Povežite se s nama

Kultura

FOTO Noć muzeja u Varaždinu: u Starom gradu posjetitelje dočekivali vodiči stari 9 godina!

Objavljeno:

- dana

NOVI PROGRAM ODUŠEVIO

Svi koji su sinoć, u Europskoj noći muzeja, odlučili razgledati jedan od postava Gradskog muzeja Varaždin nisu požalili.

Za posebnu večer pobrinuli su se učenici 3. c razreda I. osnovne škole Varaždin, koji su dočekivali posjetitelje u Starom gradu.

„Dobra večer, ovo je oružarnica, najopasniji dio Staroga grada“, „Sada se nalazite u obrtničkoj sobi“, „Ovdje možete vidjeti odjeću i nakit“, ovako su se učenici obraćali posjetiteljima, koji su isprva bili iznenađeni.

Potom su pažljivo i osmijehom na licu slušali učenike kako iznose niz podataka o izlošcima.
 

„A to je bio prvi grb, a sad je ovaj drugi službeni grb Varaždinske županije? Pa to nismo znali!“, naučili su posjetitelji puno toga novoga.
 

Neodoljivi devetogodišnjaci su program nazvan „Muzejske priče“ pripremili zajedno sa svojom učiteljicom Sonjom Tušek-Podobnik, a pokazao se odličnim, pa bi lijepo kad bi postao tradicionalan.
 

Gradski muzej Varaždin je u manifestaciji Europska noć muzeja otvorio i vrata Entomološkog odjela Svijet kukaca u palači Herzer, a besplatno se mogla razgledati i izložba „Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta“ u palači Sermage.
 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti u Žitnici GMV-a održan je pak treći po redu program Speculum “Tamo gdje sve počinje”. 
 

 

Izvor: Foto: GMV/RT

Kultura

Filmovi varaždinske Vanime na međunarodnim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su filmovi nastali u produkciji varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima protekle godine neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u Hrvatskoj i u njenom širem okruženju, tako i na brojnim europskim i svjetskim festivalima, uspješan put prošlogodišnje produkcije Vaniminih animiranih filmova po svjetskim filmskim festivalima i smotrama nastavlja se i dalje.

Film „Bastet-Božica mačaka“ čije su autorice Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga našao se tako u službenoj selekciji međunarodnog festivala „Smile“ u New Delhiju, a isto tako je odabran za prikazivanje u konkurenciji međunarodnog festivala CMS u Lucknowu u Indiji. Oba festivala održavaju se sredinom travnja.

Dva Vanimina filma našla su se i u službenoj selekciji međunarodnog filmskog festivala Baloss u Milanu u Italiji. Riječ je o filmovima „Što usta zbore to ruke stvore“ koji potpisuju autorice: Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i Anabela Mlinarić i „Treće oko“ autorice Anabele Mlinarić koji će biti prikazani u sklopu ovog festivala u svibnju u Milanu.

U sklopu internacionalnog, jubilarnog 15. Vafi-Rafi festivala u Varaždinu koncem svibnja i početkom lipnja, u službenoj će konkurenciji biti prikazana četiri Vanimina filma. Bit će to filmovi „Bastet-Božica mačaka“, „Što usta zbore to ruke stvore“, „Oko moje glave“ autora Viga Gulića, Oleksandra Saška Moskalova, Brune Tomašković, Brune Jovan, Kale Šmic, Bernarda Hercega, Klare Nagy i Lovra Ledenka, te film „GPT Meni“, stop animacija koju potpisuju Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i Lucija Kranjčić.

Inače, varaždinski animatori redovno se sastaju nekoliko puta tjedno u svojim prostorima u Preradovićevoj 4 u Varaždinu učeći, zabavljajući se i intenzivno pripremajući nove filmove čije se finaliziranje očekuje do lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Proširena stvarnost novi je dodatak stalnog postava Dvora Trakošćan, a može se iskušati u nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, doživite jedinstvenu kombinaciju WRC Croatia Rallyja i proširene stvarnosti u muzeju Dvora Trakošćan.

Nakon WRC utrke s početnom točkom u Trakošćanu, posjetitelji će imati priliku po prvi puta iskusiti novi dodatak stalnom postavu Dvora Trakošćan – proširenu stvarnost!

U razdoblju od 12 do 15 sati možete iskušati svoje logičke sposobnosti u igri potrage kroz dvorac koja će vas provesti kroz skrivene kutke i otkriti tajne njegove prošlosti.

Nakon toga, u 15 sati održati će se i službeno predstavljanje proširene stvarnosti uz demonstraciju i mogućnost fotografiranja s njom. Ovo će biti prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena i jedinstvenih fotografija u dvorcu Trakošćan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje