Povežite se s nama

Crna kronika

U Optujskoj ulici u Varaždinu autom naletjela na srnu, Lovačka udruga Fazan mora isplatiti 2.500 kuna

Objavljeno:

- dana

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Općinski sud u Varaždinu je nepravomoćnom presudom naložio Lovačkoj udruzi Fazan iz Varaždina da M.G. iz Sračinca isplati 2.500 kuna sa zakonskom zateznom kamatom.

M.G. je tužbu protiv Fazana podnijela prošle godine, nakon što je krajem veljače u Optujskoj ulici u Varaždinu svojim automobilom naletjela na srnu.

Toga se dana vraćala kući s posla, a oko 18.30 sati je – na dijelu Optujske koji nije naseljen – iznenada pred njezin automobil izletjela životinja, i to takvom brzinom da nije stigla reagirati. Uginulu srnu je tada preuzeo predstavnik Lovačke udruge.

Istaknula je da je vozila brzinom od 50 do 60 kilometara na sat, znatno manjom od dozvoljenih 90 kilometara na sat, a tragova kočenja nije bilo, iz čega proizlazi da nije mogla izbjeći nezgodu, u kojoj su na njezinom vozilu oštećeni branik, maska vozila i poklopac motora.

Oglušili se na zahtjev za isplatu

Zahtjev za naknadu štete podnijela je Euroherc osiguranju koji je osiguratelj Lovačke udruge Fazan. Prije godinu dana se s njima izvansudski nagodila na iznos od 8.500 kuna, a iz Euroherca su ju ubrzo obavijestili da Fazan, prema sklopljenoj polici, u ukupnom iznosu sudjeluje s 2.500 kuna.

M.G. se obratila Lovačkoj udruzi radi isplate, ali su se oni na to oglušili. Zbog toga je protiv njih podnijela tužbu pozivajući se na Zakon o lovstvu, prema kojem za štetu koju počini divljač odgovara lovoovlaštenik lovišta u kojem divljač živi.

Lovačka udruga Fazan je isticala da oni nisu odgovorni za štetu tvrdeći da se članak 83. Zakona o lovstvu ne može primijeniti, jer govori isključivo o šteti koju divljač počini u lovištu, primjerice kad unište usjeve, ali i ne i o šteti nastaloj na cesti.

Napomenuli su da je tužiteljica trebala tužiti pravnu osobu koja gospodari prometnicom, i to prema Zakonu o cestama. Iako nisu osporili da se M.G. kretala primjerenom brzinom, tvrdili su da nije upotrijebila potreban oprez u vožnji na koji je upozoravao znak “nalet na divljač”.k

Sud: Fazan odgovoran kao vlasnik divljači

Međutim, sud je u cijelosti ocijenio vjerodostojnim iskaz tužiteljice M.G. budući da je sukladan policijskom zapisniku o očevidu, te su utvrdili da ni na koji način nije prouzročila štetu, a niti pridonijela njezinom nastanku.

Utvrdili su da je Lovačka udruga Fazan kao vlasnik divljači (opasne stvari) odgovorna za štetu nastalu naletom divljači na vozilo na temelju Zakona o obveznim odnosima te im naložili isplatu 2.500 kuna sa zakonskim kamatama.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA / forgottothink.com

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje