Povežite se s nama

Kultura

Uspješan 6. VAFI

Objavljeno:

- dana

VAFI

acionalnog festivala animiranog filma djece i mladih – VAFI prošlo je besprijekorno. Zaključili su to Sandra Malenica i Hrvoje Selec, organizatori ovog festivala koji se od 21. do 26. travnja održao u Varaždinu, a kojem je zemlja partner bila Australija.

– Htio bi zahvaliti svima koji su nas podržali u organizaciji Festivala i nadam se da će to činiti i za 7. VAFI, na kojem će nam zemlja partner biti Izrael – zaključili su organizatori na dodjeli nagrada u nedjelju u palači Herzer, a kojom je i službeno završio ovogodišnji VAFI.

U kategoriji MINI, u kojoj je za nagradu konkuriralo ukupno 27 filmova. nagradu je dobio film “U zemlji male buhe” mališana talijanske škole Don Minzoni koji je nastao po istoimenoj priči Beatrice Allemangne. Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su hrvatski film “Igrač” čakovečke Škole animiranog filma (ŠAF), belgijski “Rođak Bert”, grčki “Dugo nas nije bilo” i ruski “Velika greška”.

Hororu “Ha-ha you’re dead” Varaždinki Ive Šobak i Morane Bunić druga nagrada u kategoriji MAXI

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazana su 34 filma. Statuu VAFI osvojio je film “Fatao i ulica”, koji je u Varaždin doletio čak iz Burkine Faso. Priča o Fatau koji nakon obiteljska svađe bježi u veliki grad, ali tamo nije tako lako kako je zamislio, osvojila je žiri.

Diplome za drugo mjesto u kategoriji MIDI primila su dva hrvatska filma, “Dječak koji je tražio sreću” Foto kino video kluba Zaprešić i “Apokalipsa” koju su radila djeca na 54. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik. Priznanja su otišla i u Tajvan za film “Moj djed je ronilac” te u Poljsku za film “Vrt žica”. 

Među 35 filmova prikazanih u kategoriji MAXI, statuu VAFI dobio je britanski film “Žene radničke klase”, koji potpisuje grupa autora. Film je posveta štrajku rudara iz 1984. godine, a prati ga i istoimena pjesma. Četiri druge nagrade u toj kategoriji otišle su u četiri zemlje. Nagrađen je iranski film “Moje gnijezdo u oblacima Teherana” autora Zeynaba Mohammedija, ali i horor “Ha-ha you’re dead” dviju Varaždinki iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Ive Šobak i Morane Bunić. Priznanja su dobili talijanski “Animacija ćelija” te armenski “Izniman mozak”.

Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodijelili su belgijskom filmu “Pahuljac i 7 patuljčica”, filmu u kojem je kralj šivao kada je padao snijeg, pa je nazvao svoje dijete Snjehuljica. Druge ravnopravne nagrade primili su: talijanski “Stakleni” i “U zemlji male buhe”, grčki “Prekinuti krug”, “Fatao i ulica” iz Burkine Faso te “Z-z zmaj” iz Foto kino video kluba Zaprešić.

Izvor:
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje