Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna MEĐIMURJE Alkohol je najčešći “okidač” u napadima na policajce, ove godine devet takvih slučajeva

NA DUŽNOSTI

Alkohol je najčešći “okidač” u napadima na policajce, ove godine devet takvih slučajeva

“U Murskom Središću, u Ulici Sitnice, 40-ogodišnji muškarac fizički je nasrnuo na policijskog službenika Policijske postaje Mursko Središće.

Naime, prilikom postupanja prema dojavi o obiteljskom nasilju te izdvajanja nasilnika iz obitelji i potom njegova privođenja na kriminalističko istraživanje, rukom je udario policijskog službenika.”

Jednaki scenarij

Ovo je jedan od ukupno devet primjera napada na policijske službenike koji su se u prvih osam mjeseci dogodili na područjima policijskih uprava međimurske i varaždinske. Srećom, u ovim slučajevima policajci nisu teže ozlijeđeni. No, to ne umanjuje rizik s kojim se policijski službenici gotovo svakodnevno susreću u obavljanju svojih dužnosti.

Svi policijski službenici opremljeni su i obučeni za uspješnu obranu od napadača

– Najčešće napadi na policijske službenike događaju se prilikom intervencija povodom dojava građana o narušavanju javnog reda i mira, odnosno dojava o nasilju u obitelji. Napadači su najčešće u trenutku počinjenja ovih kaznenih djela pod utjecajem alkohola. Alkohol je “okidač” za neželjeno ponašanje, a pod njegovim utjecajem počinitelji se lakše odlučuju počiniti kazneno djelo ili neki drugu kažnjivu radnju – poručuje Radovan Gačal, glasnogovornik Policijske uprave međimurske, na čijem je području ove godine zabilježeno pet slučajeva napada na policiju.

Varaždinska policija pak bilježi jedan slučaj manje, ali je scenarij jednak.
– Policijski službenici najviše su napadnuti prilikom obavljanja policijskog postupanja kod uspostavljanja i održavanja javnog reda i mira, prilikom privođenja, u kontroli prometa, prilikom provjere identiteta nepoznatih osoba, prilikom pružanja asistencija, kod osiguranja javnih skupova, ali i izvan službe – odgovaraju iz PU varaždinske.
Policija poslove obavlja primjenom policijskih ovlasti. Pritom policijski službenik postupa imajući u vidu razmjer između ovlasti koju primjenjuje i svrhe obavljanja policijskog posla.

Policija će primijeniti ovlast kojom se najmanje zadire u slobode i prava čovjeka

– Uvijek će primijeniti policijsku ovlast kojom se u najmanjoj mjeri zadire u slobode i prava čovjeka, a postiže svrha obavljanja policijskog posla. Upotrijebit će uvijek najblaže sredstvo prisile kojim postiže cilj, a prestaje s uporabom sredstava prisile odmah po prestanku razloga zbog kojih je sredstvo prisile bilo uporabljeno – objašnjavaju iz policijskih uprava.

Opremljenost

Svi policijski službenici opremljeni su određenim sredstvima prisile koja im omogućavaju uspješnu obranu od napadača. Konkretno, prilikom obavljanja policijskih poslova raspolažu s kratkim i dugim policijskim oružjem, službenom palicom, sredstvom za vezivanje “lisicama”, raspršivačem s nadražujućom tvari, a u određenim situacijama sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima mogu se za odbijanje napada, odnosno za svladavanje napadača, koristiti i uređaji za prisilno zaustavljanje motornog vozila, službeni psi, posebna motorna vozila, kemijska sredstva, uređaji za izbacivanje vode, razna eksplozivna sredstva i druga posebna oružja.

– Policijski službenici Interventne jedinice policije, osim spomenute opreme, posjeduju i drugu specijalističku opremu koja je prvenstveno namijenjena za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, odnosno sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima. Ujedno, svaki od policijskih službenika tijekom svog školovanja prolazi specijalističku obuku iz poznavanja borilačkih vještina i rukovanja prethodno nabrojenim sredstvima prisile. Isto tako, svake godine kroz dodatne treninge utvrđuju se i usavršavaju znanja koja su ranije stečena – poručuju iz policije.

Nasilnici u istražnom zatvoru
– Najoštrije osuđujemo svaki napad na policijske službenike. U okviru zakonskih mogućnosti zalažemo se da se počinitelji takvih nedjela odmah procesuiraju. U ovoj godini svi napadači na policijske službenike nakon provedenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu predani su pritvorskim nadzornicima. 
Nakon ispitivanja, a na prijedlog nadležnih državnih odvjetnika, suci istrage Županijskog suda u Varaždinu odredili su im istražni zatvor – otkrio je glasnogovornik Gačal.

Zaštita građana

U slučajevima kada policijski službenici sudjeluju u nekom traumatskom događaju, odnosno nekoj visoko stresnoj situaciji, odmah po događaju pruža im se psihološka prva pomoć. U takve situacije svakako se ubrajaju i napadi na policijske službenike bilo kojom vrstom oružja, oruđa ili tjelesnom snagom, kao i ozbiljne prijetnje.

Napadi na policijske službenike izravno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u nekoj zajednici

– Psihološku prvu pomoć provode voditelji postupaka psihološke prve pomoći u policijskim upravama, odnosno postajama. U Policijskoj upravi međimurskoj trenutno je osposobljeno 14 voditelja postupaka psihološke prve pomoći koji su prošli potrebne edukacijske tečajeve. Voditeljima postupaka psihološke prve pomoći stručnu pomoć pružaju koordinatori, koji su imenovani u svakoj policijskoj upravi, kao i psiholozi MUP-a. Ovisno o težini situacije i traumatskom događaju, u roku od 24 sata do desetak dana od nastalog događaja, provode se i psihološki postupci intervencije u kriznim situacijama te integracije traume, koju provode timovi psihologa MUP-a – otkriva glasnogovornik Gačal.

Psihološka prva pomoć pruža konkretnu pomoć i podršku policijskim službenicima, kao i drugim zaposlenicima koji su sudjelovali u nekoj visoko stresnoj situaciji ili traumatskom događaju, kako bi se lakše nosili s proživljenim traumatskim događajem te im omogućuje brz i kvalitetan oporavak.

– Prvenstvena uloga policije u društvu je zaštita svih naših građana te stvaranje sigurnog okruženja u kojem živimo, stoga napadi na policijske službenike direktno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u nekoj zajednici – zaključuje Gačal.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
Varaždin (prije 11h 8min)

Subota
18.11.2017
-2°C   8°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Nedjelja
19.11.2017
-3°C   5°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Ponedeljak
20.11.2017
-3°C   9°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Utorak
21.11.2017
2°C   7°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
EUR 7.536363 7.559036 7.581674
CHF 6.494013 6.513555 6.533087
USD 6.450781 6.470189 6.48963
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 8.484859 8.510421 8.535919
JPY 5.693464 5.710598 5.727705
CAD 5.089887 5.105219 5.120537

Prijava