Povežite se s nama

Kultura

Krunoslav Kruljac objavio 3 knjige o 3 teme u 3 formata i u 3 boje tiska!

Objavljeno:

- dana

UZ MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Krunoslav Kruljac pisanjem se bavi više od četiri desetljeća. Do mirovine uglavnom je pisao kao novinar, no sada je pravi autor, publicist, „vlasnik“ triju knjiga.  

– Davno sam pročitao da se piscem postaje tek nakon tri napisane knjige, i sada se mogu time pohvaliti – kaže. 
Ali nisu to bilo kakve knjige; svaka je drugačija po odabiru teme, formatu i – boji tiska! Kolege se razumiju, pa ćemo i ovaj intervju s Krunoslavom Kruljcem odraditi prigodno: u samo tri pitanja i tri odgovora!

– Poštovani kolega, idemo redom: prva knjiga, ona u smeđem tisku?
– „Galerija poznatih“ je iz 1993. godine. To je zbirka mojih javnih intervjua koje sam u kazališnoj Europa-mediji vodio kao ciklus prvoga pravog talk-showa na našim prostorima. Tada sam ugostio elitu naših poznatih osoba, vodeći brigu da su vezane uz naš Varaždin! Ovom prilikom spomenut ću samo pokojnog Arsena i njegovu Gabi. Malo je poznat podatak da je njihova veza počela u Cerju Nebojse, kada ih je pozvala Marija Rožman, veliki glazbeni talent, i Arsen i Gabica su se tamo „spanđali“! Nota bene, prvi suprug Gabi bio je Stipica Kalogjera, ali prva Arsenova supruga bila je podrijetlom – iz Varaždin Brega!

– Druga knjiga – u zelenom tisku! Logično, bavila se nogometom: najvećim uspjehom NK Varteks…
– Jednog jutra, prije 5 godina, probudio sam se i sinula mi je pomisao: dogodine će biti punih pola stoljeća od najveće utakmice NK Varteks. Dakako, bilo je to polufinale jakoga jugoslavenskoga Kupa, kada je Varteks 5. ožujka 1961. pobijedio europsku veličinu, Hajduk, predvođen Bajdom Vukasom, s 2-0. Varteks se plasirao u finale, gdje je poražen od Vardara, ali to je uspjeh za sva vremena. Pišući knjigu otputovao sam u Split, uspjevši pronaći šestoricu živih Hajdukovih igrača: Cuzzija, Šenauera, Papeca… Naravno i šestoricu preostalih Varteksovih veterana… U samo par godina od objave te knjige mnogih od njih više nema: ali drago mi je da će živjeti i preko moje knjige.

– Treća knjiga (i nedavno smo o njoj pisali, i s pravom je hvalili) zove se „Jagode na bunkeru“. Tema: Varteksovo naselje. Tisak: jagodasta boja?!
– To je kronika Varteksovog naselja, u kojem sam bio „kuhan i pečen“, i mislim da sam odao dug vlastitom djetinjstvu i naselju iz kojega sam potekao. Kako već i starimo, uvidio sam da se bolje sjećam stvari koje sam doživio kao petogodišnji dječak nego onoga što sam jučer ručao… No, malo samoironije ne škodi, zar ne?! Ponosan što sam uspio, kažu stručnjaci i čitatelji, ocrtati cijelu povijest toga varaždinskoga kvarta, koji je bio po svemu različit: Varteksovo naselje bilo je i predgrađe i središte, i ruralna i urbana sredina, prebivalište i vrhunskih intelektualaca i „vrhunskih“ vucibatina. Pozitivnim odazivom čitatelja zbilja sam ostao „paf“ – i to mi je silna satisfakcija. A to što sam knjigu dao otisnuti u boji jagoda… priznajem, malo sam pogriješio. Čak i oni mlađi su imali poteškoća s čitanjem, a kamoli moja ciljana publika – doajeni Varteksovog naselja… I zato ću…

– Čekaj, Kruno, da ubacimo i četvrto pitanje?! Najavljuješ i četvrtu knjigu?
– Moguće. Za 75. rođendan. Za „dijamantni pir“. Bez brige: bit će, napokon, u crno-bijelom tisku… Malo za promjenu! Mogao bih još probati sa žutim tiskom, ali žutilo ne volim!

A na koncu još malo zabave: znajte, dragi čitatelji, da sam ovaj tekst, simbolički, tempirao na točno 3333 slovna znaka…
 

Izvor:
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje