Povežite se s nama

Kultura

Od novca koji ide nogometu, mi bismo živjeli 20 godina!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski folklorni ansambl

Izdvaja li Grad Varaždin za svoje udruge i KUD-ove premalo novaca ili isti ti KUD-ovi i udruge imaju prevelike apetite? Dok su jedni nezadovoljni, drugi smatraju da je sufinanciranje u skladu s trenutnim mogućnostima.

Varaždinski folklorni ansambl otputovao je na 46. Svjetski dan folklora u talijanski Aviano. Predsjednik ansambla Pjerino Hrvaćanin žali se da im Grad, unatoč zamolbama za sufinanciranje dijela putnih troškova, konkretno pet tisuća kuna, nije želio izaći u susret.

– Novac smo zamolili u svibnju, a u srpnju su nam odgovorili da dostavimo odgovor Ministarstva kulture iz kojega se vidi da će i oni sudjelovati u podmirivanju dijela troška – govori Hrvaćanin.

Mjere štednje

Iz Grada godinama ukazuju na manjak novca u proračunu

– Nije mi jasno kakve veze ima odgovor Ministarstva s Gradom ili Varaždin prepisuje od više instance? Budući da nismo dobili novac, Aviano je ponudio da će uz troškove boravka od 220.000 kuna za spavanje i hranu, platiti i troškove puta. Osjećamo se kao žiceri. U 15 godina nastupili smo na 88 festivala u 150 gradova u 19 europskih zemalja i ne treba čuditi što nas boli jer nemamo status koji zaslužujemo. Boli nas kad smo cjenjeniji vani, nego u gradu koji promoviramo svijetom – priča Hrvaćanin.

– VFA je dugi niz godina u A-programu javnih potreba u kulturi grada. S obzirom na to, iz proračuna dobiva jednaki iznos kao i druga velika kulturno-umjetnička društva na području grada, poput Centra tradicijske kulture ili KUD-a Hrvatske željeznice. Svake smo godine izlazili ususret zahtjevima za dodatnim sredstvima tijekom godine – naravno, u skladu s financijskom i gospodarskom situacijom. Ansamblu već godinama govorimo i ukazujemo na slabiji priljev sredstava u gradski proračun, pa da zbog mjera štednje ne računaju na dodatna sredstva.

Ipak, Grad im je uvijek izlazio u susret. Tako smo, primjerice, 2012. godine s pet tisuća kuna sufinancirali gostovanje na festivalu Trachtengilde Schwalenbergera te za festival u Kostreni dvije tisuće kuna. U proračunu je za VFA namijenjeno 35 tisuća kuna za VFA, a dobili su 43 tisuće. Godinu dana kasnije dobili su 12 tisuća kuna. Zahtjev su poslali i ove godine, ali nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju – naveli su iz Grada Varaždina.

Pjerino Hrvaćanin pita i na što se troši proračunska stavka za međunarodnu suradnju. Grad odgovara:

– Ukupan iznos je 175 tisuća kuna. Između ostaloga ih planiramo potrošiti i na projekt Grad Varaždin – prijestolnica kulture 2020.

Nismo seosko društvo

Iz Varaždinskog folklornog ansambla imaju cijeli niz pitanja i zamjerki na gradski račun.

“Grad više ne može može opskrbljivati poklonima sve udruge i pojedince”

– U nogomet se “upucalo” osam milijuna kuna. S tim bismo novcem radili 20 godina. U tom smo rangu. Oni su tada bili u prvoj ligi, a mi smo cijelo vrijeme. Iako niti prije nije bilo sjajno, sve je krenulo lošije kad je ukinut Gradski odjel za kulturu, koji je potpao pod ingerenciju društvenih djelatnosti. Ministarstvo kulture je opstalo. Štedi se, ali postoji – rezigniran je Hrvaćanin. O iznosu koji dobivaju iz proračuna, pak, veli da je “ponižavajuće da ansambl ovakve kvalitete za kompletan godišnji rad dobije 30.000 kuna, ni tri tisuće na mjesec”. Na pitanje koliko on smatra da bi to trebalo biti, bez premišljanja odgovara – oko 200.000 kuna.

– U deset godina nismo kupili niti jedan novi dio narodne nošnje ili instrument. Možete pretpostaviti kako izgleda košulja koja se pere minimalno jednom na tjedan nakon deset godina. Naš se rad uspoređuje, bez uvrede, sa seoskim društvima koja se bave izvornim folklorom. Mi se bavimo reproduktivnim folklorom, koreografijama. Na tragu onoga što radi Lado – govori Hrvaćanin i ističe da za svaki festival sami kupuju obavezne suvenire.

Novac za knjige

Iz Grada Varaždina su vrlo jasni.

– Gradski vijećnici su na sjednici Vijeća donijeli odluku da se sva sredstva za promidžbu i protokol preusmjere na kupnju besplatnih udžbenika. Grad više nije u mogućnosti biti servis i opskrbljivati poklonima sve udruge i pojedince o čemu smo gospodina Hrvaćanina pristojno obavijestili – ističu iz Grada.

Za KUD-ove u planu prostor u Optujskoj?

Iz Varaždinskog folklornog ansambla prozivaju da se Grad Varaždin, pretendent za europsku prijestolnicu, “maćehinski ponaša prema svojim kulturnjacima”. – Maćehinski odnos također bi mogle istaknuti i mnogobrojne druge udruge koje dobivaju manje sredstava ili ništa, a kvalitetno djeluju kroz niz programa – odgovaraju iz Grada. Pjerino Hrvaćanin kao jedan od problema istaknuo je i činjenicu da Varaždin nema niti jednog prostora u kojemu bi mogli vježbati, ali niti nastupati ansambli i KUD-ovi.

– Prije 150 godina izgrađen je HNK i od tada ništa. Problem s kazalištem je dvojak: za naše nastupe je prevelik, a ujedno je teško naći slobodan termin – navodi.

Iz Grada odgovaraju da je prostor za tu namjenu predviđen u sklopu projekta Optujska. Međutim, Državni ured za upravljanje državnom imovinom je bivšu vojarnu u Optujskoj ulici, koju je Grad na korištenje dobio 2009. godine, ponudio u najam ili u prodaju, pa je buduća namjena tog kompleksa neizvjesna.

Izvor:
Foto:

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje