Povežite se s nama

Crna kronika

Prali novce na bazenima

Objavljeno:

- dana

OPTUŽNICA NATALIJI ŽETKO I NJENIH PETERO SURADNIKA

– Tih godina bilo je nemoguće raditi u Gradskim bazenima. Ne samo da se na svako pitanje ili pritužbu odgovaralo povišenim tonom, nego je gotovo svaki odgovor bio “ako ti se ne sviđa, uzmi si radnu knjižicu”. Osim toga, tko bi sa strane gledao, pitao bi se čemu svi ti zaposlenici i što oni rade jer su sve obavljali studenti. Svi optuženi su, naravno, nevini dok se ne dokaže da su krivi, ali u jednu ruku mi je podignuta optužnica zadovoljstvo kada se sjetim što se radilo na bazenima i kako se to radilo – kaže zaposlenik Javne ustanove Gradski bazeni i vijećnik Grada Varaždina Božidar Kolarić.

O nepravilnostima na bazenima i fiktivnim studentskim ugovorima javnost je saznala još u studenom 2011. godine kada je protiv ravnateljice Bazena Natalije Žetko Bencek i njenog zamjenika Željka Čengića te još troje zaposlenika podignuta kaznena prijava. Gotovo tri godine nakon kaznenih prijava varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo, prošlog četvrtka, podiže optužnicu. Žetko se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, za utaju poreza i krivotvorenja službene isprave. Čengića kao drugookrivljenog i bivšu djelatnicu Lidiju Kojdić tereti se za pomaganje u utaji poreza i carine, ali i krivotvorenje službene isprave dok se trećeokrivljenu Ljiljanu Golić Domislović tereti za zlouporabu položaja te pomaganje u utaji poreza te krivotvorenje službene isprave. Nikolu Jozića i Velimira Mudroga tereti se za pomaganje u utaji poreza.

Provizija od 10 posto

Žetko se tereti da je kao ravnateljica Bazena od 2006. do 2011. uz sudjelovanje ostalih zaposlenika pribavila 278 studentskih ugovora temeljem kojih su bazeni isplaćivali novac za rad koji oni nisu obavili pri čemu je djelatnica u računovodstvu Ljiljana Golić Domislović upisivala da je posao obavljen. Na taj način je u pet godina s računa bazena Student servisu isplaćen iznos veći od 1,5 milijun kuna od čega je studentima radi fiktivnih poslova proslijeđeno 1,3 milijuna kuna, a oni su taj “oprani” novac nakon uzimanja provizije od 10 posto davali Golić Domislović ili pak djelatnicima Bazena Joziću i Mudrom koji su tim novcem, više od 230 tisuća kuna, plaćali obveze Bazena dok su ostatak novaca Žetko i Golić Domislović, tereti ih odvjetništvo, međusobno podijelile.
Kako se iznos isplaćen Student servisu prikazao kao rashod poslovanja, na njega nije plaćen porez pa je tako u ovom poslu pretrpio i državni proračun – i to za 340 tisuća kuna.

Paragon-blokovi

Županijsko državno odvjetništvo tereti Žetko i da je krajem 2006. tražila od Golić Domislović da naredi recepcionerima da usluge bazena naplaćuju putem paragon-blokova, bez evidencije kroz registar-kasu te su oni od 2007. do 2009. tako naplatili 700 tisuća kuna od čega gotovo 650 tisuća kuna nisu evidentirali kao prihod ustanove. Od toga su njih dvije međusobno podijelile 475 tisuća kuna, a više od 70 tisuća kuna utrošeno je za potrebe poslovanja bazena i povezanog društva dok je 100 tisuća kuna dano Mudrome da njime plati obveze Bazena. Ovakvim je poslovanjem proračun oštećen za više od 230 tisuća kuna.

Stranačke prijateljice ne rade, Čengić već dvije godine bolestan
Natalija Žetko i Ljiljana Golić Domislović bile su aktivne članice HNS-a. Žetko je bila ravnateljica Bazena i članica Gradskog poglavarstva u vrijeme Ivana Čehoka i koalicije HSLS-a i HNS-a, Ljiljana Golić Domislović je u prošlom sazivu Županijske skupštine bila vijećnica HNS-a. Žetko je ostavku dala u rujnu 2011., a u siječnju 2012. potpisala poslovno uvjetovani otkaz uz otpremninu i tri mjeseca otkaznog roka. Prije ostavke, a odmah po izbijanju afere, Ljiljani Golić Domislović uručila je izvanredni otkaz. Željko Čengić je već dvije godine na bolovanju. – Ne znam kakvo je to bolovanje s obzirom na to da gospodin Čengić za vrijeme bolovanja sudjeluje u organizaciji nekih drugih društvenih događaja – komentirao je Božidar Kolarić. Ostali optuženi još rade na bazenima.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje