Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna KULTURA Ista strast različitih političkih garnitura: mjesto u prvom redu na otvaranju VBV-a

JOŠ MALO POČELO

Ista strast različitih političkih garnitura: mjesto u prvom redu na otvaranju VBV-a

Davor Bobić je ponedjeljak proveo u Beču. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i najbliži suradnici u austrijskoj su prijestolnici tradicionalno predstavili Varaždinske barokne večeri, ove godine 47. po redu.

Prijem je ovog puta bio u mađarskom Veleposlanstvu.

S odigravanjem bečke promocije pripreme za Festival ulaze u završnu fazu. A svako novo izdanje Baroknih večeri počinje s pripremama i prije nego završe one aktualne.
Posla je uvijek puno, osobito kad se zna da ga tijekom godine obavlja samo četvero ljudi. U finišu im se pridružuju volonteri i uvijek se čini da bi još dvije ruke dobro došle. Dovoljno je reći da festival jednakog statusa, Dubrovačke ljetne igre, ima 23-oje zaposlenih tijekom cijele godine, koji rade u vlastitoj zgradi na Stradunu. Barokne večeri se još uvijek pripremaju u podstanarskom prostoru varaždinskoga HNK-a. Ljudi iz VBV-a se ne žale, jer oni vole svoj festival, ali su svjesni da je zaslužio bolje.

Vrhunski spektakl

Mađarska – koja je ove godine zemlja partner VBV-a, jedinoga hrvatskoga nacionalnog festivala na kopnu – pokazuje kako se cijeni jedno takvo značajno kulturno događanje.

Na Festival dovode svoje najbolje izvođače i većim dijelom financiraju njihov boravak, neumorno promoviraju Barokne večeri, uz baroknu glazbu će u Varaždinu predstaviti i svoju kulturnu i gastro-tradiciju.

BUDUĆNOST-DVORCI
U bliskoj budućnosti se planira i oživljavanje 15 dvoraca Hrvatskog zagorja s koncertima u sklopu VBV-a. Isto se probalo i 2008. godine, ali je uslijed krize, pa i nerazumijevanja lokalnih turističkih zajednica, projekt propao.
Davor Bobić vjeruje da je vrijeme za ponovni pokušaj.

Neće biti lako nadmašiti lanjsku godinu kad je zemlja partner bila Španjolska i kad su ulaznice za sve koncerte prvi put bile unaprijed rasprodane. Ali ravnatelj Damir Bobić vjeruje da će i ove godine biti jednako: – Koncert otvaranja je spektakularan, a Mađarska je osigurala najbolje što ima. Jako im je stalo i zaista sam iznenađen koliko su i kako promovirali Barokne večeri u Mađarskoj. Festivalu su dali ogroman značaj na državnoj razini. Promocija u Mađarskoj je bila najbolja u povijesti Festivala. Mađarski kulturni Institut je puno pomogao – govori Davor Bobić.

Mađarska na Festival dovodi svoje najbolje izvođače i većim dijelom financira njihov boravak   i programe. 
Mađari su neumorni u promoviranju Varaždinskih baroknih večeri

Mađarska je, očigledno, vrlo ozbiljno shvatila ulogu zemlje partnera. – Oni Baroknim večerima daju značaj koji Festival to zaslužuje. Zemlje partneri su uvijek iznimno fer, ali Mađari još i malo više. Dovode najbolje što Mađarska ima, a ima odlično. Otvaranje će biti vrhunski spektakl. Inače, Mađari imaju iznimno razvijenu kulturu klasične glazbe. Nedavno sam bio u Budimpešti na koncertu orguljaša, koji nastupa i u Varaždinu. Koncert koji traje dva i pol sata je bio u dvorani većoj nego što je zagrebački Lisinski i bio je rasprodan. To je fascinantno – govori ravnatelj Bobić i zaključuje kako to dovoljno govori o tome koliko je država kulturno jaka. Davor Bobić misli da mi Mađarsku ne poznajemo dovoljno i zato je često podcjenjujemo.

On priznaje da ni sam dosad nije pomnije poznavao mađarsku kulturu i nije znao točno što može očekivati, pa se, kad je vidio, čak osjećao posramljen svojim dotadašnjim skromnim znanjem.

Osim glazbom, Mađarska će se predstaviti domaćom gastronomijom i vinima, ali i baštinom te starim obrtima. I dosadašnji partneri su imali takvu praksu, ali Mađari će i u tom segmentu biti izdašniji. Osim u Varaždinu, svoje će delicije predstaviti i u Prelogu.

Politika voli barok

Budžet Festivala je oko dva milijuna kuna koje plaćaju Ministarstvo, Županija i Grad. VBV se sam financira 33 posto

Hvala Bogu pa gradsko politikanstvo i neizglasavanje proračuna – kad je u pitanje došlo financiranje kulturnih i drugih događanja – nije moglo naškoditi Baroknim večerima. Iako od Grada dobivaju više od pola milijuna kuna, njih, kao nacionalni festival, financira i Ministarstvo, ali i Županija. Od svih državnih festivala Barokne večeri imaju najveći udio samofinanciranja, više od 33 posto. Za usporedbu, Dubrovačke ljetne igre same ulažu 22 posto novca. – Budžet je oko dva milijuna kuna, od čega 750 tisuća daje Ministarstvo kulture, 570 tisuća Grad i 175 Županija, dok ostatak dajemo sami. Veliku ulogu tu igra Klub mecena – nabraja. Jasno da bi pola milijuna kuna bio veliki minus, ali Davor Bobić i njegova ekipa su naučeni ništa ne prepuštati slučaju, pa se za sve eventualne nezgode unaprijed pripreme. A znaju da u Hrvatskoj, kad je novac u pitanju, nije ništa sveto, pa si za svaki slučaj pripreme B varijante.

Vrlo je vjerojatno da će Barokne večeri uskoro u Varaždin privući ne samo Europu nego i svijet. Kulturnjaci i diplomati dalekih zemalja već su kontaktirali Koncertni ured za moguću suradnju. Posebno su uporne Argentina, Kuba, SAD i Japan.

Održavanje Baroknih večeri nije nikad, u ovih 47 godina, došlo u pitanje. Ni zbog novaca, ali niti – što se moglo očekivati – zbog politike. Barokne večeri su preživjele sve režime u pola stoljeća. Štoviše, političari svih Vlada – i vlast, kao i oporba – voljeli su se pojaviti na koncertima otvaranja u varaždinskoj katedrali. – Približava se 50. obljetnica i čak se iz svijeta dive kako smo uspjeli toliko opstati – zaključuje.

Zlata vrijednim smatra savjet svog prethodnika, osnivača Varaždinskih baroknih večeri, legendarnog maestra Vladimira Kranjčevića: Novaca nikad za kulturu neće biti dovoljno i moraš biti ustrajan.

Davor Bobić je poslušao maestra i još prije otvaranja 47. sprema 48. Barokne večeri. Sigurni smo da su već dogovoreni i aranžmani za veliki, 50. rođendan, ali pustit ćemo da to ostane iznenađenje. Zasad.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
Varaždin (prije 11h 52min)

Subota
18.11.2017
-2°C   8°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Nedjelja
19.11.2017
-3°C   5°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Ponedeljak
20.11.2017
-3°C   9°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Utorak
21.11.2017
2°C   7°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
EUR 7.536363 7.559036 7.581674
CHF 6.494013 6.513555 6.533087
USD 6.450781 6.470189 6.48963
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 8.484859 8.510421 8.535919
JPY 5.693464 5.710598 5.727705
CAD 5.089887 5.105219 5.120537

Prijava