Povežite se s nama

Crna kronika

Otac na sina letvom, a sin na oca željeznom šipkom

Objavljeno:

- dana

OBITELJSKO NASILJE

Vika, batine, policija i bolnica – tako je završilo subotnje poslijepodne u velikoj obitelji. Nekoliko dana kasnije primili smo i poziv u novinarsku redakciju.

– Suprug mi leži u bolnici, strgan i nemoćan. Slomljeno mu je rebro i sav je u modricama. Na našem dvorištu željeznom šipkom premlatio ga je naš sin. Ne znam više što da radimo. Molim vas, dođite – ispričala nam je kroz suze žena preko telefona. Tog istog dana posjetili smo ih u bolnici. Njihova priča bila je potresna tim više jer smo u bolnici zatekli starijeg gospodina (77) koji se od zadobivenih ozljeda teško kretao dok je njegova supruga (66) kroz suze pričala da su njih dvoje žrtve psihičkog zlostavljanja ostatka njihove obitelji. – Stalno se prepiremo, vrijeđaju nas, meni govore da sam luda i blesava, a policija nam je stalni gost u dvorištu. Ovo je prvi put da je došlo do fizičkog sukoba. Mene je strah biti kod kuće – ispričala nam je tada. Žalila se i na policiju koja je u pritvoru držala njenog supruga bez medicinske pomoći koji je očito bio teško ozlijeđen u sukobu.

Potresna priča

Ostatak njene obitelji – u kojoj je, uz sina, snaha, unuka ovog starijeg bračnog para te unuk i njegova supruga s malom kćeri – kada smo ih nazvali da ih pitamo što se dogodilo, tvrdili su isto, ali nešto drugačije. Njihova priča zvučala je jednako potresno. – Do sukoba je došlo jer je svekar na naša vrata došao s drvenom letvom od metar i pol u rukama, a moj se suprug branio. Osim toga mjesecima nam prijete i vrijeđaju nas. Jednom je svekar čak mojem sinu, dakle svom unuku, prijetio motornom pilom. Mi smo očajni zbog ove situacije i ne znamo kako da to riješimo. Zovemo policiju zbog prijetnji, zvali smo čak i Centar za socijalni rad i Plavi telefon, ali nitko nam ne može pomoći – ispričala nam je snaha bračnog para.

Suprotne istine

Dvije istine koje smo čuli bile su dijametralno suprotne, a policija je sukob potvrdila. – Do sukoba je došlo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Otac je napao sina, a sin je uzvratio. Obojica su uhićeni, a utvrđeno je da su istovremeno i nasilnici i žrtve. Nakon konzultacije s prekršajnim sucem utvrđeno je da će se protiv sina podnijeti kaznena prijava za nanošenje teške tjelesne ozljede prema bliskoj osobi, a oca za tjelesnu ozljedu. Što se tiče postupanja policije koja je navodno držala gospodina u pritvoru bez medicinske pomoći, to nije točno – objasnila nam je policijska službenica varaždinske Kriminalističke policije zadužena za nasilje u obitelji Suzana Vugrinec.
Ovaj slučaj pokazuje dokle dolaze obiteljske svađe i što se skriva iza službene fraze “zabilježeni prekršaji nasilničkog ponašanja u obitelji” koji se svakodnevno nalaze u izvješćima policijskih uprava. Samo prošlog tjedna varaždinska policija je obavijestila o njih 21.

– Nasilje u obitelji je psihičko, ali i fizičko. Uz ovisnost o alkoholu sve je više slučajeva i ekonomskog nasilja koje potiče od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Ljudi nakon razvoda žive zajedno u istim stanovima ili kućama jer se jednostavno ne mogu isplatiti. U tim slučajevima često se događa da npr. jedan ne plaća režije koje glase na drugog i stvori dugove – kaže Vugrinec.

Kako su obiteljske situacije složene, nisu nepoznati ni slučajevi u kojima su žrtve i nasilnici starije osobe.

– Najčešće su žrtve obiteljskog nasilja i dalje žene, a u manjem dijelu djeca. Što se tiče starijih osoba, ne vode se neke posebne statistike. No iz iskustva mogu reći da se često radi o naučenom ponašanju. Ako su roditelji bili nasilni prema djeci, i djeca će postati nasilna što je tzv. začarani krug nasilja – pojašnjava.

Sve više obiteljskog nasilja

Samo ovog tjedna policija je izvijestila o 21 prekršaja o nasilju u obitelji. Zabrinjavajući su i podaci koji pokazuju da broj prekršaja vezanih za nasilje u obitelji raste. Prije tri godine, 2010., u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 884 prijava, 2011. godine broj je porastao na 936, a prošle godine zabilježen je 951 prekršaj. – Samo ove godine u 9 mjeseci zabilježeno je preko 600 prekršaja. Brojke možda pokazuju povećanja prekršaja, no smatramo da obiteljsko nasilje nije u porastu već da smo kroz sve kampanje uspjeli senzibilizirati ljude da prijavljuju prekršaje – pojašnjava Vugrinec.

Na kraju ostane samo privatni spor

Institucije ne rade svoj posao, fraza je koju smo sto puta čuli. Što bi uopće i trebale raditi institucije? – Policija u slučajevima obiteljskog nasilja izlazi na teren i najvažnija je trenutna zaštita žrtve. Provjeravaju se i podaci o ranijem nasilju, posjedovanju oružja koje se i oduzima, a ako su prisutna djeca, uključuje se Centar za socijalnu skrb. Policija provodi i naloge prekršajnog suda, tj. izrečene zaštitne mjere kao zabrana približavanja žrtvi, zabrana uznemiravanja i uhođenja te udaljenje nasilnika iz kuće – objašnjava nam Suzana Vugrinec. Kako je često puta ovisnost uzrok nasilničkom ponašanju, nasilnicima se naređuje liječenje, a u zakonu stoji i mjera “psihosocijalni tretman” koja je namijenjena onima koji nisu ovisnici, ali se ne provodi. – Tretman je efikasan, pokušava se nasilnicima ukazati na problem i vratiti ih u društvo. Protekle godine 30 ljudi, među kojima su bile i žene, prošlo je tretman, ali potrebe su puno veće. Na čekanju je 350 osoba – kaže Siniša Česi, koji s kolegicom provodi taj tretman. Naravno, ne provodi se više jer Ministarstvo pravosuđa za to nema novaca. Centar za socijalni rad još je jedna institucija koja se bavi obiteljskim nasiljem. – Centar može žrtvama nasilja, ukoliko one nemaju drugih mogućnosti zaštititi se od nasilja, ponuditi smještaj u “sigurnoj kući” gdje mogu biti smješteni šest mjeseci. Ti su domovi samo za žene. Starijim osobama može se ponuditi odgovarajući dom socijalne skrbi. Ukoliko su djeca u pitanju, Centar postupa u skladu s odredbama Obiteljskog zakona i poduzima mjere radi zaštite dobrobiti djece – kaže socijalna radnica Antonija Maltar. Prekršajni sud još je jedna institucija, no uz zaštitne mjere koje smo spomenuli i provodi ih policija oni mogu izreći kaznu zatvora u trajanju od maksimalno 90 dana te novčane kazne od 1000 kuna. Ono što institucije ne mogu riješiti rješava se privatnim tužbama. A pravda je često vrlo spora.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje