Povežite se s nama

Kultura

“Dvostruki” život: Omiljen je lik tabloida, a njegovi radovi su dio muzejskih kolekcija

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Ovogodišnja pobjeda Jovana Tarbuka na Bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu repriza je iz 2011. godine.

Te je godine beogradski dizajner plakata s varaždinskoga međunarodnog bijenala otišao s nagradom za plakat predstave „Bizarno“, a ove ga je do pobjede dovela „Venecijanka“.
Na Bijenalu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu izlagalo je 30 dizajnera iz regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije – sa 101 plakatom.

Kao samostalna umjetnička forma plakat se pojavljuje prije 150 godina u slikama Julesa Chéreta i Toulouse-Lautreca. Poznato je Lautrecovo plakat pariškog Moulin Rougea.

Brend

Varaždinski Bijenale je jedina takva izložba u ovom dijelu Europe, njezin autor je Marijan Varjačić, a pokrenut je s namjerom odavanja počasti jednom od najvećih dizajnera kazališnog plakata, Varaždincu Goranu Merkašu, koji je otišao prerano, u svojim četrdesetima. On je punih dvadeset godina kontinuirao radio plakate varaždinskoga Kazališta, ali je stekao i dobru inozemnu reputaciju. Nagrada nosi njegovo ime.

TARBUK DIZAJN – Sofisticiran i elegantan, a u isto vrijeme magično razigran rad

– Varaždinci su imali sreću da je Varaždinac bio i Goran Merkaš, koji je likovni vizualni izričaj kazališta digao na iznimno visoku razinu – kazao je jednom prilikom Darko Sačić.
– Izložba je potpunosti etablirana te prema stručnoj kritici predstavlja istinski brend varaždinske kulture – rekao je Marijan Varjačić na otvorenju izložbe prošlog tjedna.
On kaže da je bilo teško između toliko dobrih autora izabrati najbolji rad Bijenala, ali da je iskusni žiri procijenio kako je Nagradu „Goran Merkaš“ po drugi put zaslužio Jovan Tarbuk, ovog puta za plakat predstave „Venecijanka“ Narodnog pozorišta u Prištini.

– Tarbuk je izlagao na sva četiri dosadašnja bijenala i njegova ostvarenja u plakatu su se afirmirala i u Europi. Moram reći da je sve najbolje u ovom području iz regije u području kazališnih plakata tu na ovoj izložbi – rekao je Marijan Varjačić.
S nastupima na svim njegovim izdanjima, Jovan Tarbuk – zaposlen u beogradskome Narodnom pozorištu – najzastupljeniji je autor varaždinskog Bijenala.

Tabloidi i art

Varaždinski Bijenale kazališnog plakata je jedina takva izložba u ovom dijelu Europe

Jovan Tarbuk je u Srbiji sinonim za zanimljivog muškarca – umjetnik je i markantan. Dizajner plakata je redovito na stranicama tabloida. Pitaju ga sve i svašta. Tako je za srpsko izdanje Cosmopolitana „dizajnirao“ savršenu djevojku: lice Monice Bellucci, usta Angeline Jolie, grudi Carmen Electre, noge Megan Fox, pozadinu Eve Mendes, pamet Mileve Einsten, duhovitost Ane Faris i karizmu Mile Jovovich. O ograničenjima u krevetu je rekao da su „ona onolika koliko je ograničena mašta“. Da je žensko, prvo bi otišao u veliki shopping, prevara je za njega kraj i kontradiktorno veli da „pada na iskren osmijeh i stav neosvojivosti“ (!?)

Srpski alfa i omega muško-ženskih odnosa u umjetničkom svijetu je cijenjeni autor kazališnih plakata s nagradama koje je teško pobrojati. Recimo samo da je, između ostalih, 2012. godine na svjetskome natjecanju u dizajnu Hiiibrand 2012. godine – održanom u Kini – između 5000 dizajnera osvojio nagradu žirija za logo “Infinity aquariums”. Američki član žirija za njegov rad je rekao da je „sofisticiran i elegantan, a u isto vrijeme magično razigran”. Na izložbama kazališnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu i u okviru Festivala „Joakim Vujić“ u Kragujevcu redovito osvaja nagrade. Njegovo matično Narodno pozorište nagradilo ga je za iznimna umjetnička dostignuća, a izlagao je po Europi te u New Yorku i Ekvadoru.

Plakati Jovana Tarbuka danas se nalaze u nekoliko međunarodnih kolekcija i muzeja plakata – Muzeju plakata u Varšavi i Danskome muzeju plakata – te su objavljeni u međunarodnim časopisima i katalozima. Njegov dizajn je predstavljen i u knjigama Presenting Shakespeare: 1,100 Posters from Around the World, Princeton Architectural Press, 2016.; 1000 crayons pour la liberté d’expression, Paris, 2015.; and in the New Graphic Magazine No. 32, Hong Kong, 2013. Član je Srpskog društva likovnih umjetnika i dizajnera.

Izvor: RT
Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje