Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna MAGAZIN Kultura stanovanja Odlična Ambienta

Odlična Ambienta

Prošlog tjedna posjetili smo Ambientu, međunarodni sajam namještaja.

Kvalitetno, moderno, prema želji kupca i vrlo pristupačno

POSplus glavni je projekt koji je varaždinski Drvni klaster, poduzeće koje su osnovale članice Drvnoga klastera sjeverozapadne Hrvatske, predstavio na ovogodišnjoj Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, koji se održavao na Zagrebačkom velesajmu.

Moderno i kvalitetno

- Projektom Prvog opremanja stana, koji skraćeno nazivamo POSplus, nastojimo osigurati moderno i ugodno opremanje stambenog prostora svima, a posebno mladim zaposlenim ljudima urbanog senzibiliteta koji prvi put opremaju stan. U tu svrhu, nakon dvogodišnjeg intenzivnog razvoja osmislili smo kvalitetan i moderno oblikovan namještaj i prateću dekoraciju za cijeli stan počevši od predsoblja i dnevnog boravka pa do spavaće sobe, kuhinje i kupaonice - ističe Sandra Hižak, direktorica poduzeća Drvni klaster, koje je Drvni klaster sjeverozapadne Hrvatske osnovao radi komercijalizacije projekata.


Iako se kod izrade namještaja koriste i drugi materijali, masivno drvo okosnica je cijelog programa POSplusa, koji čine hrvatski proizvodi tvrtki Bernarda, Hrast-Export-Puklavec, Kircek, Požgaj Grupa te Sobočan interijeri, a nadopunjuje ih rasvjeta, kao i oprema za "pametni stan" tvrtke Impresum.

Sve je domaće
- Sve je domaće. Neki možda misle da sve što je lijepo mora biti strano, no naši su proizvođači dokaz da nije tako. Nisu ostali u vremenu u kojem je sve sivo, smeđe, rustikalno i slično, već su se odlučili za proizvodnju koja ima boje, koncept dizajn i kvalitetu po povoljnoj cijeni - ističe Jasna Sačić, dizajnerica koja osmišljava interijer i čitav koncept.
Nakon što ponudi prijedloge i ideje za namještaj koji joj se čine aktualni, osnivači Drvnog klastera kreću u proizvodnju.

- Želimo da život u prostoru bude ugodan, pa zato stavljamo naglasak na detalje jer je stan bez detalja kao čovjek bez karaktera. Upravo iz tog razloga, kao i posebnosti svake narudžbe, moguće su prilagodbe našeg namještaja prema ukusima, potrebama i prostoru. Tako je moguće odabrati boje namještaja, kao i veličinu, ali i dizajn jer prema željama kupca dajemo ideje koje se pretvaraju u konačni proizvod - pojašnjava Sačić.

Ovakav pristup opremanju stana, kako naglašava Hižak, ima nekoliko prednosti.
- Osim izuzetno kvalitetnih proizvoda, kupac dobiva namještaj po svojem ukusu i to po jako pristupačnim cijenama jer stiže izravno do njega iz tvornica. Tu je i besplatna usluga projektiranja i dizajna interijera. Namještaj se dostavlja i montira u stanu po sistemu ključ u ruke, a ništa se dodatno ne plaća. Čak i čistačica dolazi počistiti. A budući da se sve dobiva na jednome mjestu, ne može se dogoditi da neki dio namještaja nije usklađen s ostalima. Uz to, osigurali smo i dugoročno financiranje - ističe Hižak.

Kamin u kamenu, električni, prijenosni...

Izložbeni prostor tvrtke Kamini Hoyan, vodećeg hrvatskog proizvođača kamina, na sajmu Ambienta uvijek potiče veliki interes posjetitelja jer su kamini estetski i funkcionalni element prostora koji svatko želi u svojem domu.

Kamin u bihacitu
Posebno se to vidjelo ove godine kada su Kamini Hoyan u zanimljivo uređeni štand smjestili ekskluzivni kamin koji je cijeli obložen mozaikom od prirodnog kamena bihacita. Ovakva otmjena obrada ploha sve je popularnija u uređenju interijera, pa je čest upit samograditelja je li moguće naručiti elemente od mozaika za oblaganje zidova u samostalnoj izvedbi. Kamini Hoyan reagirali su na zahtjeve tržišta i pripremili tipske elemente za jednostavnu ugradnju ovih elemenata.
Druga osobitost na ovogodišnjem izlaganju je kolekcija kamina i peći francuskog proizvođača Brisacha. Ovi metalni kamini vrlo jednostavnog i skladnog dizajna namijenjeni su suvremenim prostorima gdje će vizualno dominirati i unijeti dah elegancije i topline.

Električni i prijenosni
Za ljubitelje kamina koji nemaju preduvjete za ugradnju klasičnog kamina na drva, Kamini Hoyan nude poseban proizvod: električne kamine britanske tvrtke Burley. Osim vizualne ugode, električni kamin može ponuditi toplinu i udobnost tradicionalnih kamina bez dugotrajne pripreme vatre, čišćenja pepela i bez energetskih gubitaka, u skladu s ekološkim trendovima.

Žar prave vatre na štandu je ostvaren plamenom prijenosnih kamina na bioetanol. Bioetanol je gorivo biljnog porijekla koje gori stvarajući lijepe plamenove, ali ne dimi niti proizvodi pepeo. Njegovim sagorijevanjem proizvede se mala količina CO2, što je jednako količini izgaranja dvije svijeće i vodenoj pari koja je često poželjna u našim suhim interijerima.
Osim što smo uživali u prizoru kamina na štandu Kamina Hoyan, dobili smo mnoge informacije iz svijeta kamina.

Pospanku Mobil Optimum

Za jastuk s oprugama, novitet kakvog nema ni na domaćem, a vjerojatno ni drugim tržištima, tvrtka Bernarda na ovogodišnjoj je Ambienti dobila zlatnu plaketu Mobil Optimum za razvoj i primjenu novih materijala.

Držanje i prozračnost

Koliko god za dobro spavanje znači kvalitetan madrac, odnosno podloga kreveta ispod madraca, stručnjaci u Bernardi upozoravaju da je isto toliko važan i odgovarajuć jastuk. Upravo zbog toga razvili su novu vrstu jastuka koji su nazvali Pospanko. Riječ je o patentu koji je u fazi zaštite na europskom tržištu gdje, prema sadašnjim spoznajama, nema sličnog proizvoda.

- Prvi smo u jastuk ugradili spiralne poliuretanske opruge koje osiguravaju primjereno držanje vratne kralježnice, što znači da vrat tijekom spavanja nije u zraku, odnosno bez potpore, ali isto tako nije neprirodno ukošen u odnosu na ostatak tijela. Upravo zbog toga naš jastuk ima dvije opruge različitog promjera kako bi se što bolje prilagodio spavačima. Osim udobnog držanja vrata i glave, opruge kod jastuka, kao i kod madraca, najbolje osiguravaju prozračnost - doznajemo od Bernarde Cecelja, vlasnice i direktorice renomiranog proizvođača madraca i kreveta iz Pušćina.

Ponovljeni uspjeh

U poduzeću su ponosni što su ponovili prošlogodišnji uspjeh kada je zlatnu medalju osvojio njihov madrac Sportivo, tim više što se na 37. međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije predstavlja 450 izlagača, od čega gotovo polovica iz inozemstva.

- I ove smo godine među našim madracima izložili i nagrađeni Sportivo kako bismo pokazali da taj naš proizvod nije napravljen samo radi nagrada, nego da je zaživio na tržištu, kako domaćem, tako i stranom. Zbog aktualnih prilika, svi se danas više oslanjamo na izvoz, koliko god to možemo i znamo. Naime, uspjeh u inozemstvu puno ovisi o samom poduzeću. Ne može Vlada doći svakome u poduzeće te dirigirati što će se i kako raditi. Tvrtke moraju same pokazati svoju kreativnost i inovativnost, bez čega nema uspjeha - ističe Cecelja.
Da bi bili u korak s trendovima u industriji namještaja, a ponekad i ispred njih, stručnjaci iz Bernarde redovito posjećuju Pariz, Milano i Köln gdje se održavaju najvažniji sajmovi u toj industrijskoj grani.

- Tu pratimo i učimo, ali i promoviramo vlastite proizvode. Naša poduzeća imaju snage i pameti, ali nam nedostaje prodornost i fleksibilnost. Previše smo inertni, zbog čega bi rijetki stvarali. Većina bi samo kupovala i proizvodila - upozorava Cecelja dodavši kako je vrlo ponosna na proizvode svojeg poduzeća i dobivene nagrade.

Patinirane stolice i stolovi otvorili vrata Francuske i Velike Britanije

Mundus, jedan od najvećih domaćih proizvođača namještaja, na ovogodišnjoj se Ambienti predstavio uglavnom sjedećim garniturama te stolovima i stolicama. Iako je izložio i suvremena rješenja, osobito sjedećih garnitura, glavninu izložaka ipak je činio namještaj od savijenog drveta, poglavito stolica i stolova iz tzv. Thonetovog programa, koji su na određeni način postali zaštitni znak ove varaždinske tvrtke osnovane daleke 1892. godine od kada neprekidno radi.

Patiniranje
- Dio izloženih proizvoda iz programa arhitekta Michaela Thoneta, koje već više od sto godina proizvodi Mundus, oplemenjeni su sada novom tehnologijom. Riječ je o patiniranju proizvoda zahvaljujući čemu novi klasični stolac ostavlja dojam starog senzibilnog proizvoda - rekao nam je Ratko Novak, voditelj tuzemne prodaje u Mundusu govoreći o novitetima u ponudi ovog poznatog proizvođača namještaja s iznimno bogatom tradicijom.
U Francuskoj se, kako dodaje, namještaj patinira već godinama, zbog čega je njihova proizvodnja namještaja u tom segmentu u samom vrhu.
- Mundus je jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja primjenjuje tehnologiju patiniranja u proizvodnji stolaca i stolova. Takvi proizvodi idealni su za opremanje ugostiteljskih i drugih objekata u kojima se želi stvoriti ozračje prošlih vremena, odnosno koje se želi urediti u retro stilu. Upravo zbog toga postali su hit u mnogim zemljama diljem svijeta jer retro stil stvara dojam klasičnog i u novim ambijentima - veli voditelj tuzemne prodaje u Mundusu.

Povećan izvoz
Zahvaljujući i ovom novitetu, Mundus je uspio povećati izvoz, osobito u Francusku i Veliku Britaniju, čime je dijelom nadoknađen pad prihoda na domaćem tržištu gdje je prodaja rasla u godinama prije recesije, ali je opet pala kada je počela kriza.
- Dosta smo izvozili i u SAD, no nakon što je pala vrijednost dolara, prestali smo jer jednostavno nije bilo računice. Zapravo, ostali smo poslovati samo s najvećim američkim kupcem. No sada kada je dolar porastao, ponovno smo sklopili poslove s dijelom starih, a dijelom novih kupaca - veli Novak.

Danas Mundus izvozi oko 95 posto stolica i stolova, i to najviše u Francusku, Englesku i Mađarsku. Njegovi proizvodi mogu se kupiti na pet kontinenata, pa i u dalekom Japanu u koji je izvoz trenutno nešto manji u odnosu na ranija razdoblja.
- Budući da se u Hrvatskoj osjeća pad kupovne moći građana, uglavnom smo se usmjerili na opremanje objekata poput hotela, škola, bolnica i tome slično. Zadnje dvije godine, doduše, manje se grade novi hoteli, ali zato isporučujemo onima koji obnavljaju svoj namještaj. Uz to, opremili smo nekoliko bolnica, poput KB Rebro, zatim učeničkih i studentskih domova te kampusa, kao što je sveučilišni kampus u Rijeci gdje dovršavamo isporuku namještaja za učionice i predavaonice - veli voditelj tuzemne prodaje u Mundusu koji u Hrvatskoj ima desetak vlastitih trgovina.

Raste izvoz parketa Lipe te stolova i stolica Bora

Nizom atraktivnih kutnih garnitura, stolica i stolova, kao i bogatim izborom parketa od punog drveta, na Ambienti su se predstavile novomarofske tvrtke Bor i Lipa, koje su i ranijih godina imale zapažene nastupe na tom najvećem domaćem sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

Izvoz kao spas od krize
Lipa se i ove godine predstavila svojim parketima, kako klasičnim, tako i lamel parketom od hrasta, javora, bukve i bagrema, dok se Bor predstavio visokim finalnim proizvodima u drvnoj industriji po kojima je poznat i izvan granica naše zemlje, a to su stolovi, stolice i kutne garniture od punog drveta, iverice i furnira.

- Danas izvozimo više od 90 posto proizvodnje u našim objema tvornicama, dakle, i što se tiče parketa, i što se tiče namještaja. Upravo nas je to spasilo u ovim trenucima krize u kojima smo uspjeli zadržati prihode ponajviše zahvaljujući izvozu prema kojem smo usmjerili gotovo cjelokupnu našu proizvodnju - doznajemo od Damjana Meštrića, voditelja projekata organizacije i razvoja u obje novomarofske drvoprerađivačke tvrtke.
Prije krize, kako dodaje Meštrić, od ukupne novomarofske proizvodnje namještaja polovica je završavala na domaćem, a polovica na stranom tržištu.

Ista zaposlenost
- Kada je domaće tržište osjetno palo uslijed recesije i krize, vrlo smo se brzo organizirali i uspjeli naći nova tržišta u inozemstvu, zahvaljujući čemu smo zadržali prihode iz ranijih godina - veli Meštrić naglašavajući kako je s obzirom na okolnosti veliki uspjeh zadržati prihode i kupce, a time i zaposlenost.

Međutim, kako upozorava, zbog jake kune odnosno sadašnjeg tečaja rezultati nisu onakvi kakvi bi trebali biti.
- Obje tvrtke godišnje izvoze proizvode u vrijednosti od deset milijuna eura. Stoga kada bi kuna oslabjela za samo pet posto, za nas bi to značilo dodatni prihod od pola milijuna eura. Ako se ne želi korigirati tečaj, onda bi država mogla izvoznicima nadoknaditi razliku precijenjene kune zbog koje imamo smanjene prihode jer su nam svi troškovi u domaćoj valuti koja je stabilna, dok rastu troškovi repromaterijala, energije i drugog - upozorava Meštrić.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
 (prije 17 sata 37 min)

Srijeda
20.08.2014
17°C   19°C

 (upravo objavljeno)

Četvrtak
21.08.2014
15°C   18°C

 (upravo objavljeno)

Petak
22.08.2014
14°C   20°C

 (upravo objavljeno)

Subota
23.08.2014
12°C   19°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.26757 6.286429 6.305288
EUR 7.588146 7.610979 7.633812
USD 5.686134 5.703244 5.720354
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 9.468613 9.497104 9.525595
JPY 5.538389 5.555054 5.571719
CAD 5.217731 5.233431 5.249131

Prijava