Povežite se s nama

Kultura

Velika gužva na otvaranju izložbe Miljenka Stančić u Zagrebu: izložene i vrlo vrijedne slike iz privatnih kolekcija

Objavljeno:

- dana

Miljenko Stančić u Zagrebu

Gimnastička dvorana varaždinske osnovne škole bila je prvi izložbeni prostor devetogodišnjeg Miljenka Stančića 1935. godine. Ove subote su njegove slike izložene u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara

U međuvremenu je imao niz samostalnih i grupnih izložbi, između kojih i dvije izložbe u Parizu i Bruxellesu. Slike varaždinskog umjetnika tijekom 27 godina aktivnog rada postaju prestižni dio vrijednih kolekcija.

Umjetnički paviljon u Zagrebu izložio je 82 slike Miljenka Stančića u spomen na njegov 90. rođendan i 40. godišnjicu od umjetnikove smrti.

Autorica Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin i nije imala lagani zadatak pripremiti izložbu. Jer nije lako iz bogatog opusa izdvojiti ono što će najbolje predstaviti umjetnika za ovaj veliki jubilej. – Budući da se radi o monografskoj izložbi, izložena su najbolja ulja, kapitalna djela do kojih smo uspjeli doći – rekla je Mirjana Dučakijević. Slike su posuđene iz privatnih zbirki Davora Vugrinca, Nine Horvata i Vladimira Malogorskog te iz varaždinskih i zagrebačkih institucija.

Povratak slika

Desetak izloženih slika suvremena publika dosad nije imala priliku vidjeti. Neke su zadnji put izložene jako davno, a nekoliko djela je donedavno bilo u vlasništvu pariških i belgijskih kolekcionara. – Primjerice, privatni kolekcionar iz Belgije je u berlinskoj aukcijskoj kući prodavao sliku koju je kupio Davor Vugrinec. Tako je djelo hrvatskog slikara vraćeno u Hrvatsku. – priča Mirjana Dučakijević.

Za sedamstotinjak slika se zna gdje se nalaze dok je još je puno je Stančićevih slika u kolekcija diljem svijeta. Suorganizator izložbe, Gradski Muzej Varaždin u svojoj Zbirci Miljenka Stančića čuva stotinjak njegovih djela.

Budući da ova građa još uvijek nema mjesto u stalnom postavu, ova izložba je rijetka prilika da se javnost prisjeti velikih djela prerano preminulog slikara hrvatske moderne.
Ljubitelji Stančićevog slikarstva, njegova djela mogu jedino pogledati na nekoj od rijetkih izložbi jer niti 40 godina od njegove smrti Grad nije našao prikladan prostor za stalni postav velikog umjetnika.

U programu otvorenja sudjelovali su: ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki Stošić, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin i autorica stručne koncepcije izložbe Mirjana Dučakijević. Izložbu je otvorila Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Izvor:
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje