Povežite se s nama

Kultura

Proslava trećeg rođendana

Objavljeno:

- dana

Rođendanski tjedan kina Galerija

Povodom svog trećeg rođendana, u kinu Galerija prikazuje se bogat i raznovrstan filmski program kojim jedno od najboljih nezavisnih kina u Hrvatskoj, obilježava svoje djelovanje.

Održava se i akcije “kupi kino stolicu” s kojom VANIMA želi uz pomoć svoje djelatnosti pružiti Varaždincima još bolji i ljepši ugođaj gledanja filmova u kinu. Akcija ide pod sloganom “ne idem u kino zbog kokica”  –  “Ne idem u kino zbog kokica” kako bi naglasili kulturni i umjetnički programski aspekt kina Galerija koje svoj program bazira na kvalitetnim filmovima, filmovima koji nemaju popularistički i komercijalni impuls te tako bi skupili novac za nove kino stolice. Aktualna je i parola“idem do kina bez benzina”.

Ne idem u kino zbog kokica

U prodaju kreći i promotivne majice “ne idem u kino zbog kokica”, po cijeni od 50 kuna. Akciji za kino stolice možete pomoći i tako da “kupite kino stolicu”, tj. kupite godišnju iskaznicu kina Galerija s kojom ostvarujete besplatan ulaz na sve projekcije u tekućoj kino sezoni – rujan 2015. – kolovoz 2016. Godišnja iskaznica, tj. “kino stolica” košta 200 kuna.

Kino Galeriju pod vodstvom VANIME službeno je otvoreno prije točno tri godine – 27. listopada 2012. na Svjetski dan audiovizualne baštine, filmom Damira Čučića Pismo ćaći, u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, tadašnjim pobjednikom Pule. Kontinuirano radi već tri pune sezone i imalo je više od 25.000 gledatelja. Profiliralo se u jedno od boljih nezavisnih kina u Hrvatskoj, prikazujući nezavisni filmski program s konceptom i naglaskom na kvalitetne europske i hrvatske filmove svih rodova.

Kino Galeriju pod vodstvom VANIME službeno je otvoreno prije točno tri godine – 27. listopada 2012. na Svjetski dan audiovizualne baštine,

 

Uz filmove u kinu se održavaju i edukativni programi za vrtiće i osnovne škole, a u predvorju je otvorena galeriju za mlade neafirmirane umjetnike – MUGI u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb. Kino je član europske organizacije ECFA koja brine za kvalitetan program filmova za djecu, svjetske mreže neovisnih kina – CICAE, a suosnivač i član Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže. VANIMA je korisnik prostora bivšeg kina Gaj, a uz program, zadužena je i za održavanje prostora te cjelokupno financiranje aktivnosti i hladnog pogona.

Digitalizacija

Ove godine kino Galerija je i digitalizirano te tako sada ima suvremenu kino opremu za prikazivanje filmova. Naime, kino Galerija dobilo je 250.000 kuna od Ministarstva kulture za digitalizaciju koju je pomogao i Grad Varaždin uočavajući važnost očuvanja nezavisnih gradskih kina kao epicentra urbanog, suvremenog i društvenog života jednog grada.

Kino je uvelo i novi sustav prodaje karata koje je sponzorski izradila “Sfera 8 IT” iz Varaždina. 

Rođendanski tjedan

Rođendanski kino tjedan započeo je filmom filmom Rakijaški dnevnik, također Damira Čučića u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, zanimljivim dokumentarno-eksperimentalnim filmom koji je napravljen, iskonstruiran na audio zapis. Film je dobio nagradu na ovogodišnjoj Puli za najbolju obradu zvuka, Prikazani su filmovi film Moj zanat o legendarnom Arsenu Dediću, film Mladena Matičevića Moj zanat, Ničije dijete, Vuka Ršumovića koji je lani osvojio Veneciju i dobio nagradu publike, FIPRESCI i FEDORA . Riječ je o filmu koji je , uz Zvizdanai Ti mene nosiš u utrci za “europskog Oscara”. Nedjelja je bila posvećena djeci uz film Hotel Transilvanija 2, najnoviji animirani hit.

U utorak, 27. listopada, na Svjetski da audiovizualne baštine u kinu je prikazan klasik hrvatske kinematografije Tko pjeva zlo ne misli.

Dan kasnije, na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci obilježava se u pedesetak zemalja svijeta, pod istim vizualom koji svake godine napravi jedan drugi animator svjetskog glasa.Uz slobodan ulaz prikazivati će se najbolji hrvatski animirani filmovi iz sezone 2014./2015.

Na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci, slavi se Međunarodni dan animacije, koji obilježava pedesetak zemalja svijeta

Međunarodni dan animacije

Međunarodni dan animacije obilježit će se u Varaždinu besplatnom projekcijom najboljih hrvatskih animiranih filmova u četvrtak, 29. listopada u 19.30 u kinu Galerija. U devedeset minuta Varaždinci će imati prilike vidjeti 13 kratkometražnih animiranih filmova od kojih su neki tek završeni pa još nisu ni krenuli na turneju po festivalima. Međunarodni dan animacije organizira ASIFA Hrvatske, ogranak svjetske ASIFA-e koja je osnovana 1961. godine u Cannesu, a danas ima ogranke diljem svijeta, na svim kontinentima.

 

Sjedište ASIFA-e u Varaždinu

Hrvoje Selec predsjednik, Sandra Malenica potpredsjednica ASIFA-e koja će se iz Zagreba preseliti u Varaždin

ASIFA Hrvatske uskoro seli sjedište iz Zagreba u Varaždin, kako je odlučeno na godišnjoj izbornoj skupštini ASIFA-e Hrvatske. Čim preregistracija završi, voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA Hrvoje Selec preuzet će funkciju tajnika, a Sandra Malenica bit će potpredsjednica. Predsjednica će biti Maša Udovičić iz Luma Filma iz Zagreba, a uz njih članice Izvršnog odbora bit će dosadašnja predsjednica i potpredsjednica ASIFA Hrvatske Vesna Dovniković i Margit Antauer.

Voditelji VANIME zaslužili su ovu čast kontinuiranim ulaganjem u razvoj animacije kroz rad s djecom i mladima tijekom cijele godine, organizacijom i vođenjem radionica za animirani film diljem Hrvatske i svijeta, VAFI festivala i aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima ASIFA-e. 

Ovaj mjesec završava filmom koji najbolje prezentira program kina Galerije – antiutopistička drama Jastog. Prvi film grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa za englesko govorno područje predstavljen je na festivalima diljem Europe, a glavne uloge tumače Colin Farrell i Rachel Weisz. Film je osvojio Nagradu žirija na Cannesu 2015. godine i nominiran bio je za Zlatnu palmu. Prikazuje se u limitiranoj distribuciji u hrvatskim kinima, a u kinu Galerija igra u petak.

Izvor:
Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje