Povežite se s nama

Crna kronika

Uhićen direktor Farmala i 30-ak terenskih djelatnika

Objavljeno:

- dana

UHIĆENJA U LUDBREGU U USKOK-OVOJ AKCIJI “HIPOKRAT”

Dražen Dedi, predsjednik i jedini član uprave Farmala, priveden je do strane policije zajedno s još tridesetak terenskih djelatnika ovog ludbreškog farmaceutskog poduzeća u sklopu USKOK-ove akcije Hipokrat. Riječ je o tromjesečnoj akciji usmjerenoj protiv davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske zbog propisivanja lijekova, pa se mogu očekivati i privođenja onih koji su zbog novca izdavali recepte.

Osnovna djelatnost ludbreške farmaceutske industrije je proizvodnja i distribucija generičkih lijekova. Na popisu njezinih proizvoda nalazi se četrdesetak lijekova, među kojima su najpoznatiji Ibuprofen Farmal, Ibuprofen Retard i Klavax Bid. Broj lijekova Farmala proširio se nakon što je njemački Dermapharm u veljači prošle godine postao njegov većinski vlasnik.

Većinski vlasnici Nijemci

Obiteljska generička farmaceutska kompanija iz Grünwalda pokraj Münchena kupila je 95-posto udjela, od čega 85 posto od Miljenka Boršćaka te njegove tvrtke Bomark, koja se bavi proizvodnjom ambalaže, a deset posto od malih dioničara. Dražen Dedi, predsjednik uprave Farmala, tada nije krio zadovoljstvo potpisanim ugovorom navodeći brojne pogodnosti za tvrtku.

– Ne samo da ćemo dobiti nove proizvode, već ćemo i kao dio Dermapharm AG Holdinga imati znatno niže ulazne cijene lijekova i sirovina. S novim vlasnikom smo osigurali kvalitetnije financijsko restrukturiranje te daljnji rast udjela na našem i tržištima regije – isticao je Dedi.

Prihode povećali za 110 milijuna kuna

Farmal je farmaceutska tvrtka sa značajnim rastom prihoda. Pretprošle godine ostvario je rast od 30 posto te došao do 96 milijuna kuna te dobit od 1,5 milijuna kuna. Godinu dana kasnije, odnosno 2011. prihod je porastao za 11 posto ili oko 110 milijuna kuna, a ostvarena dobit povećana je na gotovo četiri milijuna kuna. Od ukupnog prihoda od prodaje proizvoda i usluga, 105 milijuna kuna ili 89 posto otpada na prodaju lijekova.

Od značajnijih dugoročnih obveza prema bankama izdvaja se kredit od sedam milijuna eura koji je 27. lipnja prošle godine ugovoren s Hypo Alpe Adria bankom radi financiranja obveza prema drugim bankama i financijskim institucijama. Primjerice Farmal se kod Banke Kovanica bio zadužio za 11 milijuna kuna, a bio je i dugogodišnji klijent društva Finesa Credos i Finesa faktor prema kojima je imao 2010 obveze od gotovo tri milijuna kuna.

Dermapharm je Farmalu trebao osigurati pretpostavke za bolje pozicioniranje u Hrvatskoj, ali i tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije. Tvrtku je osnovao i u Rumunjskoj i Bugarskoj. Na stranim tržištima ove je godine planiran rast od čak 74 posto, dok je na hrvatskom tržištu planirani prihodi trebao rasti za 15 posto.

„Kao članica grupacije Dermapharm, stvorili smo temeljne pretpostavke za ostvarenje naše misije i postavljenih strateških ciljeva. Iskreno motivirani geslom da „zdravlje ne smije biti privilegija” u Farmalu proizvodimo i distribuiramo generičke lijekove cjenovno pristupačne svim onima kojima su potrebni, naglašavao je Dedi koji je prije nekoliko mjeseci, znakovito, stavio na prodaju obiteljsku kuću u južnom dijelu Varaždina.

U Farmalu danas ne odgovaraju na pozive. Nismo uspjeli doći ni do Jasna Bobetić, jedine hrvatske članice NO Farmala u kojem su i Karin Anna Samusch te Wilhelm Beier, čelnika njemačkog Dermapharma osnovanog 1991. godine.

 

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Crna kronika

Kod Ivanca nastavio mlatiti svog brata i nakon što je ovaj pao u cestovni kanal te ga teško ozlijedio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. travnja 2024., provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina starog 62 godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 62-godišnjak 17. travnja 2024., na cesti u mjestu kraj Ivanca, šakama više puta udario svojeg brata (rođenog 1951.) u glavu i tijelo te ga oborio u cestovni kanal gdje mu je zadao više udaraca po licu i nanio mu teške ozljede – objavio je DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv osumnjičenog 62-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždinka (71) godinu dana četala s muškarcem, on joj svašta napričao, pa mu je poslala 8000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mobitel, teleoperater
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 71-godišnjakinje za kazneno djelo prijevare.

Ona je, prema prijavi, unatrag godinu dana, putem jedne društvene mreže započela komunikaciju s osobom koja se predstavila kao muškarac, javila je varaždinska policija.

Isti je nakon nekoliko mjeseci dopisivanja, lažnim prikazivanjem činjenica doveo prijaviteljicu u zabludu, na način da joj je slao fotografije kako se nalazi u bolnici, da je opljačkan i slično, zbog čega mu je u nekoliko navrata na njegove molbe i obećanje da će vratiti, uplatila iznos od oko 8000 eura.

Kako do dana prijave isti nije vratio novac, smatra da je prevarena. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje