černija, dok su supružnici Trautmann ostatak novca potrošili za svoje potrebe, a općini nisu isporučili nikakve kante.
Općina je, naravno, tražila svoje kante već u srpnju 2007. i tada su dobili – nešto što nisu naručili u vrijednosti od 72.000 kuna čime je, tvrdi USKOK, za Černija pribavljena nepripadna korist od najmanje 39 tisuća kuna, a za supružnike Trautmann od najmanje 288 tisuća kuna, dok je Fond oštećen za 329 tisuća kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

S prostora nogometnog igrališta u Beretincu ukradene biljke japanske šljive

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U vremenu od 4. do 24. travnja u Varaždinskoj ulici u Beretincu, na prostoru uz nogometno igralište, nepoznati je počinitelj iskopao i otuđio više komada biljke japanske šljive.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 300 eura, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Ivanca nastavio mlatiti svog brata i nakon što je ovaj pao u cestovni kanal te ga teško ozlijedio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. travnja 2024., provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina starog 62 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 62-godišnjak 17. travnja 2024., na cesti u mjestu kraj Ivanca, šakama više puta udario svojeg brata (rođenog 1951.) u glavu i tijelo te ga oborio u cestovni kanal gdje mu je zadao više udaraca po licu i nanio mu teške ozljede – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenog 62-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje