Povežite se s nama

Crna kronika

Svjedok: Ekofrut nam je kao kooperant ostao iz Brdarova vremena

Objavljeno:

- dana

NASTAVLJENO SUĐENJE MILJENKU PTIČEKU

Na varaždinskom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Miljenku Ptičeku, bivšem direktoru Parkova, kojeg optužnica tereti za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu Parkova i Grada Varaždina.

Stjepan Peharda Božić, koji u Parkovima radi kao poslovođa na održavanju, kazao je kako je svojedobno obavljao poslove za Ptičeka na njegovim privatnim posjedima, ali je to bilo van radnog vremena. Znao mu je kositi travu ili orezati vinograd, no nikad nije radio kod Ptičekove vikendice na Ugljanu. Za poslove koje mu je obavljao, svjedok nikad nije tražio nikakvu naknadu, već mu je Ptiček platio gablec i benzin.

Za gablec i benzin

Svjedoku je poznato i da su Parkovi radili kod Ptičeka, i to “neke škarpe u Vinici i neke košnje”, a on je to sve upisao i predao na obračun. Ptiček od njega, kako je rekao, nije nikad tražio da to ne prijavljuje. Zna i da su radnici Parkova 2010. godine bili kod Ptičeka u berbi.

– Znam da me zamolio da pitam radnike, ako imaju slobodne dane ili godišnji odmor, da dođu u berbu, jer je berba bila u petak, a ja sam neke ljude i kontaktirao – kazao je svjedok.

Peharda Božić rekao je i da su Parkovi imali kooperante na nekim poslovima, a među njima je bila i firma Ekofrut, koja je, između ostalog, radila na održavanju u Hrašćici.

– Mještani su prigovarali da kose nekakva djeca i to s neadekvatnim kosilicama, da nije pograbljano na vrijeme i slično, pa im je onda otkazano i to su preuzeli Parkovi. Ne znam tko je izabrao Ekofrut za kooperanta, ali mislim da su oni radili još za Brdarovo vrijeme, pa su onda samo nastavili dalje – rekao je svjedok.

Ptičeku 10 posto?

Inače, u optužnici se navodi da je Ptiček od 2005. do 2008. deset puta naveo Peru Kocijana, direktora Ekofruta, koji je u međuvremenu preminuo, da ispostavlja fiktivne račune Parkovima, Mercatoru H i Univerzalu. Nakon što bi tvrtke platile Ekofrutu te račune, Kocijan je Ptičeku dao 90 posto njihovog iznosa umanjeno za PDV, odnosno ukupno 265 tisuća kuna. Osim toga, navodi se u optužnici, Kocijan je trebao dati Ptičeku 10 posto od svakog računa za stvarne poslove koje je obavio za Parkove, čime je Ekofrut oštećen za još 69.000 kuna.

– Kocijan mi nikad nije rekao da Ptičeku mora dati neke novce – rekao je Peharda Božić na sudu.

Izvor:
Foto: RT

Crna kronika

Pijana 49-godišnjakinja se autom više puta prevrnula na cesti između Ivanca i Stažnjevca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 23. travnja, oko 19.15 sati na državnoj cesti D-35 između Ivanca i Stažnjevca, ozlijeđena je 49-godišnjakinja.

Ona je upravljala osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.11 promila, u smjeru Varaždina, javila je PU varaždinska.

Ona je zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i gustoći prometa, u lijevom nepreglednom zavoju, vozilom prešla u desno na bankinu. Nakon toga je vozilom prešla u lijevo te prednjim dijelom vozila udarila u mekani teren, pri čemu se vozilo prevrnulo nekoliko puta i zaustavilo na desnom boku.

Vozačica je pritom ozlijeđena te joj je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Njezine će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje