Povežite se s nama

Međimurje

Kovač: Neću da direktor Mađarić završi u zatvoru

Objavljeno:

- dana

Pala ODLUKA

Nakon ljetne stanke u četvrtak je pod predsjedanjem Jurice Horvata održana 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca uz 11 točaka dnevnog reda. Većina vijećnika aktualni sat iskoristila je i da bi uz postavljanje pitanja čestitala gradonačelniku ulazak u Hrvatski sabor.

Sjednici je uza sve vijećnike nazočio i direktor GP Stanorad d.o.o. Velimir Mađarić. Naime, iako je aktualni sat prošao bez velikih rasprava i puno pitanja, njih nije nedostajalo kad je na red stigla rasprava o Prijedlogu odluke o raspolaganju novčanim sredstvima Grada Čakovca u svrhu pokrića gubitka spomenute tvrtke. Ova gradska tvrtka je prijašnjih godina gomilala gubitke, koji su 2013. godine iznosili 2.400.000 kuna i prijetio joj je stečaj, naglasio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

– Grad Čakovec je već ranijim odlukama Gradskog vijeća podmirio dio dugovanja, no tvrtka se našla u situaciji da mora žurno podmiriti dug prema Poreznoj upravi u iznosu od 707 tisuća kuna. Za neplaćanje ili izbjegavanje plaćanja poreza propisana je kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora i ja ne želim da netko radi dugova iz prošlosti i drugog direktora završi iza rešetaka. Tvrtka već neko vrijeme posluje pozitivno i uvjeren sam kako je na dobrom putu da postane renomiranim gradskim poduzećem – smatra gradonačelnik.

Vijećnici predložili da se gubitak sanira smanjivanjem plaća svih zaposlenih u gradskoj upravi

No, ako ne plati dug prema Poreznoj upravi, Stanoradu prijeti prisilna naplata s blokadom računa u trajanju od otprilike godinu dana. U tom razdoblju Stanorad ne bi mogao raspolagati novcem, što praktički znači kraj ove tvrtke koja upravlja većinom zgrada u Čakovcu!

Rješenje gradonačelnik vidi u predloženom planu sanacije u gradskom proračunu za 2017. i 2018. godinu, kojim će se osigurati 443.160 odnosno 371.160 kuna.

– Stanorad je tvrtka od interesa za Grad Čakovec, sadašnja uprava posluje pozitivno, no dolje je vuku naslijeđeni dugovi. Da ih nema, tvrtka bi ove godine imala dobit od 200.000 kuna. Nažalost, u slučaju stečaja u opasnosti su novčana sredstva zgrada – naglasio je Kovač koji je pritom ustvrdio da će “Stanorad vratiti novac u gradski proračun“.

Inače, gradski vijećnici o ovoj točki diskutirali su više od sat vremena. Čuli su se mnogi prijedlozi, od toga da Stanorad treba pustiti u stečaj do ideje da se proda za 0 kuna zainteresiranim poduzetnicima. Predloženo je i da se gubitak sanira smanjivanjem plaća svih zaposlenih u gradskoj upravi te povezanim tvrtkama i ustanovama.

Na sve to direktor Stanorada Velimir Mađarić rekao je da su “pomno proučene sve mogućnosti izlaska iz ove situacije, no pokrivanje dugova iz gradskog proračuna jedini je mogući način daljnjeg funkcioniranja tvrtke koja ima 10 zaposlenih te 6 čistačica“.

– Nestanak javne tvrtke koja upravlja zgradama, prouzrokovao bi kaos na tržištu – naglasio je Mađarić navodeći primjer susjednog Varaždina.

Podsjećamo, dug se gomilao od 2002. godine, a sve je kulminiralo 2013. godine. Aktualna gradska vlast promijenila je upravu koja je počela sanirati tvrtku te je protiv bivšeg čelnika Stanorada pokrenut kazneni postupak koji je u tijeku. Na kraju je, s 15 glasova za i 6 protiv, prijedlog Odluke usvojen bez izmjena.

Proračun u studenome

Inače, pred vijećnicima se našao i obračun gradskog proračuna za prvu polovicu godine te nekoliko odluka i pravilnika, poput onog o financiranju javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Čakovca. Osim što detaljno propisuje proceduru raspisivanja natječaja, odabira projekata i programa te njihovo provođenje i kontrolu, propisuje i vrijeme raspisivanja javnih poziva. Od ove godine Javni poziv za sufinanciranje projekata i programa od interesa za Grad Čakovec organizacija civilnog društva raspisat će se nakon usvajanja proračuna Grada Čakovca za iduću godinu. Prijedlog proračuna za 2017. godinu pred gradskim vijećnicima trebao bi se naći u drugoj polovici studenoga.

Kreće se u komasaciju poljoprivrednog zemljišta i ispitivanje tla

Na čakovečkom području registrirano je 315 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivrednom djelatnošću bavi se 22 poduzetnika. Otprilike 70 posto prostora Grada Čakovca otpada na poljoprivredno zemljište, s čak 21.841 parcelom, prosječne veličine 0,25 hektara. Kako veličina i oblik parcela ne omogućuju obradu zemljišta suvremenom mehanizacijom, Grad Čakovec je Agenciji za poljoprivredno zemljište uputio namjeru uključivanja u programe određivanja područja na kojem će se provoditi komasacija poljoprivrednog zemljišta. Iako se još uvijek nije krenulo u postupak komasacije, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i europske fondove Ninoslav Šipoš ustvrdio je na sjednici Gradskog vijeća “da su već kontaktirani svi mjesni odbori te da su oni suglasni s komasacijom“.
– Provest će se i ispitivanje tla. Riječ je o inicijativi Međimurske županije, na koju smo se odazvali, kao i većina jedinica lokalne samouprave Međimurja – istaknuo je Šipoš. Inače, izrada idejnog projekta prvi je konkretni korak i bit će svojevrsni filter koji će pokazati opravdanost projekta komasacije u pojedinim dijelovima Grada.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje