Povežite se s nama

Kultura

Arhiv prije 2 i pol godine upoznat s preseljenjem

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Na temelju teksta objavljenog u prošlom broju 7Plus Regionalnog tjednika pod naslovom “Iz Grada ’zaboravili’ javiti da se dio građe hitno preseli”, u cilju točnog informiranja javnosti ovim putem želimo demantirati netočno iznesene činjenice.

Grad Varaždin se aktivno uključio i sudjeluje u problemu rješavanja prostora za trajan smještaj Državnog arhiva u Varaždinu već dugi niz godina, pa je tako na temelju Zaključka Gradskog poglavarstva Grada Varaždina od 12. prosinca 2002. godine s Državnim arhivom u Varaždinu sklopljen dana 11. travnja 2003. godine Ugovor kojim se Arhivu daje na upravljanje zgrada površine 1.560,00 m2 te zemljište potrebno za dogradnju najmanje 2.000 m2, u bivšoj vojarni u Križanićevoj ulici. Državni arhiv je u skladu sa sklopljenim Ugovorom predmetni objekt trebao adaptirati i dograditi, što nikad nije realizirano.

Kako je već i ranije postojao problem smještaja arhivske građe, Gradsko poglavarstvo Grada Varaždina svojim Zaključkom od 17. svibnja 2002. Godine, imajući u vidu zakonske obveze i potrebu hitne zaštite arhivske građe o djelatnicima propale tvrtke “VIO” Varaždin, odobrilo je Državnom arhivu u Varaždinu korištenje zgrade broj 4 površine 127,04 m2 i zgrade broj 5 površine 204,51 m2 koje se nalaze na prostoru bivše vojarne u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Zgrade su dodijeljene Arhivu za privremeni smještaj navedene građe do iznalaženja trajnijeg rješenja problema, a najdulje na rok od jedne godine. Kako protekom vremena problem nije riješen, Gradsko poglavarstvo Grada Varaždina odobrilo je Zaključkom od 12. ožujka 2003. godine produljenje roka korištenja predmetnih zgrada do trajnijeg rješenja prostora za potrebe Arhiva u okviru bivše vojarne u Križanićevoj ulici, a najdulje do 31. prosinca 2005. godine.

Nadalje, Grad Varaždin je na temelju Odluke o darovanju nekretnina Sveučilišta u Zagrebu, Studentskom centru Varaždin od 24. listopada 2012. godine sklopio dana 16. studenog Ugovor o darovanju zgrada na prostoru bivše vojarne u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Iz navedenog proizlazi da se to nije dogodilo u prosincu kako stoji u objavljenom članku, nego prije dvije i pol godine. Teško je za povjerovati da Povijesni Arhiv Varaždin nije bio s tim upoznat, kao i to da nije bio upoznat s namjenom tog prostora na kojem je između ostalog u međuvremenu izgrađen studentski restoran i to na temelju provedenog Natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja studentskog restorana i pratećih sadržaja kampusa Varaždin Sveučilišta u Zagrebu. Pobjednički rad kao i ostali nagrađeni radovi javno su prezentirani na izložbi Društva arhitekata Varaždin koja je održana u veljači 2013. godine u palači Herzer, a o čemu su vijest prenijeli gotovo svi mediji.

Dakle, svih proteklih godina Državni arhiv je bio svjestan da je krajnji rok korištenja zgrada u objektima bivše vojarne u Ulici kralja Petra Krešimira IV. istekao još 2005. godine te je potpuno netočno da je o potrebi iseljenja slučajno saznao početkom ožujka. Tome u prilog govori i činjenica da je 9. ožujka 2015. godine održan sastanak u Uredu gradonačelnika na kojem je bio prisutan ravnatelj Arhiva.

Na sastanku je u znak dobre volje Grad Varaždin iskazao spremnost sufinanciranja dijela troškova neophodnih radova na uređenju zgrade u Optujskoj ulici koja je dodijeljena Državnom arhivu u Varaždinu. Grad je izradio analizu troškova neophodnih radova i istu dostavio Arhivu. Preseljenjem arhivske građe u Optujsku ulicu oslobodio bi se uz zgrade u bivšoj vojarni u Ulici kralja Petra Krešimira IV. i prostor nekadašnje žitnice na Starom gradu koji također koristi Arhiv, a koji će biti dodijeljen Gradskom muzeju Varaždin za daljnji razvoj njihovih programa za koje nemaju adekvatan prostor.

Zbog svega navedenog, neugodno smo iznenađeni prezentacijom cijelog slučaja u vašem cijenjenom listu, kako od strane vašeg novinara, tako i od strane ravnatelja Arhiva.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš

Izvor:
Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje