Povežite se s nama

Međimurje

Koloristična igra slikaričinih emocija u izložbi “Nikad ispričana priča o jednom putovanju”

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

– Napravila sam jedan od najtežih koraka u svojoj slikarskoj karijeri, a to je otvaranje samostalne izložbe na domaćem terenu, u mom Prelogu – otkrila je slikarica Lidija Jelena Jurčec, vidno uzbuđena na otvaranju samostalne izložbe „Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Nemirni duh

– Ovdje me poznaju, ovdje sam Lidija koju svi znaju i kroz mnoge druge aspekte života, a ne samo kroz ono što se nalazi na mojim platnima. Trebalo je imati hrabrosti izraziti emocije, ono što držim u sebi prenijeti na medij koji će svima biti dostupan, i to prikazati ljudima koji me poznaju – dodala je likovna autorica.

Lidija Jelena Jurčec rođena je 1972. godine i po zanimanju je farmaceutska tehničarka. Slikanjem se bavi od školskih dana pod vodstvom likovnog pedagoga Vinka Mlinarca. Lidija Jelena Jurčec vječiti je istraživač novoga, nemirnog duha, slikar pustolov koji se kroz likovni rad priklanja temi ljudskog lika, elementima prirode i emotivnoj komunikaciji, koju prikazuje u obliku anđela.

„Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ njezina je četvrta samostalna izložba, a dosad je aktivno sudjelovala na više od 20 zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Zanimljivo je da, bez obzira na temu, u njezinu apstraktnom izrazu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom.

– Autorica nas svojim slikarskim putovanjem uvodi u šarolikost tema. Okupira je svijet oko nas, kao, primjerice, u ciklusu „Frajle“ iz kojeg je za ovu izložbu odabrala nekoliko djela, ali nam predstavlja i izvanjski svijet nevidljiv našem oku, poput anđela. Zanimljivo je da, bez obzira na temu, u njezinu apstraktnom izrazu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom. Ne mari za portretizam, već sve potrebno pronalazi u slikarskoj paleti. Veliki naglasak stavlja na kolorit te cikluse slika kroji odabirom tonova, tako na biblijskim motivima pronalazimo zemljane, oker i plave tonove, dok su anđeli ponajviše obojeni plavo i narančasto – uvela je Iva Kožnjak, ravnateljica Muzeja, u izložbu brojne posjetitelje okupljene na njezinu otvaranju.

O slikaričinom stvaralaštvu govorili su i njezini kolege iz Likovnog udruženja Čakovec.
– Lidija Jelena Jurčec nas vodi na istraživačko putovanje u kojem dominiraju najčišća emotivna stanja izražena kroz strukture mix medije na platnu, kojom koloristički pomiruje apstrakcije i figuracije. Osim što govore bojom, Lidijina platna progovaraju i simbolikom te intimnom atmosferom. Istovremeno, njezini motivi su iznimno komunikativni. Kontemplativnost njezinih anđela često je poput molitve. Gotovo je nemoguće ostati ravnodušan promatrajući ih.

A u to su se uvjerili okupljeni posjetitelji, koji su još dugo nakon otvorenja ostali u izložbenom prostoru upijajući šarolikost i zaigranost autoričina djela.

Muzej za najmlađe posjetitelje organizira projekt „Etno radionica“

Izložba „Etno“ u Muzeju „Croata insulanus“ Grada Preloga zainteresirala je mnoge radoznale posjetitelje, poglavito one najmlađe. Stoga su se u Muzeju odlučili organizirati Etno radionice namijenjene učenicima osnovnih škola, kako bi se upoznali s kulturnom baštinom svoga kraja.

Na izložbi „Etno“ izloženi su etnografski predmeti koji su korišteni u kuhinji, školi, na polju i u svakodnevnom radu. Edukativno-kreativna radionica odvijat će se ispred kulise na kojoj su u grafičkom obliku prikazani predmeti koji će biti prezentirani i uživo. Grupe polaznika će se imati prilike upoznati i isprobati predmete poput maslenke za izradu maslaca, mužara za usitnjavanje orašastih plodova, tradicijskih drvenih igračaka poput leptira, tački, konjića, vlaka i drugih. U kreativnom dijelu polaznici će svoje znanje i doživljaje prenijeti na papir, a njihova djela će biti izložena u Muzeju. Cilj je polaznicima radionica predstaviti predmete kojima su se služili naši preci, upoznati ih s lokalnim nazivima pojedinih predmeta poput trenfusa, zajca, gledanjke, vandleka, tancara… Radionice će se održavati od 16. listopada do 1. prosinca.
 

Motivi i tehnike

– Ovdje je samo dio onoga što sam mogla izložiti. Imam kod kuće još za četiri ovakva prostora koja bi mogla ispuniti. Mnogo je različitih ciklusa, tematika… nastalih zbog moje želje za istraživanjem, slikarskim lutanjem, urođenom znatiželjom. Čovjek ima potrebu raditi i istraživati kroz različite motive i tehnike, a upravo to i ja radim – zaključila je Lidija Jelena Jurčec.

U glazbenom dijelu programa nastupio je 17-ogodišnji Kristian Čurila, koji je posjetitelje počastio svojim izvedbama na gitari. Ovaj mladi samouki glazbenik čest je gost na muzejskim priredbama, a njegove slobodne kompozicije uključuju rock, pop, blues… Izložba „Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ ostaje otvorena do 10. studenoga.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje