Povežite se s nama

Kultura

Godišnje više od 50.000 posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin proslavio je 89. rođendan. Rijetki znaju da godišnje Muzej obiđe tisuću američkih umirovljenika, da Španjolci i Brazilci preuzimaju ulogu redovitih gostiju te da GMV godišnje posjeti više od 50 tisuća posjetitelja.

Respektabilna brojka govori da je upravo varaždinski muzej jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj. Na pitanje čemu to pripisuje, odgovara ravnatelj Miran Bojanić Morandini.

– S obzirom na to da je Gradski muzej Varaždin kompleksni muzej sa svoja tri stalna postava – Kulturnopovijesnim u Starom gradu, Galerijom starih i novih majstora te Svijetom kukaca u palači Herzer, zanimljiv je najširem krugu posjetitelja. Također, izložena građa izvrsna je nadopuna školskom programu gotovo svih uzrasta u raznim područjima dok se povremenim tematskim izložbama, radionicama i programima poput Srijede u muzeju populariziraju muzejska djelatnost, građa, ali i muzejska zanimanja – govori Morandini.

Tijekom godine organiziramo dvadesetak izložbi. Središnja izložba ove godine je Narod u nevolji

Dolaze i gosti iz inozemstva, iz susjednih zemalja, ali i iz SAD-a, a u zadnje vrijeme i iz Španjolske i Brazila. Jesu li to turisti koji dolaze posjetiti Varaždin, pa dođu u Muzej ili posjetitelji koji su u Varaždin došli zbog postava Muzeja?
Organizirane grupe koje dolaze u izložbene postave muzeja, i to ponajprije u Stari grad i postav Svijet kukaca, uglavnom su unaprijed najavljene preko turističkih agencija. Program predviđen za grupe koje u gradu ostanu nekoliko sati uključuje razgled povijesne gradske jezgre i posjet jednom ili dva muzejska stalna postava. Dakle, prema tim iskustvima, možemo reći da je posjet Muzeju ciljan. Već niz godina surađujemo i s jednom američkom agencijom preko koje u Muzej dolazi više od 1000 umirovljenika iz SAD-a. Tijekom ljeta Muzej posjećuje više individualnih gostiju. Prilikom proputovanja na Jadran i natrag, Muzej ugosti posjetitelje iz gotovo pa cijele Europe.

Važan dio vaše publike su školarci. Prošle školske godine je pokrenut program Muzej i škola. Kako ste zadovoljni rezultatima?
Još prije nekoliko desetljeća GMV je imao posebne programe namijenjene školarcima. Financijski ga je podržavao i Grad. Kontinuitet se izgubio, ali je ponovo iniciran lanjske školske godine, kada je osmišljen novi edukativni program, MIŠ – Muzej i škola. Zahvaljujući financijskoj potpori Grada, kroz MIŠ su obuhvaćeni svi učenici varaždinskih osnovnih škola, njih oko 3.500, koji sve programe u Muzeju mogu koristiti besplatno. Bilo bi dobro kad bi se i na drugim razinama, primjerice županijskoj, mogla uspostaviti slična suradnja koja bi sasvim sigurno bila korisna i Muzeju, ali i školama s područja cijele županije.

Važnost donacija

Ove godine imali ste puno pa i podosta novih programa. Koje biste posebno istaknuli?
Tijekom godine organiziramo dvadesetak izložbi. Središnja izložba ove godine je Narod u nevolji, kao dio nacionalnog programa obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Izložba je od strane struke i posjetitelja odlično prihvaćena. Posebna atrakcija je rekonstrukcija rova i bolničke sobe iz tog razdoblja.
Početkom godine započeli smo i program Srijeda u Muzeju. Do sredine studenog održano je 35 programa koje je posjetilo gotovo 3500 ljudi.

Donacije su izuzetno važan, najznačajniji dio prikupljanja građe

Uz čuvanja i prezentaciju građe, zadaća Muzeja je i njezino prikupljanje. Mnogo toga daruju građani. Što su donirali ove godine?
Varaždinci su svjesni važnosti očuvanja svoje tradicije i kulture. Darovani predmeti, osim materijalne vrijednosti, imaju i jednu dodatnu dimenziju, a to je osobnost. Osnivanjem Prijatelja Muzeja svatko može uz godišnju članarinu od 100 kuna, odnosno 300 kuna za pravne osobe, direktno pomoći u otkupnoj politici Muzeja.

Kad je u pitanju financiranje, koliko vlastitih prihoda ostvarujete? Je li točan podatak da je Gradski muzej Varaždin, osim što je među najposjećenijima u Hrvatskoj, među vodećima i po vlastitim prihodima?
Vlastite prihode najvećim dijelom ostvarujemo od prodaje ulaznica koje su nepromijenjene već dugi niz godina. Ipak, vlastiti prihodi rastu iz godine u godinu. Premda se možda čini malo, vlastiti prihodi Muzeja posljednjih godina viši su od 10 %, po čemu je Gradski muzej Varaždin među vodećim hrvatskim muzejima u tom dijelu.

Izvor:
Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje