Povežite se s nama

Međimurje

Uhvatite se ukoštac s vrućinom i sparinom te izbjegnite toplinski udar

Objavljeno:

- dana

LJETO U PUNOM JEKU, VRUĆE JE

Nakon prošlotjednog kratkotrajnog osvježenja, ponovno su temperature na oko 30 stupnjeva Celzijevih.

Budite spremni i informirani kako biste izbjegli pretjerano zagrijavanje tijela koje može dovesti do toplinskog udara, posebice kod srčanih bolesnika, djece, trudnica, starijih osoba i kroničnih bolesti kao što su dijabetes i mentalna oboljenja. Osnovna stvar je izbjegavati boravak na izravnom suncu između 11 i 17 sati. Pijte dovoljno tekućine i rashladite tijelo mlakim tuševima. Korisne savjete možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gutljaj po gutljaj

Liječnici savjetuju izbjegavanje alkohola, kofeina i gaziranih pića te jako rashlađenih napitaka. Nude vrlo jednostavan savjet kojime možete izbjeći dehidraciju organizma. Odrasli bi trebali svakih jedan do dva sata piti razrijeđeni sok kao što je limunada, a djeca neka piju svakih 15 do 20 minuta po jednu do dvije žlice soka ili gutljaj obične vode. Tekućinu treba piti tijekom cijelog dana, a ne čekati osjećaj žeđi. Jedite češće, ali manje i lagane obroke bez pretjeranih proteina i masnoća. Najbolje je konzumirati hranu u što tekućijem stanju poput rashlađenih juha ili voćnih “smoothija” i sve vrste salata.

Rashladite tijelo tuširanjem mlakom vodom ili se omotajte mokrim ručnikom. Stavite djeci mokre ručnike na ruke i noge. Prilikom izlaska iz kuće nosite odjeću od laganih, prirodnih materijala svijetlih tonova. Obvezno zaštite glavu kapom ili šeširom širokog oboda i nosite sunčane naočale. Ne možete li rashladiti svoj dom, provedite nekoliko najtoplijih sati u danu u nekoj hlađenoj javnoj zgradi.

Zaštitne kreme

Izbjegavajte naporan fizički rad. Morate li baš nešto fizički raditi, obavite to rano ujutro do 8 sati ili navečer poslije 20. 
Zaštite kožu kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja. Djecu mažite sredstvima s faktorom zaštite većim od 30. Lijekove držite u hladnjaku, a u slučaju vrtoglavice, slabosti, glavobolje i osjećaja jake žeđi što prije otiđite u rashlađeni prostor, popijte vode ili razrijeđeni sok. U slučaju da vam je i dalje loše, pozovite pomoć.

Rashladite dom

Tijekom dana idealno bi bilo držati sobnu temperaturu ispod 32° C, a noću ispod 24° C.
Spustite rolete da biste spriječili ulazak toplog zraka u dom, a uvečer otvorite prozore da bi ušao svjež noćni zrak
Pripremajte jednostavna jela sa što manje kuhanja, poput salata. Koristite što manje električnih uređaja. Perilicu za suđe i rublje palite u večernjim satima.
Imate li klimauređaj, podesite ga tako da temperatura ne bude niža od 7° C od vanjske.
Ventilatori mogu pomoći bržoj izmjeni zraka u večernjim satima, ali neće puno koristiti pri dnevnim temperaturama iznad 35° C.

Izbjegavajte boravak na izravnom suncu između 11 i 17 sati

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje