Povežite se s nama

Kultura

Pogledajte “Pozdrave iz Remetinca”, a i “Krtice”

Objavljeno:

- dana

Komedija

Šesti “Tjedan smijeha” Kerekesh teatra, koji se u varaždinskom HNK-u održava od 20. do 29. ožujka, publici će ove godine u deset dana ponuditi 14 predstava i 17 izvedbi. Festival, čiju okosnicu čine autorske komedije Ljubomira Kerekeša na varaždinskom kajkavskom jeziku, u Varaždin dovodi i nagrađivane predstave profesionalnih i nezavisnih kazališta.

– Na programu Tjedna smijeha sve su predstave Kerekesh teatra, Teatar Exit nastupit će 26. ožujka s predstavom “Sutra (ni)je novi dan”, Kazališna skupina Gemišt 20. i 28. ožujka izvest će “Pozdrave iz Remetinca” s Vidom Balogom i Davorom Dretarom Dreletom, Kazališna družina Glumci u Zagvozdu u koprodukciji s HNK-om u Zadru 21. ožujka će odigrati predstavu “Istina”, Zorin dom iz Karlovca predstavit će se 28.ožujka s predstavom “Zlatne rukavice”, dok će varaždinski HNK 27. ožujka izvesti “Bogi Ivač znova” – najavio je Jan Kerekeš na konferenciji za novinare. Njegov otac Ljubomir Kerekeš je istaknuo da su Festival pokušali dovesti do utjecajnog događanja na kazališnoj sceni.

 

Za djecu će biti izvedene dvije predstave, “Čudesna šuma” i “Grimmix”

“Tjedan smijeha” tradicionalno završava premijerom, pa ni ove godine neće biti drukčije. U nedjelju 29. ožujka će premijerno biti prikazana predstava “Krtice” Kerekesh teatra, koja govori o domaru koji na nogometnom terenu ima velikih problema s krticama. Jan Kerekeš će odigrati više od 10 likova i pokušati napraviti sve da se riješi krtica, a u tome mu pomaže čak i “policajac z Mača”.
Za najmlađu publiku bit će izvedene predstave “Čudesna šuma” – u dva termina 29. ožujka – Kazališta Tvornica lutaka te “Grimmix” Kerekesh teatra.
Sve večernje predstave i predstave za djecu i mlade igrat će se na velikoj pozornici HNK, dok će cabaret predstava “Pozdravi iz Remetinca” biti odigrana u klubu “Europa media” i to dva puta. Cijena ulaznice za sve večernje predstave je 50 kuna, za “Čudesnu šumu” 15 kuna, za “Grimmix” 25 kuna, dok je cijena ulaznice za “Pozdravi iz Remetinca” 60 kuna uz besplatno piće.
“Veselimo se izazovu da opravdamo euforiju za kazalištem smijeha i komedije. Nadamo se i priželjkujemo da će ove godine interes biti isti kao prošle godine, a možda i veći”, rekao je Ljubomir Kerekeš.

“Od Grada i Županije ni lipe”

– “Tjedan smijeha” je u šest godina postojanja postao najposjećeniji varaždinski festival nakon Špancirfesta – rekao je Ljubomir Kereš i naveo da broj gledatelja raste, tako da ove godine očekuju njih više od 5.000. – Od Grada i Županije nismo dobili niti lipe. Ne prepoznaju naš festival kao odlično primljenu kazališnu manifestaciju, što je čudno za grad koji je pretendent za Europsku prijestolnicu kulture. Festival se održava zahvaljujući sponzorima i prodaji ulaznica – ustvrdio je Ljubomir Kerekeš.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje