Povežite se s nama

Kultura

Večeras će Varaždinom hodati zombiji i divljat će luđaci sa zlatnim motorkama

Objavljeno:

- dana

KRAJ TRASH FILM FESTIVALA

Iako ih je ponovno oprala kiša, trasheri su se i u petak sjajno zabavljali na 9. Trash film festivalu. Večernji koncertni program donio je nastupe festivalskog benda The Fakin Lajsne koji je ponovno dokazao da može stati uz bok najvećim svjetskim rock zvijezdama, a sjajni su bili i D’Elvis iz Zagreba predvođeni Marijem Kovačem koji su još jednom dokazali da je kralj rock’n’rolla još uvijek živ. Bila je to sjajna zabava pod kišobranima.

Borba za Zlatne motorke ušla je u posljednju fazu. Večeras u 20 sati će u Kinu Galerija bit će održana svečana dodjela festivalskih nagrada u sklopu koje će ljubitelji trash umjetnosti moći vidjeti i isječke iz najnovijeg blockbustera Udruge Trash. Zlatne motorke za akcijski, borilački, SF i horror film dodijelit će stručni žiri u kojem su ove godine filmski snimatelj Mirko Pivčević, glumac Frane Perišin i glazbenik Saša Antić, a jednu Zlatnu motorku dodijelit će festivalska publika. Na dodjeli se očekuju i brojni ugledni gosti iz filmskog života.

Ne propustite premijeru srpskog fantasy horrora Mamula

No, prije toga, očekuje nas još puno zabave. Od 10 do 18 sati u Kinu Galerija možete vidjeti posljednje blokove filmova iz konkurencije festivala, a u 18 sati u off programu bit će prikazan film Mamula. Redatelj Milan Todorović stigao je u Varaždin i također će prisustvovati varaždinskoj premijeri filma. Riječ je o fantasy horroru, a priča je to o dvije Amerikanke koje dolaze u Crnu Goru kako bi posjetile starog prijatelja. U želji da malo istraže mjesto, odlaze do obližnje napuštene vojne tvrđave Mamula koja se nalazi na nenaseljenom otoku. Ali ubrzo po dolasku na otok shvate da nisu same te da ih netko želi ubiti. A taj netko će učiniti sve da zaštiti tajnu Mamule koja se čuva stoljećima. Tajnu da nešto opasno vreba u dubinama oko Mamule. Više doznajte u 18 sati u Kinu Galerija.

cijeli dan će raditi na tome da živi izgledaju kao živi mrtvaci

Priča dana bit će međutim zombie walk kojeg Trash film festival organizira u suradnji s Festivalom srpskog filma fantastike. U Varaždin je stigao i sjajni majstor filmske maske Miroslav Lakobrija koji će sa svojom ekipom od 12 do 20 sati u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici pretvarati sve zainteresirane u zombije. Zainteresirani su pozvani da dođu u Varaždinsku kuću obučeni u staru i poderanu odjeću te se maskiraju u svoje najdraže junake iz trash filmova i pomognu u stvaranju nezaboravne trash atmosfere.

I na kraju Električni orgazam
Večernji koncertni program donosi nam nastup kultnog beogradskog benda Električni orgazam s početkom u 20:30 na festivalskoj pozornici na Trgu Kralja Tomislava. Završni party 9. Trash film festivala bit će večeras s početkom u 23 sata održan u caffe baru Lavra, a ne kako je predviđenu u atriju Starog grada. Zbog vremenskih prilika nije bilo moguće ostvariti sve produkcijske uvjete pa su organizatori bili prisiljeni promijeniti lokaciju. Na završnoj zabavi 9. Trash film festivala nastupit će varaždinski DJ dvojac Bad habit i njujorški DJ i producent Adaledge.
Svi programi festivala su besplatni, a više detalja o programu 9. Trash film festivala možete pronaći na www.trash.hr te na facebook mrežnim stranicama festivala.

Izvor: TFF Press
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje