Povežite se s nama

Kultura

Čak 12 dvorišta otvara svoja vrata u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta

Objavljeno:

- dana

Svi programi besplatni

U povijesnoj će se  jezgri u subotu, 2. srpnja, održat će se Festival varaždinskih  dvorišta tijekom kojeg će 12 dvorišta otvoriti svoja vrata, a Varaždinci i njihovi gosti moći će uživati u raznovrsnim umjetničkim, edukativnim i zabavnim programima.

Varaždinska je povijesna jezgra tajnovita posjetiteljima, ali i samim Varaždincima.  Njenim ulicama i trgovima Varaždinci su tisuću puta prošli, ali rijetki su oni koji su zavirili u dvorišta u povijesnoj jezgri. Festival varaždinskih dvorišta, koji će se u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina održati u subotu 02. srpnja, otvorit će vrata tih skrivenih kutaka povijesne jezgre te svim zainteresiranim pružiti priliku za uživanje u najintimnijim dijelovima Varaždina.

U festival je uključeno 12 dvorišta u varaždinskoj povijesnoj jezgri: dvorište restorana Domenico, dvorište Levačić, dvorište palače Sermage, dvorište galerije Zlati ajngel, dvorište gradske vijećnice, dvorište  Art štacuna, dvorište Muzeja anđela, Julijanovo dvorište, Plikino dvorište, Darwinovo dvorište, dvorište galerije K10, dvorište Cvek i dvorište Vugrinec.  Festival dvorišta održat će se od 10 do 22 sata, a u mnoštvu umjetničkih, zabavnih i edukativnih sadržaja svatko će moći pronaći nešto za sebe. Svi su programi na festivalu besplatni, a u slučaju kiše Festival varaždinskih dvorišta održat će se u subotu 9. srpnja.

Program:

DVORIŠTE S POGLEDOM  (Trg slobode 7,  prolaz do restorana Domenico)
10 – 14/17 – 22 sata    sata    heppenig sa slikarom Živkom Toplakom – Ovo ljeto putujem…

DVORIŠTE PALAČE SERMAGE  (Trg Miljenka Stančića 1)
10-12/17-19 sati         MAJSTORI POSLIJE MAJSTORA
zamrljaj, sastavi i nadocrtaj sliku, očisti kovanice na restauratorskim radionicama Gradskog muzeja

DVORIŠTE GALERIJE ZLATI AJNGEL (Ulica  Ljudevita  Gajeva 15)
10 – 14/17 – 22 sata        Gorice u gradu –  Vidi i kušaj

DVORIŠTE GRADSKA VIJEĆNICA  (Trg kralja Tomislava 1)
10 – 14/17 – 19 sati    Notar varaždinski ( izdavanja varaždinskih  isprava i druge spelancije)
21 sat glazbeni program: Auguste

DVORIŠTE MALO SLATKO ( dvorište Art štacuna, Uska ulica 6)
10 – 14/17 – 19 sati  LAVANDA SEA OAZA
opuštanje i uživanje uz lavandine kolačiće, glazbu i osvježavajuće napitke

DVORIŠTE MUZEJA ANĐELA (Ulica S.S.Kranjčevića 14 )
10    – 14/17 – 22 sata         PRONAĐI SVOG ANĐELA
radionica Nacrtaj svog anđela, večernji program uz svjetlosnu instalaciju i nastup Udruge za ples i pokret Izis

PURGERSKO DVORIŠTE (Julijanovo dvorište,  Ulica S.S. Kranjčevića 8)
10 – 14/17 – 22 sata LONGPLAY OAZA
glazba s ploča iz 70-tih

PLIKINO DVORIŠTE (Ulica Ivana Padovca 4a)
10 – 14/17 – 22 sata  izložba instalacija Miroslava Prikratkog

DARWINOVO DVORIŠTE  (Ulica Ivana Padovca 7)
10 – 14/17 – 22 sata     SUSRET S UMJETNIKOM
atelje Darwina Butkovića, varaždinskog umjetnika, slikara, kipara i  performera

DVORIŠTE  GALERIJE K10 (Ulica I.Kukuljevića 10)
10 – 14/17 – 22 sata     ISPROBAJ RAKU I ISPECI SVOJU ŠALICU    
radionica i prezentacija keramičarske tehnike paljenja raku

DVORIŠTE VUGRINEC (Bakačeva ulica 10)
10 – 14/17 – 22 sata     izložba studenata Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta u  Zagrebu:  idejni projekti urbanih instalacija u varaždinskoj povijesnoj jezgri (Špancirfest oplemenjuje urbani prostor Varaždina)

DVORIŠTE CVEK (Ulica I.Kukuljevića 7)
  Lounge na Varaždinski
10 – 14 sati izložba fotografija Darka Gorenaka Varaždinska jezgra iz zraka
radionica Hobby hižice Varaždinski motivi

– osvježenje uz klipiće restorana Cimplet i kolače slastičarne Šešet
od 20,30 sati modna revija Ane Kraš povodom 10 godina rada (frizure Marijana   Gregurić, šminka Ema Kerekeš i Marijana Gregurić)    
glazbeni program: Neven Stipčić, Oliver Potočnik, The Yangsters i prijatelji
osvježenje uz klipiće restorana Cimplet i kolače slastičarne Šešet

Izvor:
Foto: TZ Varaždin

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje