Povežite se s nama

Kultura

Članske iskaznice imaju i bebe stare pet mjeseci

Objavljeno:

- dana

Djeca i knjiga

Iako su jedno vrijeme opasno zaprijetili, kompjuteri ipak nisu uspjeli istisnuli knjigu iz dječje sobe.

Svi ljubitelji pisane riječi uz diskretno šuškanje okretanja stranica mogu odahnuti. Prema podacima s Odjela za djecu varaždinske knjižnice “Metel Ožegović” djeca ne čitaju ništa manje nego prije. Na dječjem se odjelu knjižnice dnevno posudi između 150 i 180 naslova. Stari ili novi naslovi – svejedno je. Jesu li u pitanju avanture Pere Kvržice ili Grge, spisateljice Francesce Simon – uopće nije bitno. – Neprekidno su se tražile i knjige o slaganju Lego kocaka i računalnoj igri Minecraft, rekla nam je voditeljica Odjela za djecu Jasenka Vuković-Tomašek.

Pero i Grga

Srušena je još jedna predrasuda – da se zimi zbog obvezne lektire čita više nego ljeti. – Od sredine lipnja do početka nove školske godine na našem je odjelu posuđeno oko desetak tisuća knjiga i elektroničke građe, što je za nekoliko stotina više nego lani u istom razdoblju, govori voditeljica. Razlika je jedna. Dok tijekom školske godine u posudbi dominiraju lektire, tijekom ljeta se čitaju stripovi te laganija i popularnija izdanja beletristike. Tako Winetou još uvijek u svojim mokasinama gotovo bešumno trči planinama, dok se Tarzan i Jane u zagrljaju prebacuju lijanom preko klanca. U populaciji starije predškolske djece i mlađih učenika OŠ ove godine najpopularnija je bila serija priča o starčiću Pettsonu i njegovom mačku Findusu. Zanimljiva radnja i lijepe ilustracije djelo su švedskog pisca i ilustratora Svena Nordqvista.

Djeca u dobi od trećega do sedmog razreda čitala su intenzivno dva serijala. Jedan je, kao što smo naveli, o nestašnom Grgi, a drugi o komičnim zgodama Grega Heffleyja. Knjige o Gregu, autora Jeffa Kinnneyja, podigle su interes za knjige o pomalo zločestim dječacima, pune humora i dobrih crno-bijelih ilustracija, koje pomalo sliče na stripove.

Usprkos velikom broju stranica – oko 400 – odlično su bili prihvaćeni i David Walliams sa “Zlom zubaricom” i “Bljakburgerom” i odraslima dobro poznati Jo Nesbo s tri knjige avantura doktora Proktora, govori ravnateljica Vuković-Tomašek.

Gospodar prstenova

Ipak, još nijedna knjiga nije na ljestvici najčitanijih naslova nije zamijenila epski roman J.R.R. Tolkiena – “Gospodar prstenova”, pisan od 1937. do 1949. godine, objavljen 1954. godine.

– Koliko puta se, kad sugeriramo nekome da knjiga nije za njegovu dob – iznenadimo. Začudiš se što djeca čitaju, veli Snježana Španić, knjižničarka.
Podatak da se ljeti čak čita više nego zimi knjižničarke ne čudi – zimi čitaju što moraju, ljeti što žele, slažu se. – Ljeti također nema roka za povrat knjiga pa se čita opuštenije, vele u vili Bedeković, u dvorištu II. osnovne škole.

I profesori su zaslužni što pubertetlije uzimaju knjigu u ruke. – Materijale za referate, radove… nemoguće je “skidati” s interneta, jer traži se dosta podataka kojih ondje nema – primjerice, izvor podataka, u kojoj knjizi, na kojoj stranici…

Dok je granica za najstarije članove Dječjeg odjela 15 godina, ista za najmlađe ne postoji, pa tako ima i članova starih pet mjeseci.
Ima u knjižnici i animiranih filmova, dugometražnih crtića – svojevrsna videoteka, pa CD i igre. Prate se, dakle i novi mediji. – Ali nisu prevagnuli u smislu da će knjiga postati “out”, što nas jako raduje, jer knjiga i dalje živi, kaže Snježana Španić. Od domaćih pisaca najčitanije su bile knjige o doživljajima Pauline P. autorice Sanje Polak te romani i pripovijetke Sanje Pilić.

Stvaranje navike

Osim same posudbe slikovnica, Knjižnica djeci služi i kao igraonica. Tako se stvara navika da Knjižnica ima širom otvorena vrata, govori Vuković-Tomašek. 
– Ponuda je obogaćena i većim brojem igranih filmova za djecu i novim igračkama za djecu mlađe dobi, koje su se intenzivno koristile u igraonici, nastavlja. Dođe po nekoliko obitelji i provedu po tri sata zajedno u knjižnici.

Izvor:
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje