Povežite se s nama

Međimurje

Edukacijom, predavanjima i tribinama u Međimurju obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti

Objavljeno:

- dana

PRIGODNO

U razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Prema informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ove je godine naglasak na borbi protiv alkoholizma. Prekomjerno pijenje alkohola u jednoj prigodi ili tijekom vremena može ozbiljno narušiti zdravlje, ono se povezuje s više od 200 bolesti i stanja, te od štetnog djelovanja alkohola nije, zapravo, pošteđen nitjedan organ. Primjerice, Europski kodeks protiv raka u 12 točaka donosi važne poruke o tome što pojedinac može učiniti da smanji mogućnost pojave brojnih vrsta raka. Jedna od točaka odnosi se upravo na konzumaciju alkohola, ističu u Zavodu.

I Međimurje se uključilo u obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Predstavnici Društva “Naša djeca” Čakovec sredinom studenoga su na glavnom čakovečkom trgu predstavili preventivni projekt pod geslom “Budi neovisan i slobodan”. Priključili su im se i službenici Policijske postaje Čakovec, koji su predstavili svoje preventivne aktivnosti.
Predsjednica Društva “Naša djeca” Čakovec Gordana Šoltić Siladi istaknula je desetak ciljeva projekta “Budi neovisan i slobodan”. U sklopu realizacije projekta održane su edukacijske i socijalizacijske radionice u sklopu Dječjeg vijeća u kategoriji ovisnosti te su održane tribine za učenike i djelatnike škola na kojima su predavači bili djelatnici policije i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Projekt financira Lions club Čakovec uz potporu Grada Čakovca.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi bili su vrlo aktivni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: LAG Međimurski doli i bregi

TZ Međimurske županije organizirala je jednodnevno studijsko putovanje u Sloveniju, s fokusom na Laško, destinaciju poznatu po nizu ekoloških i „zelenih“ certifikata što je odličan primjer dobre prakse za dionike ruralnog turizma iz Međimurja.

Na studijskom putovanju sudjelovali su i predstavnici LAG Međimurski doli i bregi, a program je obuhvatio razgled nekoliko inspirativnih primjera održivog turizma.

Prva lokacija koju su sudionici posjetili je bila „Laška hiša“, obnovljena stara kuća u centru naselja koja nudi različite oblike edukacije i povezuje lokalne ponuđače proizvoda i usluga. Zatim je slijedio posjet Turističnoj kmetiji Pirc koja spaja poljoprivredu i turizam već dugi niz godina i nosi nekoliko certifikata. Cjelokupan turizam Laškog razvio se oko lječilišta s dugom tradicijom, odnosno današnje moderne Thermane Laško s čijom pričom i pozitivnim utjecajem u lokalnoj sredini su se sudionici mogli upoznati kroz prezentaciju i kratki razgled. Restoran Martinova Izba bila je lokacija ručka, a u kojem su ponuđena tradicionalna jela koja se promoviraju kroz brend „Okusiti Laško“. Studijski posjet je završio razgledom Eko kmetije Urška, prve slovenske turističke farme koja je u posjedu imala eko certifikat i koja je zaista pravi primjer turizma koji brine o svim segmentima održivosti i očuvanja resursa za buduće generacije.

Također, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne mreže ZPP-a, LEADER mreže Hrvatske, Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te uz domaćinstvo LAG-a „Slavonska Ravnica“ i LAG-a „Posavina“, od 7. do 8. veljače, na području Brodsko-posavske županije održana je radionica za LAG-ove. Na radionici su sudjelovale i predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi.

Tema radionice bila je „LEADER operativna pravila unutar intervencije 77.06.“.
Drugog dana bio je organiziran terenski obilazak na području LAG-ova „Slavonska Ravnica“ i „Posavina”.

Nastavite čitati

Međimurje

U Goričanu će se graditi novi proizvodni pogon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik općine Goričan Emanuel Sinković i direktor tvrtke Real Primo Homes d.o.o. Valter Kiš potpisali su ugovor o kupoprodaji zemljišta u industrijskoj zoni Istok Goričan, a temeljem javnog natječaja.

Tvrtka Real Primo Homes d.o.o. kupila je od 7711 m2, zemljišta tržišne vrijednosti 30.535,56 eura. Sukladno Odluci načelnika o dodjeli potpora male vrijednosti za mjere poticanja razvoja gospodarstva na području Općine Goričan, odabranom gospodarskom subjektu dodjeljuje se potpora u vidu umanjenja kupoprodajne cijene zemljišta za 85 %.

Ova tvrtka u partnerstvu s tvrtkom Habitat Project d.o.o. i partnerom ICF-Ingenieries SAS iz Francuske, prema idejnom projektu izgradit će halu i proizvodni pogon za proizvodnju termoplastičnog izolacijskog materijala i izolacijske oplate za građevinarstvo te se će otvoriti više od 10-ak novih radnih mjesta. Procijenjena vrijednost investicije je oko 2 milijuna eura zajedno s halom i proizvodnim pogonom.

Real Primo Homes d.o.o. osnovala je tvrtka Habitat Project d.o.o. koja prateći razvoj moderne građevine, novih materijala i tehnologija, investira u proizvodnju termoplastičnog izolacijskog materijala i izolacijske oplate za građevinarstvo.

-Iznimno mi je drago što je Goričan je postao poželjno mjesto za investitore, ovo je kruna svega što radimo i bitan trenutak za Goričan i Međimurje koji će u konačnici donijeti otvaranje novih kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta – istaknuo je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.

Raduje je činjenica što investitor prema poslovnom planu planira nakon završetka izgradnje proizvodnog kompleksa i početaka proizvodnje na području Općine Goričan izgraditi i stambene kuće za mlade obitelji. Kuće će biti rađene s materijalima koji će se proizvoditi u pogonu i koje proizvode njihovi partneri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje