Povežite se s nama

Crna kronika

Osobni bankar koji je krao novac klijentima opet se nije pojavio na suđenju

Objavljeno:

- dana

TUŽITELJ SMATRA DA JE STANKO BRAŠNIĆ U BIJEGU

Varaždinac Stanko Brašnić (50) optužen je da je tijekom 2012. krao novac s devizne štednje klijenata banke u kojoj je radio i uzimao ih za sebe. Brašnić je tako u tri mjeseca ukrao ukupno 50.500 eura, a radio je kao osobni bankar u poslovnici jedne od najvećih banaka u Hrvatskoj. Nakon što su ga zbog sumnje da čini kaznena djela prijavili predstavnici banke, Brašnić je priznao da je novac uzimao i obećao da će ga vratiti. No, novac još nije vraćen, a Brašnić se kao optuženi danas ujutro ponovno nije pojavio na ročištu na varaždinskom Županijskom sudu.

Ponovno, jer se nije pojavio ni na raspravi koja zato nije održana u svibnju. Tada je preko svoje odvjetnice poručio da je to zbog poslovnih obaveza u Lihtenštajnu u koji se preselio. No, danas njegova odvjetnica nije imala nikakvu ispriku zbog čega njen klijent nije došao u sudnicu i zašto se sudska rasprava nije mogla održati. – Mogu samo pretpostaviti da je to zbog poslovnih obaveza. Moj klijent ne radi samo u Lihtenštajnu već i u drugim zemljama – rekla je njegova odvjetnica.

Kuća stradala u poplavi

Na ovom je ročištu trebalo postati jasno hoće li Brašnić održati svoje obećanje tj. vratiti bar dio ukradenog.  Naime, Brašnić je prodao kuću u Orašju u Bosni i Hercegovini gdje je rođen, a prvi dio novca za tu prodaju, 25 tisuća eura, trebao je primiti 31. srpnja i uplatiti na račun banke. Međutim, to se nije dogodilo.
– Sa klijentom kontaktiram mailom te me obavijestio da novac još nije primio i ne zna kad će jer je kuća koju je prodao vlasniku ozbiljno oštećena u poplavama ovog proljeća. Novi vlasnik sada čeka izlazak komisije na teren da se utvrdi šteta te da od države dobije naknadu za oštećenje – objasnila je Brašnićeva odvjetnica.

županijski državni odvjetnik tvrdi da sve upuućuje da je Brašnić u bijegu

Ovakva obećanja nisu bila dovoljna županijskom državnom odvjetniku koji je zbog, sada već drugog izostanka varaždinskog bankara sa sudskih rasprava, konstatirao da je Brašnić – u bijegu. – Dva puta se nije pojavio na ročištu iako je o raspravama uredno obaviješten i više od godinu dana nalazi se u inozemstvu. Zbog toga predlažemo istražni zatvor – stav je Županijskog državnog odvjetništva.

Tome se usprotivila Brašnićeva odvjetnica, pogotovo zato što je varaždinski bankar priznao krivnju i obećao da će novac vratiti, no rasprava je odgođena, a o mogućem privođenju odlučivati izvanraspravno vijeće.

Potpis jednog klijenta nečitko napisao, drugi potpis krivotvorio
Stanko Brašnić čak 50.500 eura ukrao je s deviznih računa dva klijenta banke u kojoj je radio kao osobni bankar. Optužen je da je od veljače do svibnja 2012. bez ovlaštenja prvog klijenta podigao 30.558 eura, a  “potvrde o obavljenim transakcijama” potpisivao je nečitkim rukopisom. S računa druge klijentice koja je na računu imala 101.868 eura u travnju 2012. uzeo je 20 tisuća eura, a ostatak je oročio i u dokumentima je krivotvorio njen potpis. Tereti se da je time iskoristio svoj položaj osobnog bankara i da je počinio kaznena djela zlouporabu položaja i ovlasti u produljenom trajanju kao i kazneno djelo krivotvorenja službenih isprava. Brašnić je inače sve priznao istražiteljima, a kao izgovor je naveo tešku financijsku situaciju u kojoj se našao nakon što mu je supruga ostala bez posla i nakon što nije mogao vraćati svoje osobne kredite.

U toj banci u Varaždinu već optužena jedna osobna bankarica za krađu novaca klijenata
Ovo nije prvi put da se osobni bankar iz iste banke našao na optuženičkoj klupi. Prije dvije godine presudom varaždinskog Županijskog suda krivom je proglašena osobna bankarica iz iste banke u Varaždinu jer je podizala novac sa računa svojih klijenata i krivotvorila njihove potpise te ih prebacivala između računa. Radilo se o iznosu od 380 tisuća kuna, a žena je preminula tijekom izdržavanja kazne.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Protuzakoniti ribolov: usred noći muškarca kod Sv. Đurđa zaustavila policija, a evo što su našli

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakoniti lov i ribolov.

On je u utorak, 26. ožujka, oko 3.15 sati, u Strugi, zatečen po policijskim službenicima kako upravlja osobnim vozilom u kojem je prevozio dvije ribarske mreže i desetak riba.

Isti je uhićen i priveden u Policijsku postaju Ludbreg, javila je PU varaždinska. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Kuršanca u jezeru pronađeno tijelo, riječ je o nesretnom 23-godišnjem Ivici Bogadiju iz Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska policija u srijedu, 27. ožujka pronašla je muško tijelo u akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Čakovec u Kuršancu.

Riječ je o mrtvom tijelu 23-godišnjeg Ivice Bogadija iz Sračinca.

– Prepoznavanjem je utvrđeno kako se radi 24-godišnjaku s područja Varaždinske županije, čiji je nastanak prijavljen 25. veljače ove godine policijskim službenicima Policijske postaje Varaždin. Obdukcijom je utvrđeno kako je uzrok smrti utapanje. O utvrđenim činjenicama obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo i Policijska uprava varaždinska – javila je danas i PU međimurska.

On je nestao 25. veljače. O tome je progovorio načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije početkom ožujka. Isticao je da je varaždinska policija objavila da je Bogadi u ranim jutarnjim satima vozilom sletio u kanal u blizini Hidroelektrane Varaždin kod Svibovca Podravskog. Vozilo je tad pronađeno, no tijelo vozača nije.

– U dubokoj boli javljamo vam da će posljednji ispraćaj našeg člana DVD Družbinec Ivice Bogadija biti u četvrtak, 28. ožujka na groblju Petrijanec u 15.00 sati – stoji na DVD Družbinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje