Povežite se s nama

Kultura

Duh raskošnog talijanskog baroka

Objavljeno:

- dana

Raymond Rojnik ususret Varaždinskim baroknim večerima

“Raskoš talijanskog baroka”, zajednički je nazivnik pod kojim bi ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik nazvao ovogodišnje Varaždinske barokne večeri (VBV). Italija je ovogodišnja zemlja partner, u Italiji je barok započeo, u Italiji je barok najprepoznatljiviji…

Rojnik se s Baroknim večerima profesionalno “druži” točno polovicu njihova postojanja – 22 godine. No svake doživljava kao prve. Uvijek s istim entuzijazmom i laganom dozom bojazni hoće li sve proći u redu. – Barok je pun niza emotivnih i značajnih glazbenih sekvenci iz područja sakralne umjetnosti. No ove godine imamo i mnoštvo programa koji se vežu uz ljubav. Primjerice, koncert pod nazivom „Fatalna žena“. Možemo reći kako u najtežim vremenima imamo jedan od najraskošnijih festivala u glazbenom smislu. Ne samo da održavamo festival na razini, već prema sudu publike i kritike, svake godine podižemo ljestvicu, zadovoljan je Rojnik.

Očigledno uspješnosti Festivala pridonosi i izbor izbor zemlje partnera. Kako ju odabirete ?
Zemlje se javljaju same sa željom da budu partneri. Za zemlju koja drži do svoje kulture, popularno je i poželjno biti partner VBV-a.Već sada znamo da će iduće godine to biti Francuska. U Hrvatskoj se u drugoj polovici 2015. godine održava Festival francuske kulture pa će Barokne večeri biti njegovim dijelom.

Tijekom VBV-a bit će održan i Turski dan. Turci i barok?
Barokna glazba se u Turskoj pisala za potrebe palača i harema.Tursko veleposlanstvo u galeriji “Zlatni ajngel” organizirat će izložbu malo poznatih baroknih motiva Istanbula. Kasnije će nastupiti Pera ansambl, u kojemu uglavnom sviraju muzičari s bečkom adresom – dakle njeguju glazbu baroka. Mi smo hrvatski festival sa zasigurno najvećom posjetom stranih diplomata. Lani ih je na otvorenju bilo preko 22. Kao da je susret na Brijunima.
 

Kultura je skupa, a nekultura je najskuplja stvar. Ovo nije elitistički festival, nego festival visoke kulture

Koliko će koštati Barokne večeri?
Desetinu od sličnih festivala po Europi – 2,4 milijuna kuna. Festival koji traje 11 dana, održava se u tri države – Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji i Slovačkoj – pet županija…
Nastupe u inozemstvu koristimo za gospodarsku i turističku promociju grada. Važno je napomenuti da sve koncerte koji se održavaju van Varaždina, plaćaju zemlje domaćini.

Nerijetko se čuje: “Svaki drugi obrtnik zatvoren, a tu se razmećemo barokom”?
Na neposredan način potičemo gospodarstvo. S druge strane, festival je samo četvrtinu financiran iz gradskog proračuna.Sve ostalo smo namaknuli iz državnog proračuna, prihoda, sponzora, kluba mecena. Kultura je skupa, a nekultura najskuplja. Ovo nije elitistički festival, nego festival visoke kulture. Tu ne smije biti kompromisa.

Jesu li nekada bile, recimo to tako, više „umjetničke“, a danas više pomodne?
Nikako. Do umjetničkog se ostvarenja uvijek jednako držalo. Kao što se sve razvija, razvija se i festival.

Imate li povratne informacije o uspješnosti?
Od engleskih stručnih časopisa, preko New York Timesa koji spominje da je VBV jedno od događanja koje treba posjetiti na svjetskoj razini. Austrijska televizija redovito nas spominje u svojim prilozima, slovački nam predsjednik dolazi na koncerte. To pridonosi popularnosti i ugledu festivala i vjerujem da smo mi Varaždinci ponosni što imamo festival koji se može održati pune 44 godine.

Najbolje do sada?
Vrlo raskošno izdanje u glazbenom smislu. Ne mogu reći najbolji jer time bi se netko mogao osjetiti uvrijeđenim, ali kvaliteta je sigurno na visokoj razini. Festival bez kompromisa. Italija predsjedava EU ove godine pa joj je ovo i najznačajniji kulturni projekt u Hrvatskoj. Italija nam je bliska i u gospodarskom smislu – mnogo je talijanskih tvrtki koje ulažu u Hrvatsku.

Izvor:
Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje