Povežite se s nama

Crna kronika

Radnik pao s ljestava s visine od 1,5 metra, poslodavac mu mora isplatiti 21.000 kuna

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Ludbreška tvrtka Inoxmont – VS, prema nepravomoćnoj presudi varaždinskoga Općinskog suda, I. B.-u iz Drenovca treba isplatiti 21.000 kuna s kamatama zbog povrede prava osobnosti te 4.000 kuna, također s kamatama, za tuđu pomoć i njegu.

On je, naime, za ludbrešku tvrtku 2011. godine radio u Njemačkoj kao bravar-monter. Prilikom obavljanja poslova demontaže cijevi na gradilištu 20. travnja te godine, pao je s ljestava s visine od 1,5 metra. Tom je prilikom iščašio lakat, zbog čega je bio 19 tjedana na bolovanju. 

Kao posljedica ozljede nastalo mu je tjelesno oštećenje od 30 posto. Nakon pada, prvotno je zbrinut u bolnici u Njemačkoj, a potom je vraćen u Hrvatsku, gdje je odlazio na preglede i kontrole u Opću bolnicu Varaždin. Liječio se i u bolnici u Varaždinskim Toplicama, gdje je obavljao fizikalnu terapiju. 

Na bolovanju 19 tjedana

Zbog tjelesnog oštećenja, tvrdio je da više nije u mogućnosti obavljati poslove u istom obujmu kao što je to činio prije ozljeđivanja. U tužbi je tražio isplatu novčane naknade za pretrpljenu neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje.

U Inoxmont – VS-u priznali su da je I.B. bio zaposlen kod njih u vrijeme kad je zadobio tjelesnu ozljedu zbog koje je bio na bolovanju 19 tjedana, ali su u cijelosti odbacili njegovu tužbu i tužbeni zahtjev. Napomenuli su da su svi njihovi radnici, pa tako i on, u vrijeme štetnog događaja bili osigurani, a I. B., kojemu je polica i bila predana, potraživao je isplatu naknade štete temeljem te police od osiguravajućeg društva, gdje je takvu isplatu i ostvario. 
Stoga od tvrtke nije mogao više tražiti naplatu štete za isti događaj.

Došlo do propusta

Tijekom postupka utvrđeno je da je za Balažinčevu ozljedu na radu, zbog koje je došlo zbog propusta provođenja mjera zaštite na radu, odgovoran poslodavac, a utvrđeno je i da se Balažinec ipak nije uspio naplatiti od osiguravajućeg društva. Tek nakon što nije uspio naplatiti štetu putem police, pokrenuo je sudski postupak pred Općinskim sudom u Varaždinu. 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Crna kronika

S nepoznatim muškarcem dogovorio odvoz metalnog otpada, ali dosad novac nije dobio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu 62-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

On je, prema prijavi, dana 13. ožujka, s nepoznatom muškom osobom dogovorio prodaju veće količine raznog metalnog otpada. Nepoznati je muškarac po dogovoru, odvezao metalni otpad, ali do dana prijave 62-godišnjaku nije isplatio novac, javila je PU varaždinska.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje