Povežite se s nama

Međimurje

Jesi li ti najosmaš?

Objavljeno:

- dana

“LUMINI ZA PET”

Shopping centar Lumini i 7Plus Regionalni tjednik zajedno traže najosmaša Varaždinske županije kroz projekt “Lumini za 5”. Za ovu titulu mogu konkurirati učenici osmih razreda osnovnih škola iz Varaždinske županije koji su prošli s odličnim uspjehom.

No, u odabiru će se u obzir uzimati i angažiranost u izvanškolskim aktivnostima, vještine, talentiranost, socijalna osjetljivost, društvena odgovornost i pomaganje drugima.

O najosmašu će odlučivati povjerenstvo, a za troje prvoplasiranih Lumini je i ove godine osigurao vrijedne nagrade: najosmaša nagrađuje poklon-bonom u iznosu od 1.500 kuna, drugoplasiranog s 1.000 kuna, a trećeplasiranog s 500 kuna, koje će moći potrošiti u odabranim trgovinama, a najosmaše još dodatno nagrađuju hipermarket Victus, dm, Stadium Bowling, Farmacia, Adidas, Bipa, s.Oliver, Galeb Labor i CineStar.

ANTONIO BAJS

Zovem se Antonio Bajs. Polazim 7. OŠ Varaždin i mislim da sam najosmaš jer sam dobar učenik, volim drugima pomagati u učenju i drugim stvarima također idem na natjecanja. Iz tehničkog sam osvojio 5. mjesto u Varaždinskoj županiji. Treniram nogomet u NK Udarnik.

Ako misliš da si baš ti najosmaš ili najosmašica, napiši (maksimalno 1000 znakova!) zašto baš ti zaslužuješ tu titulu, priloži svoju fotografiju (možeš, ali i ne moraš) i obvezno broj telefona te pošalji na e-mail [email protected]. Podjela nagrada pobjednicima bit će u nedjelju, 14. lipnja, u 19 sati, nakon čega slijedi besplatan koncert Mejaša. Dan prije sve čeka besplatan sladoled.

IVANA HORVAT

“Moje ime je Ivana Horvat. Učenica sam osmog razreda OŠ Visoko. Moje mjesto zove se Vinično. Ponosim se svojim porijeklom i izvornim kajkavskim narječjem, kojim rado i često govorim i pišem. Kada bih sebe trebala opisati u samo jednoj riječi odabrala bih riječ borac, jer sam oduvijek uporna u ostvarivanju svojih ciljeva. Iza sebe imam ozljedu desnog lakta, dvije teške operacije i dugotrajne rehabilitacije. Međutim, sve to nije utjecalo na moja nastojanja da budem odlična učenica, kao ni na moju aktivnost u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima te u lokalnoj zajednici.

Tijekom osnovnog obrazovanja pokazivala sam interes za prirodnu skupinu predmeta. Redovito sam sudjelovala na školskim i županijskim natjecanjima iz kemije, matematike, geografije i ekologije (Državno i Svehrvatsko natjecanje Eko kviz Lijepa naša), a i svoje daljnje školovanje želim usmjeriti prema proučavanju zakonitosti prirodnih znanosti. Želja mi je upisati zagrebačku XVI. gimnaziju (MIOC).

Rado sam sudjelovala i u izvannastavnim aktivnostima koje su mojoj školi brojne. Sudjelovala sam u radu pjevačkog zbora, dramske, folklorne, novinarske i likovne grupe, grupe prve pomoći i Školskog učeničkog kluba „Lipa“. Sudjelujem u dodatnim nastavama iz matematike, kemije, geografije i hrvatskog jezika.
Moja kreativnost i sklonost stvaranju osobito je došla do izražaja u glumačkim izvedbama, likovnom i glazbenom stvaralaštvu. Kao članica dramske grupe sudjelovala sam na nekoliko županijskih smotri dječjeg stvaralaštva LiDraNo, na manifestaciji “Kajkavijada” i Smotri dječjeg duhovnog stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”. Odlično se snalazim na pozornici, a svojim ulogama uvijek iznova mogu nasmijati prijatelje, učitelje, roditelje, pa i stručna povjerenstva koja prate izvedbe. Unatrag tri godine okušala sam se i u glumačkim izvedbama na njemačkom jeziku te sudjelovala u predstavama koje su izvođene tijekom održavanja Theaterspiele u HNK Varaždin.

Najzapaženiji uspjeh u likovnom stvaralaštvu postigla sam na natječaju Hrvatska kulturna baština, kada je moj ručni rad izvedbe svečane haljine od recikliranog materijala predložen za državnu razinu natjecanja. Kao članica Školskog pjevačkog zbora mlađeg uzrasta sudjelovala sam na županijskim, ali i državnim Glazbenim svečanostima mladeži.

Sudjelovala sam u međunarodnom projektu EU u Sloveniji te u e-twinning projektu, gdje sam upoznala kulture i jezike drugih naroda.

U slobodnom vremenu aktivno sudjelujem u radu DVD “Visoko”, pjevam u župskom zboru “Gabrijel” te plešem, pjevam i glumim u sekcijama KUD-a “Braća Radić” iz Visokog. Vrlo sam osjetljiva na nepravde u društvu te ulažem velike napore u to da barem djelomično utječem na njih, jer vjerujem da promjene u društvu počinju od pojedinca. Rado sudjelujem u humanitarnim akcijama koje se organiziraju na području Općine Visoko, kao i u humanitarnim akcijama koje je do sada organizirala moja osnovna škola. Žalosti me stvarnost u kojoj na jednoj strani svijeta ljudi obiluju svim blagodatima, a na drugoj postoji siromaštvo, glad i nemogućnost obrazovanja. Zato sam se odlučila uključiti u sve akcije kojima mogu pomoći tim ljudima. Uključila sam se u humanitarne akcije Solidarnost na djelu, Škole za Afriku, Školski sajam kreativnosti i dobrote, Prikupljanje sredstava i ostalih potrepština za poplavom pogođeno područje Slavonije, Stop nasilju među mladima – UNICEF projekt te akcijama Crvenog križa. Sudjelovala bih u više takvih akcija, ali živim u maloj sredini i to mi je onemogućeno i dosta udaljeno od mog mjesta stanovanja.
Želim biti uspješna, mlada i obrazovana osoba koja će uvijek imati sluha za pomaganje potrebitima! Tek sam na početku toga puta i zato mi poželite sreću!””

MIHAELA SLUNJSKI

Pa evo, zovem se Mihaela Slunjski. Dolazim iz Škriljevca, a već 8 godina učenica sam OŠ Metel Ožegović – Radovan. U školu sam, zbog iznimnog talenta i naprednosti, krenula godinu ranije, pa svoje znanje i vještine mogu prenositi na brata koji ide zajedno sa mnom u razred, ako zapne u učenju. Oko mene su posebno moji suučenici s prilagođenim programom i individualiziranim pristupom, kojima dajem instrukcije i pomažem im u svladavanju nastavnog sadržaja. K meni dolaze i ostali učenici ako imaju nejasnoće. Ja sam sudjelovala, a još i uvijek sudjelujem u mnogim izvannastavnim aktivnostima. Evo nekih: DOD geografija (1. mjesto na županijskoj razini i predložak za Državno natjecanje), DOD njemački jezik, DOD biologija, DOD hrvatski jezik, DOD vjeronauk, likovna grupa, DOD matematika, DOD kemija, njemačka družina “Spaßmacher”, ŠSK, DVD Radovan…. Redovito sudjelujem na stručnim ekskurzijama i festivalima za osnovnoškolce. Ove godine nagrađena sam s čak 4 nagradna izleta zbog uspjeha na natjecanjima. Redovita sam sudionica Dana europskih jezika, Theaterspiele, Otvorenih vrata zagrebačke glagoljaške riznice, radionica njemačkog jezika… Svoje osnovnoškolsko obrazovanje, u svim razredima, završila sam s prosjekom 5,00. Socijalno stanje mi i nije baš najbolje, ali to je zanemarivo jer se puno družim s prijateljima na igralištu okušavajući se u svim sporovima (inače, ovisna sam o sportu) i savjetujem ih o rješavanju njihovih problema. U slobodno vrijeme, osim što se družim s prijateljima, slušam domaću i stranu glazbu jer želim usvojiti naglasak engleskog i njemačkog jezika. Uvijek sam spremna na razgovor i pomoć ostalim učenicima. Rado pomažem drugima u svemu, odgovorna sam i realna, uvijek vesela i pozitivna i zato mislim da bih možda trebala biti najosmaš najbolje županije!

Osmaši iz Ljubešćice

“Mi smo osmaši iz Ljubešćice koji vam, na početku, šalju puno pozdrava. Prijavili smo se na natječaj “Najosmaš” da bismo isprva pokazali da smo nas 23 kao jedno, da ne izdvajamo nikoga i koliko smo, zapravo složni. Otkrit ćemo vam našu malu tajnu. Pošto nam je ovo zadnja godina u našoj OŠ Ljubešćici, odlučili smo napraviti malu proslavu za sve naše učitelje kao zahvalu što su bili s nama svih ovih godina. Možda smo varali, prepisivali na testovima, ali znamo da će nam učitelji to oprostiti sada kada im pripremimo iznenađenje. To je pravi razlog naše prijave na natječaj.

Razred smo koji bilježi velike uspjehe u raznim športsko-rekreativnim natjecanjima, a uz to tu su i mnoga znanstvena natjecanja na kojima smo sudjelovali. Naše djevojke uspješno su se plasirale na županijsko natjecanje u odbojci, dok su naši dječaci sudjelovali u natjecanjima iz odbojke i nogometa. Uz to, uspjesi u rukometu su dosta dobri. Oko 17 učenika u razredu od nas ukupno 23 sudjelovalo je na nekom natjecanju. U natjecanjima znanja sudjelovali smo čak iz 8 predmeta: hrvatskog, engleskog i njemačkog jezika, biologije, kemije, geografije, povijesti i informatike! Usprkos svim tim mnogobrojnim natjecanjima koja za nas predstavljaju veliki uspjeh, svake godine sudjelujemo u solidarnoj aktivnosti “Crveni križ”, prikupljajući potrepštine za one ljude kojima je pomoć najviše potrebna. Skupljali smo stvari, hranu, novac čak i za poplavljena područja u Hrvatskoj, kojih je prošle godine bilo mnogo. Za nas, to je pravi uspjeh. Biti velikodušan, marljiv i dati sve od sebe da bismo pomogli drugima. Uz takve akcije, naša srca su punija i osmijesi na licima veći. Ove godine pridružili smo se našoj općini pri uređivanju okoliša u okolici škole. Sadili smo voćke, cvijeće, uređivali igralište, kupili smeće…

Da ne zaboravimo: imamo najbolju razrednicu, Andreu, koja nam je pravi primjer prave osobe. Uvijek je tu za nas, vodi brigu o nama, uči nas mnogim stvarima. S njom možemo pričati o svemu i ona će nam uvijek dati dobar savjet. Moramo joj zahvaliti za sve lijepe trenutke, mnogobrojne izlete koje ćemo pamtiti kao jedno prelijepo iskustvo i veliku avanturu našeg djetinjstva. Unatoč svađama, svi smo uvijek bili jedni uz druge i znamo da ćemo ovakva velika i dugogodišnja prijateljstva uvijek imati u sjećanju. Moramo napomenuti da smo se kao razred odlično zabavili na koncertima Mejaša u Ljubešćici i da su njihove pjesme jedne od najslušanijih u našem razredu.

Eto, to smo mi! Veseli, zaigrani, zabavni osmaši! Ovih osam godina prošlo je prebrzo, ali unatoč tome mi ćemo svaki trenutak pamtiti još dugo! Nadamo se da ćete nam pomoći u našem naumu organiziranja proslave, pa da imamo jedan predivan trenutak više za pamćenje!”

Vaši osmaši!

Izvor:
Foto:

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska županija i Općina Nedelišće sporazumom utvrdile put prema gradnji nove škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o izgradnji nove škole u Nedelišću, kojim su definirana i pitanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj lokaciji, nadomak sportskog centra Aton.

Međimurska županija zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za idejni projekt, o čemu ovisi način realizacije projekta. Županija se obvezala, sukladno proračunskim mogućnostima, pratiti izgradnju škole, no omjer financiranja će ovisiti o odobrenim novčanim sredstvima.

S obzirom na blizinu Nacionalnog gimnastičkog centra Aton, ovim sporazumom definirana je mogućnost da učenici koriste sportsku dvoranu Atona u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, što će Općina Nedelišće osigurati vlastitim sredstvima, u slučaju da idejni projekt izgradnje škole dobije suglasnost resornog Ministarstva.

Župan Matija Posavec naglasio je da se važnost ovog ulaganja u obrazovanje ogleda i u činjenici da je potreba za novom školom u Nedelišću iskazana još prije 20-ak godina.

– S naše strane smo učinili sve da otvorimo put prema gradnji nove škole, projekta koji bi predstavljao značajan korak naprijed u razvoju obrazovanja u Međimurju i našoj najvećoj općini. Sada je na potezu država, a kada situacija bude jasna, pristupit ćemo realizaciji ovog sporazuma ili pronalaziti nove opcije – rekao je župan, dodavši da je u ovom trenutku jedino sigurno da Međimurska županija neće odustati.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je županu na podršci te izrazio nadu da Ministarstvo neće uskratiti suglasnost: “Gradnjom nove škole ne samo da bismo podigli standard života u našoj općini ulaganjem u jedno od vitalnih područja, već bismo, uz suglasnost Županije i prijenos vlasništva nad objektima stare škole u ruke Općine, dobili vrijedne prostore za naše udruge i javne potrebe.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje