Povežite se s nama

Kultura

FOTO Gala koncert posvećen slavnoj primadoni Ruži Pospiš Baldani dupkom ispunio varaždinsko kazalište

Objavljeno:

- dana

KULTURA SE VRATILA U GRAD

Velikani hrvatskih i svjetskih pozornica Lana Kos, Dubravka Šeparović Mušović i Domagoj Dorotić i Varaždinski komorni orkestar, pojačan s članovima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a i Orkestra oružanih snaga RH, pod dirigentskim vodstvom maestra Pavla Dešpalja, koncertom u čast ruži hrvatskoj – velikoj opernoj divi, primadoni, mezzosopranistici Ruži Pospiš Baldani, 5. prosinca u Varaždinskom kazalištu, na stajaće su ovacije ponukali mnogobrojnu publiku.

S koncertom kojim se slavila 55. obljetnica umjetničkog rada i 75. rođendan slavne primadone, kultura se na velika vrata vratila u Varaždin.

Nakon dugo vremena razdragana je varaždinska publika u katarzičnome raspoloženju klicala: bravo, bravo, a na društvenim mrežama nakon koncerta komentirala da je upravo to ono nešto što Varaždinu, kao gradu bogate i duge glazbene tradicije i gradu koji je iznjedrio svjetski znane operne pjevače i pjevačice, već godinama nedostaje.

Nakon niza govornika počevši od uvodnoga pozdrava gradonačelnika Ivana Čehoka i brojnih drugih gostiju poput Dubravke Vrgoč, intendantice HNK-a, Zrinke Hraste Sočo, izaslanice ministrice kulture, Davora Bobića, ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri, posebne savjetnice varaždinskog župana Natalije Martinčević, a potom i sjajnoga koncerta i sama je primadona u svome obraćanju publici najprije zahvalila gradonačelniku Čehoku i intendantici varaždinskog HNK-a Jasni Jakovljević.

“Sretna sam što sam se vratila u ovaj grad gdje je zapravo i počelo moje glazbeno putovanje preko mojih profesora”

Zahvalila je i na koncertu od prije deset godina kada se opraštala od svoje karijere i varaždinske publike te grada kojemu se uvijek rado vraćala, svojim velikim oproštajnim koncertom pod dirigentskim vodstvom maestra Vladimira Kranjčevića.

– Tada nisam ni slutila da me ovo danas opet ovdje čeka. Sretna sam što sam se vratila u ovaj grad gdje je zapravo i počelo moje glazbeno putovanje preko mojih profesora – Marijana Zubera i Ankice Opolski. Zahvalila bih se i organizatorima i orkestru i solistima i prijatelju Pavlu Dešpalju, svima koji su sudjelovali u ovom prekrasnom događaju, a najviše gradu i mojoj vjernoj publici, bez koje ništa ne bi imalo smisla – rekla je slavljenica.

Program koncerta počeo je Uvertirom G. Verdija: “Moć Sudbine”, a potom je ariju Leone iz Verdijeva Trubadura “Tacea di note placida ..di tala amor” otpjevala Lana Kos. Iz iste opere ariju Manria “Ah, si ben mio” otpjevao je tenor Domagoj Dorotić. Slijedila je opera “Carmen” G. Bizeta, gdje je s arijom Carmen “L amur est un oiseau rebelle” (Habanera) zablistala Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran. Slijedio je G. Puccini i Gianni Schocchi “O mio bambino caro”, arija Laurette u nadahnutoj izvedbi Lane Kos, pa još jednom Domagoj i Puccinijeva Tosca s arijom Cavaradossija “E lucevan le stelle”.

Ariju Mile “Oda zemlji” iz opere Mila Gojsalića izvela je Dubravka, Slijedila je Poloneza, P. I. Čajkovskog, iz “Evgenjina Onjegina” u izvedbi orkestra, pa arija Marguerite “Ah, je ris de me voirsi belle en ce miroi” (Pjesma dragulja) iz Fausta, C. Gounoda, u izvedbi Lane i za kraj arija Dalile “Mon coeur scuvre a ta voix”, iz opere Samson i Dalila, C.Saint-Seensa i izvedbi Dubravke Šeparović Mušović.

„Ruži Pospiš Baldani s ljubavlju“

Prije koncerta u Klubu Europa Media otvorena je i izložba kostima i fotografija o slavljeničinom umjetničkom putu naslovljena “Ruži Pospiš Baldani s ljubavlju”. Prigodna izložba nastala je na inicijativu intendantice Jakovljević, a posvećena je divi koja je svojim glasom izazivala divljenje publike diljem svijeta. Radila je s najvećim dirigentima, nastupala na najprestižnijim scenama opernih metropola. Svoju je karijeru otpočela vrtoglavim usponom – već s 23 godine potpisala je prvi standardni solistički ugovor i postala najmlađom solisticom u Metropolitan operi u New Yorku 1965. godine.

Izložba “Ruži Pospiš Baldani s ljubavlju” nastala je na inicijativu intendantice Jasne  Jakovljević

Muzikologinja Zdenka Weber pak o Ruži navodi: Da, zvijezda rođena pod blagim obroncima brežuljaka Varaždinskih Toplica, svojim je sjajem, iskonskom muzikalnošću, neodoljivom ljepotom glasa, besprijekornom glumom, dirljivom ženstvenošću, neumornom spremnošću za učenjem zahtjevnih uloga i uvijek hvaljenim dostojanstvenim ponašanjem i nadasve kolegijalnim odnosom prema svima s kojima je surađivala više od pola stoljeća stajala na samome vrhu glazbene umjetnosti koja je po definiciji sposobna izravno doprijeti i zatitrati najtananije žice ljudske osjećajnosti.”

Ova glazbena diva zadivila je svijet ali nikada nije zaboravila kraj iz kojega je potekla. O sebi nije voljela govoriti niti se isticati, pa upravo ta skromnost dodaje puninu njezinoj veličini, koja je bespogovorna i besprijekorna i zbog toga je toliko velika čast bilo imati je i uvijek je ponovno vidjeti u našoj sredini.

Ova glazbena diva zadivila je svijet ali nikada nije zaboravila kraj iz kojega je potekla

Također, ono što treba posebno istaknuti je – Varaždinski komorni orkestar, nešto je najljepše što se gradu takve veličine moglo dogoditi. Profesionalnost i mar koji krase njegove članove nešto je vrhunsko i gotovo nevjerojatno. Orkestar ima i svoju sezonu od pet koncerata tijekom godine i svoju vjernu publiku. Samo da u Gradu ima volje i snage da se orkestar pretvori u profesionalni pa da toliko žuđena glazbena i operetna scena ponovno zaživi u svom punom sjaju. Uvjereni smo i nakon ovog koncerta da s tako koncipiranim kazališnim repertoarom, koji bi ujedno i pridonio imageu Grada kulture, kazališne publike više nikad ne bi nedostajalo.

Intendantica Jakovljević je ustrajna te uz pomoć Vlade RH i Ministarstva kulture polako privodi kraju obnovu kazališta. Počinje ovih dana i obnova Velike koncertne dvorane, a kao šećer na kraju, uz sredstva EU-a, i obnova glavne pozornice. Entuzijazam današnjih generacija umjetnika srećom na tragu je Ruže i generacije koja nas je zadužila svojim radom i slavom, kao i mnogih drugih glazbenih i pedagoških velikana.

Izvor: Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje