Povežite se s nama

Međimurje

Kako uskladiti programe u školama i tržište rada?

Objavljeno:

- dana

DAN MOBILNOSTI

– Ove sam godine praksu obavljala na Malti, gdje sam puno toga naučila. Njihov i naš sustav dosta se razlikuju. Primjerice, dok su oni bolje opremljeni, u našem zdravstvenom sustavu neki su postupci bolji – rekla je Ivana Radiković, učenica 4. c razreda smjera Medicinska sestra/medicinski tehničar iz Srednje škole Čakovec.

Nema problema, ali…

U toj je školi u srijedu, u sklopu Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju, održan Dan mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta „The Mobility Bridge III“. Projekt je pokrenut na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i strukovna zanimanja promovirala među učenicima.
– Ovo nam je već teći takav projekt, a sve je počelo tako što smo naše medicinske sestre i fizioterapeutske tehničare uključili u projekte Agencije za mobilnost i prošli na projektima koji se zovu “The Mobility Bridge”– rekla je Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole Čakovec.

Na okrugli stol nisu stigli međimurski gospodarstvenici, iako su pozvani, zbog čega su im sudionici skupa uputili kritike 

Ove je godine u projekt bilo uključeno 15 učenika Srednje škole Čakovec, koji su praksu obavljali na Malti i u Sloveniji.
– Cilj ovih projekata je da se uči učenike strukovnih škola s načinom rada u EU, ali i da se učenike upozna s važnosti strukovnog obrazovanja – rekla je Ramušćak.
Dodala je da su u toj školi strukovna zanimanja popunjena odmah u prva dva sata početka upisa u prve razrede srednjih škola.

– U našu školu upisujemo toliko učenika za koliko imamo dozvolu, a to je 48 učenika po generaciji. Interesa za strukovna zanimanja u Međimurskoj županiji ima, za neka više, za neka manje, s tim da su upravo ovakve aktivnosti važne za njihovu promociju – istaknula je ravnateljica Srednje škole Čakovec.

A gospodarstvenici? 

„Budućnost strukovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji“ upravo je bila i tema okruglog stola koji je održan u sklopu Dana mobilnosti. Na tom je skupu poslodavcima, strukovnim udrugama i klasterima bila prezentirana mogućnost primanja stranih učenika na stručnu praksu u svoja poduzeća. Raspravi su prisustvovali predstavnici Zavoda za zapošljavanje, HOK-a, HGK-a i svih srednjih strukovnih škola s područja Međimurja, kao i predstavnici Međimurske županije.

U Međimurskoj županiji u manje od četiri godine broj nezaposlenih pao je s 8000 na 3000 ljudi, ali je obrazovna struktura nepovoljna

Izostali su jedino predstavnici međimurskih gospodarstvenika, zbog čega su im upućene kritike: oni su često najglasniji kada traže veće kvote za određena zanimanja, a ovakvim sastancima se ne odazivaju.
– U Međimurskoj županiji u manje od četiri godine broj nezaposlenih pao je s 8000 na 3000, ali je obrazovna struktura nezaposlenih izrazito nepovoljna, što dodatno otežava njihovu zapošljivost. Problem predstavlja i status strukovnih zanimanja koja su manje atraktivna, a gotovo je nemoguće pronaći stručnjake u području građevinskog i metaloprerađivačkog sektora – istaknula je Marina Kodba, v. d. predstojnice čakovečkog ureda Zavoda za zapošljavanje.
Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman je priznala da će biti potrebno još neko vrijeme za povezivanje programa obrazovanja i potreba na tržištu rada. Ipak, tvrdi da Međimurska županija ima dobar obrazovni sustav, u kojem se već sada to dobro povezuje.

Međimurska županija ima dobar obrazovni sustav i mi već sada uspješno povezujemo strukovno obrazovanje s potrebama na tržištu rada.”
Sandra Herman, zamjenica župana

Strukovna zanimanja su manje atraktivna, gotovo je nemoguće pronaći stručnjake u području građevinskog i metaloprerađivačkog sektora.“
Marina Kodba, v. d. predstojnice ZZZ Čakovec

Interesa za strukovna zanimanja u Međimurskoj županiji ima, za neka više, za neka manje. U našoj školi strukovna zanimanja popune se odmah.”
Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole Čakovec

Za rad, ne za burzu

 Mi već sada povezujemo strukovno obrazovanje s potrebama na tržištu rada, odnosno s našim gospodarstvenicima, ali i s ostalim segmentima, od turizma do poljoprivrede te ostalih djelatnosti po kojima je Međimurje poznato. Važno je naglasiti da i naše visoko obrazovanje razvijamo u tom smjeru, a naše Međimursko veleučilište uvodi programe za kojima postoji potreba na tržištu rada, i tu imamo jako dobru sinergiju s našim poduzetnicima. Jedan od dobrih primjera je i Srednja škola Čakovec.

Ove je godine u projekt “The Moblity Bridge III” bilo uključeno ukupno 93 učenika, 12 nastavnika i četiri nastavnika struke

Mi smo prije dvije godine, u suradnji s Medicinskim fakultetom iz Osijeka, uveli izvođenje dislociranog sveučilišnog diplomskog studija sestrinstva, čime smo omogućili učenicima da svoje daljnje obrazovanje nastave u Čakovcu. Isto planiramo napraviti i sa strojarstvom, koje nam je vrlo potrebno i vrlo razvijeno i nadam se da ćemo u sljedećim godinama potrebe rada i programe u obrazovanju još uspješnije povezati – istaknula je Herman.

Dodala je da Međimurska županija, kao osnivač srednjih škola, vodi računa o upisnoj politici i formiranju razrednih odjela i nastavnih programa koje učenici upisuju kako se ne bi školovali za Zavod za zapošljavanje, već za tržište rada.

 

Učenici bi radili, ali odradili i stažiranje u inozemstvu 

Učenici kroz praksu u EU transferiraju novostečeno znanje i vještine u Međimurje. To je najvrednije.” 
Mleden Tota, koordinator projekta

Uz Srednju školu Čakovec, Danu mobilnosti pridružili su se i predstavnici članica konzorcija, Srednje škole Prelog, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec, te predstavnici partnerskih organizacija iz Termi Vivat i Avtodom Carthago Odranci iz Slovenije.
“The Mobility Bridge III”, Erasmus+ projekt, vrijedan je 196.000 eura i u potpunosti financiran iz sredstava EU.  Ove je godine u projekt uključeno 93 učenika, 12 nastavnika i četiri nastavnika struke, koji su usavršavali svoje vještine i stjecali nova znanja u Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj te na Malti.
– Učenici su bili smješteni u hotelima, turističkim agencijama, uredima i bolnicama.  Upravo ono najvrednije u strukovnom obrazovanju je što učenici kroz praksu u zemljama EU transferiraju novostečeno znanje i vještine u Međimurje. Tako i njihovi budući poslodavci mogu naučiti nešto novo – rekao je Mladen Tota, koordinator projekta “The Mobility Bridge”.
Praksa je ove godine trajala 14 dana, a Tota je najavio da iduće godine u planu imaju dugoročnu mobilnost tijekom koje je bi učenici radili te obavljali praksu, a ujedno i svoje stažiranje u inozemstvu.

Nužno promijeniti stav prema radniku

– U odnosu na hrvatski prosjek, Međimurje ima više osoba sa srednjom stručnom spremom, ali je pri dnu kad je riječ o broju visokoobrazovanih osoba. To je i razlog niskih plaća u Međimurskoj županiji – upozorili su ravnatelji srednjih škola na okruglom stolu koji je održan u Srednjoj školi Čakovec u sklopu Dana mobilnosti.
Naime, međimursko se gospodarstvo temelji na “lohn” poslovima.
– Ako se želi promijeniti ovakva gospodarska struktura u Međimurskoj županiji, potrebno je ulagati u radnike, što naši poslodavci još uvijek često doživljavaju kao trošak koji nastoje maksimalno smanjiti – upozorili su ravnatelji srednjih strukovnih škola.  
Učenici koji su sudjelovali u mobilnosti upozorili su da je velika razlika u pristupu poslodavaca prema radnicima u inozemstvu i u Hrvatskoj. 
U inozemnim tvrtkama i ustanovama u kojima su bili na praksi dobrodošlicu su im zaželjeli sami direktori i ravnatelji ustanova, a mentori su se prema njima odnosili s poštovanjem te im ljubazno i detaljno objašnjavali sve što nisu znali.
– Kod naših poslodavaca to često nije slučaj – priznali su učenici.

Dan mobilnosti u Srednjoj školi Čakovec 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje