Povežite se s nama

Kultura

Dok čeka sponzore, osniva svjetsku eko-vladu s Putinom, Obamom i Papom

Objavljeno:

- dana

ĆAKULE: IVICA JEMBRIH

Ivicu Jembriha Cobovičkog ne treba mnogo predstavljati. On je poznati pjesnik, pripovjedač, putopisac, recenzent, kolumnist…

Mogli bismo nizati još toga čime se sve ovaj rođeni Zagorac bavio, tj. čime se sad bavi provodeći dane u varaždinskom Domu umirovljenika gdje smo ga nedavno posjetili. Dočekao nas je ukrašen licitarskim srcem zataknutim kao broš, s natpisom “ča kaj što”. Tako uvijek dočekuje goste, kaže. Priupitali smo ga što sve stvara ovih dana.

Tri knjige spremne

Nedavno sam objavio knjigu “Spas ljubavi si spasil” – sonetni vijenac posvećen mojem velikom prijatelju Milanu Remaru Klopotecu. Prije nego je otišao u vječnost, dao mi je nešto svojih fotografija i rekao da napišem tekst za 100. obljetnicu njegovog rođenja. Knjiga je izašla nedugo nakon što je on umro…
Što dalje slijedi?
Pripremio sam knjigu pjesama posvećenu ekološkom recitalu “Ivanščica diše za cieli sviet”, koji sam pokrenuo s prijateljima 1995. godine. Rukopis je u tiskari Tiva i treba izaći za mjesec dana. Zatim, tiskari Zrinski ponudio sam zbirku pjesama “Od Bosiljeva do Graza”. Ta bi zbirka trebala izaći tijekom godine. A imam i gotov rukopis romana “Pojela ga magla”.
Što nam donosi zbirka posvećena Recitalu?
To je knjiga pjesama ekološke naravi. Inače, na temelju tog recitala nastala je prva svjetska ekološka vlada, čije će sjedište biti u Peterancu u domu Frana Galovića.
Tko je predsjednik te vlade?
Ne znam. Ako me kazne, onda bum ja (smijeh). Imamo 46 članova i počasne članove među kojima su Josip Bozanić, Papa, Putin, Gorbačov, Obama… Tu vladu bi financirali živi nobelovci, a vratili bismo im dug kad ekološka vlada dobije Nobelovu nagradu za zaštitu svekolike prirode. A to bu na Sveto nigdarjevo! (Opet smijeh.)

Čakovec – centar

Od Bosiljeva do Graza je zbirka ljubavnih pjesama?
To su pjesme posvećene Katarini Zrinski, najvećoj mučenici svih vremena, ne samo naših razmjera. Sadrži 388 pjesama ljubavne, erotske i domoljubne tematike.
Zbog čega ste baš njoj posvetili zbirku?
Zato što je ona cijeli život ispaštala. Na kraju je umrla u ludnici u Grazu, zakopali su je tamo s njezinim sinom Ivanom, niti se ne zna gdje. Ostala je bez brata Adama, bez muža Petra, bez kćeri, bez svega… Zbog Zrinskih vam je Čakovec glavni grad Europe.
Pojasnite nam malo.

Na temelju Recitala nastala je prva svjetska ekološka vlada

Dinastija Zrinskih je iskrvarila za cijelu Europu iz Čakovca.
Spomenuli ste maloprije i da ste napisali roman.
“Pojela ga magla” je performans-roman iz ‘55. godine, tj. iz dana kada sam stanovao u đačkom domu u Zagrebu. To je spoj proze, poezije i fotografije. Ne ograničavam se samo na pisanu riječ. Pustim i fotografiju da upotpuni tekst.
Radnja se temelji na autobiografskim podacima?
Da, temelji se na mojim doživljajima. Naime, u domu ratne siročadi živjela je djevojčica koja je ostala bez oca i matere. Mi, momci iz đačkog doma, svake smo godine dočekivali Novu godinu kod njih. I tako se rodila ljubav između mojih prijatelja iz doma i tih djevojčica. U romanu pratim, dakle, osobu koja nije imala nikoga. Zaljubila se misleći da je to “rame” konačno za budućnost, međutim, ono je bilo ledeno rame, tako da sam je na kraju ja morao spašavati! Taj dečko u kojeg je bila zaljubljena, moj najbolji prijatelj, zapravo je već imao curu duže vrijeme, ali one nisu znale jedna za drugu. I tako smo ta djevojčica iz doma i ja jednom otišli u šetnju do Botaničkog vrta kad, evo, ide taj moj prijatelj sa svojom curom. Silaze s tramvaja, a djevojčica dođe pred njih i pita ga: “Koga ti sad voliš?” On je odgovorio tako što je zagrlio svoju djevojku koju je imao otprije. A ova djevojčica izvadi otrov za štakore i pojede ga! Moj prijatelj je na to samo otišao, nije ju shvaćao ozbiljno.
I? Što je dalje bilo s njom?
Odmah sam skočio do javne govornice, pozvao Hitnu, koja je došla i odvela je u bolnicu. I sad slijedi drama: on je moj prijatelj, ja njega osuđujem, a teško mi je ostaviti ga kao prijatelja. Došli smo zatim do ideje da je posjetimo u bolnici, kupili joj kilogram banana, koje smo putem pojeli, a nismo imali novaca da kupimo još i tako na kraju nismo ni otišli u bolnicu…

Zbirka pjesama posvećena Katarini Zrinski jer je bila najveća mučenica

Ipak, nemojmo sve ispričati čitateljima!
Samo još to da kažem – ona je ostala živa i kasnije se afirmirala kao pjevačica.
Sad su u modi krimići. Jeste li se možda odlučili na promjenu žanra?
Ne! Ja ne želim pisati konstrukcije, pišem ono što sam doživio i o čemu mogu govoriti.
Kad ćemo imati prilike čitati “Pojela ga magla”?
Prvo moram naći sponzora!

Izvor:
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje