Povežite se s nama

Kultura

Sorbonski Petit chour u srpnju na četiri pozornice u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

DOGAĐANJA

Kad je zbor sveučilišta Sorbonne, pod vodstvom Argentinca Ariela Alonsa, odlučio organizirati hrvatsku miniturneju, rektor prestižnog francuskog sveučilišta za pomoć je zatražio vararaždinsku Glazbenu školu.

– To je izuzetna čast za našu školu i naravno da smo objeručke prihvatili suradnju – rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Davor Matačić. Tako će upravo Varaždinci organizirati turneju četiriju koncerata zbora i orkestra Sorbonne Universités, koji će započeti 1., a završiti 5. srpnja. Visoki pokrovitelji turneje su predsjednici Hrvatske i Francuske, Ivo Josipović i François Hollande, pa je tako glazbena turneja, osim kulturnog, prerasla u diplomatsko događanje.

Grande i Petit chour

Sveučilišni zbor i orkestar Sorbonne Universités ima orkestar i dva zbora – Grand chour, koji okuplja stotinjak studenata, neovisno o fakultetu koji studiraju na Sveučilištu i onaj manji, Petit chour, sastavljen od 60 studenata glazbe. Upravo će Petit chour nastupiti u Hrvatskoj. – Ovaj nagrađivani zbor održava redovnu koncertnu sezonu uglavnom za diplomatske predstavnike u Francuskoj – naglasila je Nataša Maričić, profesorica teorijskih glazbenih predmeta i povijesti glazbe na varaždinskoj Glazbenoj školi. Zbor redovito sudjeluje i na godišnjoj dodjeli doktorata na Sorbonni te dugi niz godina ostvaruju usku suradnju s Conservatoire National de Musique et la Danse de Paris i njegovim studentima kao i brojnim renomiranim francuskim glazbenicima. Glazbeni program im se sastoji od velikih simfonijskih djela, pa sve do djela komorne glazbe s glasovirom ili a capella.
– Na hrvatskoj će turneji zbor zastupati i hrvatske i francuske skladatelje. Izvodit će francuska djela 20. stoljeća dok će od hrvatskih skladbi na repertoaru biti klasična djela hrvatske glazbene baštine – kazala je Maričić.
Prvi koncert održat će se u Zagrebu, potom će studenti Sorbonne nastupiti u Novoj Gradiški i Požegi da bi turneja kulminirala koncertom u Varaždinu 5. srpnja. – Turneja će doprinijeti jačanju veza koje spajaju ove dvije kulture – kazao je Matačić izrazivši nadu u buduću suradnju dviju ustanova.

Diplomatski event

Da nije riječ samo o kulturnom događanju, već i diplomatskom govori i podatak o prijemu koji će se održati kod hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te o ručku u francuskom veleposlanstvu. Prvoga dana početka turneje Sveučilišnog zbora i orkestra Sorbonne Universités sastat će se i rektori zagrebačkog i pariškog sveučilišta.

Besplatan ulaz

Ulaz na sve koncerte je besplatan. S obzirom na to da je u Varaždinu predviđen koncert na otvorenom, u slučaju kiše zbor će alternativno nastupiti u koncernoj dvorani Glazbene škole.

Izvor:
Foto:

Kultura

Filmovi varaždinske Vanime na međunarodnim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su filmovi nastali u produkciji varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima protekle godine neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u Hrvatskoj i u njenom širem okruženju, tako i na brojnim europskim i svjetskim festivalima, uspješan put prošlogodišnje produkcije Vaniminih animiranih filmova po svjetskim filmskim festivalima i smotrama nastavlja se i dalje.

Film „Bastet-Božica mačaka“ čije su autorice Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga našao se tako u službenoj selekciji međunarodnog festivala „Smile“ u New Delhiju, a isto tako je odabran za prikazivanje u konkurenciji međunarodnog festivala CMS u Lucknowu u Indiji. Oba festivala održavaju se sredinom travnja.

Dva Vanimina filma našla su se i u službenoj selekciji međunarodnog filmskog festivala Baloss u Milanu u Italiji. Riječ je o filmovima „Što usta zbore to ruke stvore“ koji potpisuju autorice: Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i Anabela Mlinarić i „Treće oko“ autorice Anabele Mlinarić koji će biti prikazani u sklopu ovog festivala u svibnju u Milanu.

U sklopu internacionalnog, jubilarnog 15. Vafi-Rafi festivala u Varaždinu koncem svibnja i početkom lipnja, u službenoj će konkurenciji biti prikazana četiri Vanimina filma. Bit će to filmovi „Bastet-Božica mačaka“, „Što usta zbore to ruke stvore“, „Oko moje glave“ autora Viga Gulića, Oleksandra Saška Moskalova, Brune Tomašković, Brune Jovan, Kale Šmic, Bernarda Hercega, Klare Nagy i Lovra Ledenka, te film „GPT Meni“, stop animacija koju potpisuju Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i Lucija Kranjčić.

Inače, varaždinski animatori redovno se sastaju nekoliko puta tjedno u svojim prostorima u Preradovićevoj 4 u Varaždinu učeći, zabavljajući se i intenzivno pripremajući nove filmove čije se finaliziranje očekuje do lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Proširena stvarnost novi je dodatak stalnog postava Dvora Trakošćan, a može se iskušati u nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, doživite jedinstvenu kombinaciju WRC Croatia Rallyja i proširene stvarnosti u muzeju Dvora Trakošćan.

Nakon WRC utrke s početnom točkom u Trakošćanu, posjetitelji će imati priliku po prvi puta iskusiti novi dodatak stalnom postavu Dvora Trakošćan – proširenu stvarnost!

U razdoblju od 12 do 15 sati možete iskušati svoje logičke sposobnosti u igri potrage kroz dvorac koja će vas provesti kroz skrivene kutke i otkriti tajne njegove prošlosti.

Nakon toga, u 15 sati održati će se i službeno predstavljanje proširene stvarnosti uz demonstraciju i mogućnost fotografiranja s njom. Ovo će biti prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena i jedinstvenih fotografija u dvorcu Trakošćan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje