Povežite se s nama

Crna kronika

“Prijetio mi da će me privezati na traktor i tako vući po selu”

Objavljeno:

- dana

PREOKRET

Preokret u sudnici. Stjepanu Šarku više se ne sudi za ubojstvo brata. Nakon što je prošlog tjedna saslušan vještak psihijatar i sam optuženi, tužiteljica je odlučila promijeniti optužnicu. Tako je Šarko sada optužen da je usmrtio brata i teško ranio te ugrozio život susjeda jer je “doveden bez svoje krivnje njegovim napadom u stanje jake prepasti”.

No prošlo ročište otkrilo je dramatičnu obiteljsku situaciju u kojoj se optuženi Stjepan nalazio proteklih gotovo 30 godina. – Kada nam je majka umrla, 1984. godine, s bratom Josipom počeo sam živjeti sâm. Već tada Josip je bio sklon tome da me bezrazložno psihički i fizički napada, a u narednim godinama takvo njegovo ponašanje samo se intenziviralo – počeo je svoju priču optuženi Stjepan.

Život s agresivnim bratom uzrokovao je i psihički poremećaj

Kroz sve godine ubijeni Josip Stjepana je podcjenjivao i maltretirao, bez razloga ga psovao – često i pred drugim ljudima. – Jednom mi je prijetio da će mi pustiti plin da se zagušim, a drugi put da će me prikopčati za traktor i vući po selu, a onda da će mi oderati kožu. Moja braća su mislila da ću ja biti taj koji će umrijeti – prisjetio se.

Prijetnje su se često i ostvarivale. – Često smo radili zajedno i tada me bez razloga udario motikom, lopatom, a jednom me tupim dijelom sjekire udario u glavu. U tim trenucima ja sam se uvijek micao – ispričao je.

Depresivni vikendi

Stjepan Šarko normalno je živio od ponedjeljka do petka, kad je njegov brat radio “na crno” u Sloveniji. Vikendi su za njega predstavljali najgori dio tjedna. – Sve je bilo gore kad je popio. U strahu da će vikati na mene, napadati me ili dovesti prijatelje pijance, odlazio sam od kuće – u susjedovom sjeniku složio sam si krevet – kazao je.
Ovakav način života kod Stjepana je izazvao i psihičke smetnje.

bježao od brata i spavao u susjedovom sjeniku

– Čuo sam brata kako viče i repetira pušku. Počeo sam se i skrivati u grmlje. Sve to kada ga nije bilo. Zato sam zatražio i pomoć doktorice koja me uputila psihijatru – rekao je.

Taj tzv. deluzijski poremećaj potvrdio je i vještak psihijatar Ante Bagarić. Pojasnio je da je Sjepan u trenutku ubojstva brata bio u posebnom afektivnom stanju teške prepasti te da je osjećao da je neizbježno ugrožen njegov život. – Manji uzročnik tog stanja su navedeni poremećaj, ovisnost o alkoholu kao i trenutna intoksikacija alkoholom. Ipak veći značaj ima dugogodišnji sukob ispitanika s oštećenikom. Ali najznačajniji uzrok ovog posebnog afektivnog stanja je direktni aktualni napad oštećenog na ispitanika – pojasnio je Bagarić.

Naime, prije nego što je Stjepan ubio brata Josipa, ubijeni se prema njemu približavao s nožem u ruci. Suđenje se, zbog izmjena, na zahtjev obrane prekinulo i nastavit će se 30. listopada.

Strijeljao pse iz zabave

Stjepan Šarko nije bio jedina žrtva dugogodišnje agresije Josipa Šarka. U razdoblju od 2000. do 2011. Josip Šarko bar 10 puta je kršio javni red i mir, “sakupio” nekoliko prijava zbog prijetnji drugima u kojima je uvijek koristio noževe i sjekire, podaci su Policijske postaje Ivanec. No Stjepan Šarko na ročištu pričao je i o drugim, nezabilježenim aktivnostima svog brata – o strijeljanju pasa po selu iz zabave, sukobu s mladima u disku Marvil, ubodu nožem u kuk čovjeku u Klenovniku – koje nikad ni nisu došle pred policiju ili sud. Kako je svjedočio – nikad nije tužio brata, a nekoliko puta tražio je pomoć i od Centra za socijalni rad u Ivancu, no bez uspjeha.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje