Povežite se s nama

Crna kronika

Razvalili su vrata stana, a tko će platiti nastalu štetu?

Objavljeno:

- dana

Što ako tijekom pretrage stana osumnjičenika nastane materijalna šteta

– Začula sam tresak i preda mnom su se odjednom stvorili interventni policajci. Bila sam u šoku, sva sam se tresla – ispričala nam je čitateljica iz Varaždina (podaci poznati redakciji).

Pripadnici interventne policije Policijske uprave varaždinske su toga dana u travnju nasilno otvorili vrata njezinog stana. Pretres stana, dokaznu radnju sa svrhom pronalaska tragova i predmeta važnih za vođenje postupka, obavili su na temelju naloga Županijskog suda u Varaždinu.

PU varaždinska: Čitateljica nam može uputiti zahtjev na temelju kojeg ćemo utvrditi činjenično stanje

Međutim, ne zbog čitateljice, nego zbog njezina sina.

– Moj sin je bio u zatvoru zbog droge. No otkako je izdržao kaznu, smirio se i gotovo ne izlazi iz kuće. Unatoč tome, ovo je bilo već treći put da je netko dojavio da uzgaja marihuanu i da se u našem stanu obavlja pretraga. Niti jednom nisu ništa našli – navodi majka.

Međutim, posljednja pretraga drugačije je počela. – U prva dva slučaja pozvonili su na vrata, otvorili smo im i oni su obavili pretragu. Sada su razbili vrata i upali u stan. Jedva preživljavam, pa me zanima tko će mi platiti odštetu za vrata. Ništa nije pronađeno, a ja imam štetu – pita čitateljica.

Nema najave

Glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić napominje da se pretraga uvijek obavlja bez prethodne najave. – Kad bi se pretraga prethodno najavljivala, sigurno se nikad ne bi pronašlo ono što se želi pronaći. Pretragu određuje sudac istrage pisanim obrazloženim nalogom koji prije početka pretrage treba predati osobi kod koje se pretraga obavlja. Činjenica da u pretrazi nije ništa pronađeno ne predstavlja štetni događaj, dakle osoba kod koje pretragom ništa nije pronađeno samo zbog toga nema pravo na naknadu štete – navodi Galić.

Iz Policijske uprave varaždinske pojašnjavaju da su radi sprečavanja uništenja, sakrivanja, odbacivanja ili izmjene tragova i predmeta koji bi se mogli pronaći policijski službenici ovlašteni postupiti i na način da otklone takvu mogućnost, što uključuje i nasilno otvaranje vrata.

– Ako osoba kod koje je provođena dokazna radnja, konkretno pretraga doma i drugih prostorija, smatra da je neko njezino pravo povrijeđeno, u ovom slučaju nastanak materijalne štete, može uputiti zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova – Policijskoj upravi, koja će utvrditi činjenično stanje. Ako stranka nije zadovoljna odgovorom, može nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu uputiti zahtjev za nadoknadu štete.

Napominjemo da su postupanja u okviru izvida tajna te da nismo u mogućnosti iznositi detalje postupanja u ovom slučaju – navedeno je u pisanom odgovoru PU varaždinske koje potpisuje načelnik Darko Jurčec.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje