Povežite se s nama

Crna kronika

Ostali su bez doma i obitelji. Još uvijek ne znaju zašto

Objavljeno:

- dana

JOŠ TRAJE ISTRAGA KOJA TREBA UTVRDITI ZAŠTO JE DOŠLO DO EKSPLOZIJE U VILKA NOVAKA

– Unucima cijelo vrijeme govorim da se moraju nastaviti boriti za istinu ukoliko mene više ne bude – kaže vlasnica kuće u Vilka Novaka Đurđica Medved

U samo jednom danu izgubili su svoj dom. Strašna eksplozija dogodila se 29. veljače 2012. u Ulici Vilka Novaka, malo je ostalo od kuće na broju 66, a oštećene su i susjedne. Nakon više od godinu i pol Đurđica Medved, njen sin Mario i unuci Mateja, Andreja i Filip ne znaju tko je odgovoran što su ostali bez doma, bez majke, kćeri i sestre.

Socijalni slučaj

– Nakon što smo 30 godina ulagali u kuću, preko noći smo postali socijalni slučaj. Dobili smo od Grada stan na korištenje i dobri ljudi su nam pomogli da se opremimo. Ne daj Bože da moramo ovdje ostati. Želimo se vratiti kući, na svoje, gdje pripadamo – govori nam Đurđica Medved u gradskom socijalnom stanu u Hrašćici. Kaže, malo toga im je ostalo – par nagorjelih kaučeva koje prekrivaju dekama i nedirnuta šivaća mašina.
Đurđica je, kao i njena obitelj, počela gubiti vjeru u hrvatsko pravosuđe jer, kaže, vrijeme prolazi, a ništa se ne miče s mrtve točke.

Pisali i Bajiću

– U lipnju prošle godine varaždinska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Tri mjeseca nakon toga tražili smo da nam Državno odvjetništvo potvrdi jesu li skupili sve dokaze i smijemo li srušiti te ostatke našeg doma jer su susjedne kuće bile u opasnosti. Oni su nam tada javili da su prikupili sve dokaze i nije nam jasno kako to da već godinu dana nisu završili istragu – kaže Đurđica.
Zbog odugovlačenja državnog odvjetništva, ovog ožujka pisali su i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, a odgovor koji je iz Županijskog državnog odvjetništva stigao je da se još uvijek provode vještačenja. – Nakon provedenog kombiniranog strojarsko-kemijskog vještačenja i dostave zapisnika o vještačenju s nalazom i mišljenjem vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Zagreb, i s obzirom na rezultate provedenog vještačenja, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu 4. veljače 2013. izdalo je PU varaždinskoj nalaz za provođenje daljnjih izvida radi utvrđivanja kaznene odgovornosti u vezi izazivanja eksplozije u kući u Vilka Novaka 66 – stoji u odgovoru koji je odvjetnicima obitelji Medved i Martinčević u travnju poslao zamjenik ŽDO-a Darko Galić.
Od tog poteza je prošlo već gotovo 6 mjeseci. – Sve je tajno, mi kao ni naš odvjetnik ne možemo doći do zapisnika, do vještačenja, ni do čega. Apsurdna je i situacija u kojoj moj sin plaća kredit za tu našu nepostojeću kuću, kao i osiguranje. Kuća je djelomično zbog kredita i osigurana, ali mi ne možemo tražiti nikakvu odštetu jer ne možemo do zapisnika – objašnjava Đurđica koja sve više sumnja da se njihov slučaj pokušava zataškati.
– Želim poživjeti da vidim tko je kriv za to što nam se desilo. Unucima cijelo vrijeme govorim da se moraju nastaviti boriti za istinu ukoliko mene više ne bude – zaključuje.

Darko Galić: Nema govora o zataškavanju
Pred zamjenikom županijske državne odvjetnice Darkom Galićem u njegovom uredu kad smo ga posjetili – ogroman spis. Radi se upravo o “slučaju eksplozije”. – Otkad se eksplozija dogodila, Državno odvjetništvo poduzima sve radnje da utvrdi što se dogodilo. Materija je vrlo kompleksna. Tu je već sad obavljeno 6-7 strojarskih i kemijskih vještačenja, ispitano je više desetaka osoba, sve u cilju razjašnjenja što se ustvari dogodilo, što je uzrokovalo tu eksploziju i drugi dio priče – zašto je do toga došlo – govori nam Galić. Kaže, govora o nikakvom zataškavanju nema. – Istraga je vrlo široka i kroz cijelo vrijeme nalažu se provođenja očevida i vještačenja te su se postepeno otkrivale nove činejice koje su otvorile nova pitanja, pa je ponovno trebalo zvati vještake koji su više puta bili na terenu – objašnjava. Zadnje izvješće, tvrdi, primljeno je prije nekoliko dana, a ne istražuje se samo kuća već i teren oko nje. – Da je ovo jedini predmet koji vodimo, stvari se ne bi odvijale brže – zaključio je Galić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Varaždinka (71) godinu dana četala s muškarcem, on joj svašta napričao, pa mu je poslala 8000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mobitel, teleoperater
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 71-godišnjakinje za kazneno djelo prijevare.

Ona je, prema prijavi, unatrag godinu dana, putem jedne društvene mreže započela komunikaciju s osobom koja se predstavila kao muškarac, javila je varaždinska policija.

Isti je nakon nekoliko mjeseci dopisivanja, lažnim prikazivanjem činjenica doveo prijaviteljicu u zabludu, na način da joj je slao fotografije kako se nalazi u bolnici, da je opljačkan i slično, zbog čega mu je u nekoliko navrata na njegove molbe i obećanje da će vratiti, uplatila iznos od oko 8000 eura.

Kako do dana prijave isti nije vratio novac, smatra da je prevarena. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Maloljetnik ozlijeđen kada ga je u Varaždinu na zebri udarilo teretno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 23. travnja, oko 18.30 sati u Varaždinu, u prometnoj je nesreći ozlijeđen 15-godišnji maloljetnik.

Žena starosti 70 godina upravljala je teretnim vozilom Ulicom Stanka Vraza iz smjera Optujske ulice u smjeru Kapucinskog trga.

Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, nije se zaustavila ispred istog, zbog čega je prednjim desnim dijelom vozila naletjela na 15-godišnjaka koji je prelazio kolnik preko istog prijelaza. On je uslijed udara odbačen na vjetrobransko staklo, nakon čega je pao na kolnik, javila je PU varaždinska. Pritom je ozlijeđen, a medicinska mu je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje