Povežite se s nama

Međimurje

Amiru iznerviralo neznanje diplomata pa dala otkaz u Europskoj komisiji i odlučila pjevati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kad Nizozemac zaplače slušajući sevdah a ne razumije ni riječ, na sceni je Amira Medunjanin.

Što to Sarajka prenosi svojom pjesmom i zašto izaziva jaku emociju čakovečka publika će se imati priliku uvjeriti na koncertu u Centru za kulturu 21. travnja.
Pjevački put Amire Medunjanin je neobičan. Jedino što je do svoje kasne mladosti imala zajedničko sa sevdalinkom bila je njezina majka, koja ih je voljela pjevati.
Amira je 12 godina radila u Europskoj komisiji u Sarajevu, mogla je otići raditi u sjedište u Bruxelles, ali ona je dala otkaz i počela pjevati sevdah. Njezina odluka ionako je za mnoge jako upitna, a kad se zna da je iz Sarajeva, ona graniči s ludilom. Jer siguran posao s dobrom plaćom u siromašnoj BIH imaju iznimno rijetki sretnici. – Prva me majka htjela prebiti – smije se danas.

Sve zbog ljutnje

Na otkaz je nije nagnala ljubav prema pjesmi, nego percepcija stranaca o Bosancima kojoj je svakodnevno svjedočila. – Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem – ispričala je u jednom razgovoru Amira Medunjanin.

Amiru Medunjanin nazivaju miljenicom kritike s pokrićem, publika se apsolutno slaže

Ni manje ni više svoj prvi koncert je otpjevala u Londonu. Uslijedili su nastupi i koncerti po cijelom svijetu. Uskoro su je počeli pozivati na festivale pa je, između ostalih, nastupila na jazz festivalima u Oslu, Tilburku i Rovinju. Od neobičnijih zemalja u kojima je nastupala svakako je Tajvan, na kojemu je imala turneju. Jednaku energiju unosi u nastup u koncertnoj dvorani, crkvi, domu za kulturu ili u velikim sportskim dvoranama. Na omotu njezina petog albuma “Demar“ bosansko-američki književnik Aleksandar Hemon je napisao: 

– I sama svrha pjevanja je to da se duša prepozna u pjesmi: njezina neizbrisiva i nadasve neizreciva prisutnost je ono što pruža zadovoljstvo – kako ljudima tako i samom pjevaču. Duša je light motiv većine tradicionalnih pjesama zapadnog Balkana i nitko to ne prepoznaje bolje nego Amira – napisao je Hemon.
U jednoj kritici je pak pisalo da slušajući Amiru saznajete da tama dolazi u puno nijansi. Kritike su sve odreda sjajne.

Jedinstvena

Za razliku od većine današnjih pjevača, Amira – slažu se kritičari – duboko vjeruje u ono što pjeva.
Ona ističe da kada svi oko nas shvate što smo i tko smo, i nama će biti bolje, a njezino oružje za uvjeravanje je sevdah.
– Ako vjeruješ u pjesmu, ljudi to čuju. Najzornije sam to vidjela u Nizozemskoj kad sam izašla iz dvorane poslije koncerta, nakon otpjevane “Jano mori”, i naletjela na čovjeka koji plače. Pitam ga što se dogodilo, on kaže da nije razumio niti jednu riječ pjesme, ali ne može prestati plakati – prisjetila se. Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues. Sve joj to imponira, ali ako se uspoređuje njihova strast k tradicionalnim pjesmama, a ne način pjevanja.

Pjevačica kaže da je njezino oružje za uvjeravanje sevdah, jer dira ravno u dušu

Amira Medunjanin je miljenica kritike. Kažu – “s pokrićem”. Američki glazbeni kritičar Rob Weir sarajevsku heroinu sevdaha je bez rezerve nazvao najboljom svjetskom pjevačicom sevdaha. S njim bi se složili svi koji su je slušali. Glazbeni kritičar “The Sunday Timesa” Clive Davis je njezin prvi album “Rosa” iz 2004. godine, u izdanju nizozemske diskografske kuće, proglasio albumom godine. Album “Zumra”, spoj tradicionalne glazbe i harmonike Merime Ključo, dobio je nagradu Indexi i objavljen je u cijelom svijetu. Odlično je prošao i “Amulette”, na kojemu, između ostalih, surađuje i s Vlatkom Stefanovskim. Britanski glazbeni magazin “Songlines” proglasio ga je Top of the World izdanjem. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordija Savalla i dobivala svjetske nagrade. Ona u svemu tome uživa i drago joj je da ispunjava svoj naum zbog kojega je i počela pjevati: upoznaje svijet s bosanskohercegovačkom tradicijom.

Usporedbe

Amiru Medunjanin su uspoređivali s nekim od najvećih svjetskih umjetnica 20. stoljeća – Billy Holiday, Edit Piaf, legendom fada Amaliom Rodrigues

Amira Medunjanin: “Diplomati s kojima sam se susretala doživljavali su nas kao neko pleme, bez tradicije, kulture i povijesti. To me baš nerviralo. Zato sam odlučila iskoristiti to što znam pjevati i volim tradicionalnu glazbu kako bih upoznala svijet s našom tradicijom i kulturnim nasljeđem.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje